Elektrik ve Elektronik Mühendisi Uğur Aydın : "Güneş Enerjisi bakımından Kars zengin bir yapıya sahip"
Elektrik ve Elektronik Mühendisi Uğur Aydın, Kars’ta Güneş Enerji Sistemleri (GES) üzerine çalışma yaptığını duyurarak, GES ile ilgili önemli bilgiler verdi.
01 Şubat 2022 Salı 15:34
Elektrik ve Elektronik Mühendisi Uğur Aydın’ın “Güneş Enerji Sistemleri” başlıklı yazısı şöyle :
Birçok farklı kaynaktan elde edilen enerji dünyamız için oldukça önemli bir yere sahiptir. Sınırlı kaynaklara (fosil kaynaklar) bağlı üretilen enerji maliyetinin yüksek olması farklı kaynaklardan enerji üretme arayışını ortaya çıkarmıştır.
Bu bağlamda doğamızın bizlere sunduğu değerleri kullanarak ürete bilinecek enerji ekonomik olarak, atık sız ve çevreye daha az zararlı enerji olarak üretilmesi çevresel ve insanlık acısından önemlidir.
Yenilenebilir kaynakların yaygın hale gelmesi bağımlı enerjiden bağımsız enerjiye geçiş için bir yol oluşturmaktadır.
Bioenerji, rüzgâr enerjisi ve bunların en önemlisi olan Solar (güneş) enerji yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir.
Ülkemizin jeolojik konumundan dolayı Güneşli gün sayısı oldukça fazla olması bu konuda sevindirici bir durumdur.
Özellikle Kars’ta açık hava ve güneşli gün sayısı bakımından oldukça iyidir. 365 günün 12 saat gündüzü hesaplarsak 365x12= 4380 saat eder şehrimiz de resmi verilere baktığımızda 2537 saat güneşten faydalanmaktadır.
Yani şehrimizin güneşlenme oranı toplam gündüz gün sayısının yarısından fazla %57,9 gibi bir orana tekabül etmektedir.
Dolayısıyla Güneş Enerjisi bakımından şehrimiz zengin bir yapıya sahiptir. Bu durumda biz Karslılar elektrik enerjimizi doğamızdan yani güneşten ürete biliriz.
Uzman kişiler tarafından kurulacak bu Güneş enerji sistemlerinin şehrimizde yaygın bir hale gelmesiyle üreteceğimiz enerjinin katma değer olarak ülkemize de oldukça fayda sağlayacaktır.
Güneş enerjisi santrallerinin kurulumunun yaygınlaşması ekonomik olarak ta insanlara fayda sağlayacaktır. Sonuç olarak bir enerji üretecek, ihtiyaç olan enerji karşılayacak ve ürettiği fazla enerjiyi satacak ve bütçeye ekonomik katkı sağlayacaktır.
Başlangıçta belirli bir kurulum maliyeti gerektiren sistemin kurulumu konusunda ülkemizde ve şehrimizde TKDK gibi kurumların bu projelere büyük miktarda destek sağlamaları güneş enerji santrallerin kurulması acısından sevindiricidir. Bu anlamda insanları yenilenebilir kaynaklara insanların yönlenmesi kaçınılmazdır.
Güneş enerji santrallerinin genel olarak birkaç tip yapım şekilleri vardır. Kurulacak tesisin enerji üretimi açısından uygunluğuna göre değişen modeller şeklinde yapılması kurulum ve üretim için ayrıca kolaylık sağlamaktadır.
Projenin uygulanacağı mahal ın önceden keşfinin yapılmasıyla üretime uyumlu modelin belirlenmesi ve kurulmasıyla yüksek verim sağlanması mümkündür. Solar panel santrallerinin yapım türleri;
Tarla Tipi: Tarıma elverişsiz tarlalarda geniş alanlarda kurulan tesis
Çatı Tipi: Binaların çatılarına kurulan tesis
Cephe Tipi: Binaların duvarlarına kurulan tesis
Olmak üzere güneş panel modelleri bulunmaktadır. Bu konuda firmamız tarafından yapılacak keşifle uygun santral tipinin tespit edilmesi ve önerilen modelin kurulmasından sonra yüksek verimli enerji üretimi mümkün olacaktır. Bu konu şehrimize hizmet etmek bizim görevimizdir.
Sonuç olarak çağımız enerji çağıdır ve hepimizin var olan enerji kaynaklarından faydalanması gerekmektedir.