Gazetekars

Faikbey'i Tanıyor musunuz ?

Kars'ta yaşıyoruz fakat Kars'ı bir pasta şeklinde ortadan ikiye ayıran caddeye verilen ismin kime ait olduğunu bilmiyoruz...

10 Nisan 2010 / 15:34

Faikbeyi Tanıyor musunuz ?

Karslı işadamı ve araştırmacı yazar Vedat Akçayöz, çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek, Kars'ın en uzun ve işlek caddesine ismi verilen Faikbey'in kim olduğunu ve neler yaptığını araştırdı.

 

Daha önce Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cihangiroğlu İbrahim Bey'in mezarını ortaya çıkararak Kars Belediyesi'nin desteğiyle anıt mezar yapılmasını sağlayan Vedat Akçayöz, araştırmasını Kars'ın caddelerine verilen isimlerle sürdürmeye başladı. İlk önce Kars'ın en uzun ve en işlek caddelerinden birisi olan Faikbey'i araştıran Akçayöz, şunları söyledi:

 

"Tarihe gömülen ve unutulmaya terk edilen değerleri ortaya çıkarmak ve bu değerlerin kim olduğunu anlatmak biz araştırmacıların en büyük görevidir diye düşünüyorum. Kars'ta yaşıyoruz fakat Kars'ı bir pasta şeklinde ortadan ikiye ayıran caddeye verilen ismin kime ait olduğunu bilmiyoruz. Kısa süreli yapmış olduğum araştırmalar ve bana bu konuda destek sağlayan kaynaklar karşıma 'Yüzbaşı Faik Bey' adını çıkardı. Yüzbaşı Faik Bey, 1920 yılında Kars ve Ardahan bölgesini Ermeni çetecilerden kurtarmak için görevde bulunan 12. Tümen 36. Alayın 1. Tabur komutanlığı görevini sürdürmekteydi. Bu görev sırasında Türk Kuvvetleri Merkez Koyunyurdu Köyü'nün doğusundaki tepeye mevzilenir. Birliğin başında Yüzbaşı Faik Bey vardır. Sabah alaca karanlıkta çarpışma başlamadan herkesle helalleşen Faik Bey, çarpışmanın en şiddetli anında göğsünden vurulur. Asker, komutanlarının vurulduğunu gören paniğe kapılır. Fakat Yüzbaşı Faik Bey yaralı olmasına rağmen taarruz emrini verir. Ermeni çetecileri bozguna uğratır. Üç gün sonra köye gelen aileler Yüzbaşı Faik Bey ile 2 erin naaşlarını kayıplar arasında bulurlar. Şehit Yüzbaşı Faik Bey ve 2 er bulundukları yerin 35 metre batısında bir tren istasyonunun bulunduğu ağaçlık bir alana defnedilirler. Aradan yıllar geçmesiyle bulundukları alan bir koruma duvarıyla çevrilir ve verdikleri mücadele de demir bir plaka üzerine yazılarak mezar parmaklıklarına yerleştirilir. Daha sonra ise belediyemiz tarafından şimdiki caddeye ismi konularak ölümsüzleştirilir."

BENZER HABERLER