Engellilerin Ulaşım Sorunları
Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, engellilerin ulaşım sorunlarını masaya yatırdı.
24 Mayıs 2010 / 16:22
Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden birinin de ulaşım olduğunu söyleyen Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, fiziksel çevre ve konut sorununun da sıkıntıları tetiklediğini belirtti.
Bütün tasarıların engellilerin de düşünülerek hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ocak, “Engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, sahip oldukları fiziksel işlev bozuklukları/yetersizlikleri ve bunun yol açtığı sınırlamalar yüzünden büyük önem taşımaktadır. Toplumu tasarlarken, bir toplum modeli ortaya koyarken, içinde yaşanılan fiziksel çevreyi de o toplumun içinde yaşayan herkesi düşünerek tasarlamak gerekir. Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların engellilerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmadığı bir gerçektir. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Böylece sahip olduğu engeli nedeniyle hareket (bilgi yelpazesi) yeteneği sınırlanmış insanların bu ve benzeri sebeplerle yaşadıkları sınırlama daha da pekişmektedir. Bunun anlamı Hareket yeteneği sınırlanan bireyin toplumsal yaşamdan dışlanmasıdır. Oysa bütün bunlar, engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak bir biçimde tasarlanabilir ve geliştirilebilir.” dedi.
“Standart Kuralların eşit katılım için hedef seçtiği alanlardan ilki ulaşılabilme konusudur.” diyen Ocak, “Bu anlamda fiziksel çevre koşullarının engellilerin yaşamını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi, eşit katılım açısından yaşamsal değerde kabul edilmektedir. Fiziksel çevrenin yapılandırılmasında sorumlu kişi ve kuruluşların engelli kişiler konusunda bilgili, bilinçli ve duyarlı davranmaları sağlanmalıdır. Bu amaçla fiziksel çevrenin tasarlanması ve yapılandırılması süreçlerinde engellilerin, ailelerinin ve örgütlerinin katılımı konusu büyük önem taşımaktadır. Engellilerin ulaşımdaki sorunları aşıp toplumla beraber olmaları amacıyla yapılan çalışmalarda bir eksik daha düzeltilmiş oldu ama maalesef bu düzenlemeleri şehrimizde görmek bir iyimserlik umudundan öteye gitmemektedir. Gittiğini de görmek sanırım mucizeden öteye gitmeyecektir. 5378 sayılı yasada yapılan düzenlemeye göre ağır engelliler ile başkasının yardımına muhtaç olanların refakatçisi, toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.” şeklinde konuştu.
20 Mayıs 2010 Perşembe günü 27586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ocak 2002 tarihli kararnameyi de ele alan Ocak, şunları söyledi:
“Bu kararnamenin eki kararda değişiklik yapılmasına ilişkin karara eklenen maddede şu ifadeler yer aldı: “5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile diğer ilgili mevzuat uyarınca ağır özürlü olarak kabul edilen ve refakatçi yardımına muhtaç olanların bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmetlerinden yararlanmada Ocak 2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1’inci maddesinden muaf tutulması kararlaştırıldı.”