Erişteler kışa hazır
Kars’ın geleneksel kış yemeklerinden erişte hazırlıklarında sona yaklaşılıyor.
13 Eylül 2015 Pazar 23:41
Kış mevsimi boyunca sofraların vazgeçilmezi olan erişte hazırlığında görev alan kadınlar bu yemek kültürünün devamı için yeni nesillere de öğrettiklerini söylediler. Kadınlar son zamanlarda daha da yaygınlaşan eriştenin artık batı illerinde bazı işyerlerinde servis edildiğini, hamurunun da Kars’tan hazırlanıp gönderildiğini söylediler.
İmece usulüyle kesilip kurutulduktan sonra fırında kızartılarak kışlık sofralara hazır hale getirilen erişte, Kars’ın en gözde yemekleri arasında yer alıyor. Yaz mevsimi boyunca hazırlığı süren erişteler için artık az bir zaman kaldı. Eylül ayının ardından bekletilmeye alınan erişteler kışın soğuk günlerinde de sofralardaki yerini alıyor.
Yeni mahallede ikamet kadınlar ise tarihi Fethiye Camii bahçesinde eriştelerini keserek kışa hazırlık yaptılar. Sabah erken saatlerde cami bahçesinde bir araya gelen kadınların hazırladıkları 60 kilo erişte hamurunu keserek iplere astı.
Göyer Öztürk isimli kadın, “İmece usulüyle hazırladığımız erişte hamurunu Kars’ın tarihi camisi bahçesinde iplere dizmek bizi mutlu etti. Şuan erişte kesimi yapmaktayız. İmece usulü yaptığımız için kalabalığız. Çünkü her gün bir komşumuza yardım ediyoruz ve erişte kesimini gerçekleştiriyoruz. Erişte kesimini tarihi camimizin bahçesinde hazırlamaktan da son derece mutluyuz. Camimizin bahçesinin büyük ve geniş olmasıyla burayı tercih ettik ve Kars’a özgü erişteyle tarihi birleştirmiş olduk” dedi.
Öztürk ayrıca, “Bugün 60 kilo erişte kesimi yaptık ve bunu iki komşu paylaşacağız. Yarın ise iki ayrı komşumuz için erişte keseceğiz ve bitinceye kadar böyle devam edeceğiz. Kestiğimiz erişteleri uzaklarda bulunan akraba ve aile fertlerine de göndereceğiz. İzmir’e göndereceğim, Ankara’ya göndereceğim, İstanbul’a göndereceğim, diğer illerde aile fertlerimiz var onlara göndereceğiz. Ayrıca evde de bulunan nüfusumuza 15 kilo yetecek ama 15 ila 20 kilosunu diğer akraba ve aile fertlerine göndereceğiz.” açıklamasında bulundu.
“Erişte pilavını yapan ev hanımları mutlaka yanında lahana sarması yapsınlar” tavsiyesinde bulunan Göyer Öztürk, “Mercimek ve patates ile yapılan erişte pilavı için önce mercimek haşlanıp hazırlandıktan sonra patates üzerine bırakıyoruz. Yanına da lahana sarması yapıyoruz, çok güzel oluyor. Erişte kesimi ve imece usulü yardımlaşma geleneği her geçen gün daha da artmakta hatta bir akrabam Ankara’da kreş açtı ve orada erişteyi organik pilav diye çocuklara yedirmekteler. Son yıllarda Kars’ta erişte kesimi iyice artmış oldu. Ev hanımlarına tavsiyem herkes erişte kesimi yapsın. Zahmetli ama komşularla birlikte imece usulü ile yapıldığı zaman hiç de zahmet olmamakta. En önemlisi bu geleneğin kaybolup gitmesini istemiyoruz. diye konuştu.
Öztürk, daha sonra “Bugün burada tarihi camimizin bahçesinde erişte kesimi yapıyoruz ancak Kars’ta tarihi binalara ve yapılara hiç önem verilmemekte. Önem verilmediği gibi hepsi uçup döküldü. Bizim burada birinci dereceden sit ve tarihi bina vardı. Bakın yerine bina yapıldı. Sabah uyandığımızda binanın yıkılıp yok olduğunu yerinde iş makinelerinin çalıştığını gördük ama bugün tarihi bir binanın önünde Kars’a özgü yemeklik hazırlıyoruz. Ne kadar güzel bir şey” diyerek vatandaşları ve yetkilileri tarihi yapılara sahip çıkmaya davet etti.