Dünyanın yüz harikasından biri: Çıldır Gölü hayat veriyor
Ülkemizin eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Çıldır Gölü, sadece içinde barındırdığı balıklarıyla değil, temizliği ve tabiat zenginliği nedeniyle de vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.
24 Ağustos 2019 Cumartesi 14:42
Ardahan ve Kars sınırlarında bulunan Çıldır Gölü, bulutların mavisi ve tabiatın yeşili ile birleşince ortaya doyumsuz bir manzara çıkıyor.
Karayolunda ilerlerken araçlarını durduran yolcular ve turistler, Çıldır Gölü kıyısında uzun soluklu bir mola veriyor. Çıldır Gölü, genç yaşlı herkesin dinlenme mekanı haline geldi.
Kışın balık tutanların mekanı olan ve film çekimine kadar birçok etkinliğe sahne olan Çıldır Gölü, yazın ise sıcaktan bunalanların akınına uğruyor. İlimize 35 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden bin 959 metre yükseklikte bulunan ve 123 kilometrekarelik bir alana sahip olan tatlı su gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van Gölü'nden sonra en yüksek gölü olma özelliğini taşıyor.
Sıcakların arttığı bu günlerde vatandaşlar, çevresinde bulunan tarihi eserler ve doğal güzellikleri ile de önemli bir turizm potansiyeline sahip olan göle akın ediyor. Göl yüzeyinin kış aylarında buzla kaplanmasıyla birlikte ise, insanların burada atlı kızakları ile dolaşması ve buzları kırarak balık tutması ilginç görüntüler oluşturuyor. Çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapan gölde, her yıl Çıldır Göl Festivali düzenleniyor. Gölde ayrıca geçmişte Arpaçay Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Kiraz Festivali de düzenlenmişti.
Türkiye'nin en büyük göllerinden Çıldır Gölü, çevresinde bulunan köylerdeki gençler, günlerini balık tutarak geçiriyor.
Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Doğruyol köyünde Çıldır gölü, köylüler için tam bir umut ve gelir kaynağı. Sosyal aktivitelerden uzak kalan gençlerinin en büyük hobisi ise balık tutmak. Birçok balık türünün bulunduğu gölde tuttukları balıklar sofraları süsleyerek gençleri kahvehane köşelerinden kurtarıyor.
Gölde, sazan, sarıbalık, gümüşbalığı, tahta balığı, dere balığı, karabalık, alabalık gibi balık türü ve ıstakoz türleri yoğunlukta bulunuyor.
Bu dönemlerde gençler kahvehane ortamından ziyade gölde balık tutmayı tercih ediyor. Bu şekilde boş zamanlarını değerlendirmiş oluyorlar ve sofralarına da katkısı oluyor.
Çıldır Gölü, çevresindeki yeşili, dağlarındaki karıyla da ayrı bir güzellik taşıyor. Ağustos ayında bile dağların tepelerinde görülen karlar ilginç görüntü oluştururken, göl çevresinde çeşitli kuş türleri de gölde barınıyor. Sandal gezilerinin bile düzenlendiği Çıldır Gölü'nde, ziyaretçiler için balık lokantası türünden hizmet de sunuluyor.