Gazetekars

ERASMUS öğrencileri Doğu Ekspresiyle Kars’a geldi

ERASMUS programı ile eğitim görmek için Türkiye’ye gelen öğrenciler, Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a geldiler.

11 Mart 2020 Çarşamba 19:36

ERASMUS öğrencileri Doğu Ekspresiyle Kars’a geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayelerinde düzenlenen ‘Doğu Ekspresi Tam O An’ fotoğraf yarışmasının üçüncüsü ilk kez uluslararası olarak düzenleniyor. 9 Mart’ta başlayan ‘Uluslararası Tam O An' fotoğraf yarışmasına son katılım 27 Ağustos 2020 saat 23.00 olarak duyuruldu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ. Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi arasında imzalanan “Uluslararası Öğrencilerin Seyahati” protokolü kapsamında Azerbaycan, Arnavutluk, Afganistan, Çad, Estonya, Fas, İtalya, Kazakistan, Küba, Kazakistan, Mısır, Polonya, Sao Tome Principe ve Türkiye’den 18 öğrenci Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a gelerek, Doğu Ekspresinin fotoğraflarını çekmeye başladılar.

2018 yılında yapılan ‘Doğu Ekspresi Tam O An’ fotoğraf yarışmasında üçüncülük ve 2019 yılında yapılan yarışmada sergileme ödülüne layık görülen fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli’nin Fotoğraf ve Sanat Galerisini ziyaret eden öğrenciler, Doğu Ekspresi başta olmak üzere Kars’ın tarihi ve turistik yerlerini fotoğraflarını inceledi. Beşli, fotoğraflarla Kars hakkında sunum yaparak öğrencilere bilgi verdi.

ERASMUS programıyla İtalya’dan Türkiye’ye gelen Souad Khatabi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayelerinde uluslararası olarak düzenlenen ‘Uluslararası Tam O An' fotoğraf yarışmasına katıldığını ifade ederek, “Kars’ı görmek istedik, çünkü sosyal medyada çok görüyorduk. Kars, bir İstanbul veya Ankara gibi değil. Bu yarışma sayesinde Kars’a geldik, Doğu Ekspresinin fotoğraflarını çekmeye çalışıyoruz, çünkü profesyonel değiliz ama yine de elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Kars ziyaretimiz çok güzel geçiyor, sağ olsunlar hocalarımızda bizimle çok ilgileniyorlar.” dedi.

Doğu Ekspresiyle Ankara’dan Kars’ta yaklaşık 26 saatte geldiğini ifade eden Khatabi, “Yaklaşık 26 saatimiz çok iyi, eğlenceli ve keyifli geçti. Kars’ın tarihi ve turistik yerlerini fazla gezme imkanımız olmadı ama Özgen Beşli’nin fotoğraf galerisinden gördük çok güzel ve özel bir kent ama tabi canlı görmeyi çok istiyorum.” ifadesini kullandı.

Fas’tan Türkiye’ye gelen Chaymaa khayati ise, “Ben Fas’ta amatör olarak fotoğraf çekiyordum. Türkiye’de  de böyle bir yarışma olunca katılmak istedim, bu yarışma benim için çok önemli ve çektiğim Doğu Ekspresi fotoğrafımla yarışmada dereceye girmeyi istiyorum. Kars’a gelişim çok güzeldi, adeta rüya gibiydi, yeni arkadaşlarla tanıştık.” diye konuştu.

Afganistan’dan Türkiye’ye eğitim için gelen Mohammad Zaker Humayoon Amin de, yarışma için heyecanlı olduğunu, çünkü diğer iki yarışmada çok iyi fotoğrafçıların fotoğraflarının dereceye girdiğini kaydederek, “Ben de fotoğraf çekiyorum ama profesyoneller gibi değilim, yarışmada şansımı deneyeceğim. Ankara’dan Kars’a Doğu Ekspresiyle gelişimizde benim için bambaşka bir tecrübe oldu. doğa ile iç içe bir yolculuk yaptık. Bu tecrübeyi herkesin yaşamasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

Kazakistan’dan Türkiye’ye gelen Liliya Abdrakhmanova ise, Doğu Ekspresinin kendisi için çok güzel bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Bu sene benim Türkiye’ye geldiğim ilk sene, inşallah 5 sene daha burada olacağım. Ankara Üniversite’nden bize yapılan duyurunun ardından gönüllü oldum ve Doğu Ekspresiyle Kars’a geldim. Burada çok güzel tecrübe ve arkadaş çevresi edindim ve çok güzel de fotoğraflar çektim. Çektiğim fotoğraflardan yarışmaya katılacağım fotoğrafları bile şimdiden seçmeye başladım. Kars çok güzel ve doğal bir yer. Kars’ta Türklerin gerçek örf ve kültürünü görebiliyoruz. Kars yemekleri de çok güzel.” dedi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Birimi Koordinatörü Öğretim Görevlisi Hatice Kurt, “Cumhuriyetin ilk üniversitesi Ankara Üniversitesi, özellikle uluslararası öğrencilerin ve ‘Türkiye Bursluları’nın uyumlarına katkıda bulunmak, hem kültürümüzü tanımaları hem uyuma aracılık eden fotoğraf sanatıyla birleştirerek Doğu seyahatini gerçekleştirdik. TCDD Taşımacılık AŞ. Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi arasında imzalanan “Uluslararası Öğrencilerin Seyahati” protokolü kapsamında 18 öğrencimizle Doğu Ekspresiyle Kars’a geldik. Çünkü Kars, Doğu Ekspresi dizisinin sonucu, en uç serhat şehrimiz ve dünyada 10 destinasyon rotası içinde gelinebilecek en özel bir kentimiz. Bu serhat şehrimizi görmek ve aynı zamanda tren yolculuğuyla yapılacak olan ‘Uluslararası Tam O An' fotoğraf yarışmasına katılacak öğrencilerimize eşlik etmek. Farklı ülkelerden gelen öğrencilerimiz yaklaşık 26 saat süren Doğu Ekspresi yolculuğunda kaynaştılar, birbirleriyle paylaşımları iyiydi, kendi memleketlerinden, hayallerinden bahsettiler, Kars’ta nereleri gezeceklerine dair bir notlar aldılar, çok faydalı bir gezi oldu.” dedi.

Kendisinin de Kars’a ilk defa geldiğini kaydeden Kurt, hem kendisinin hem de öğrencilerinin kentten çok güzel anılarla ayrılacağını sözlerine ekledi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER