Gazetekars

Geleceğe en iyi yatırım: Anne sütü!

Kars İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu, anne sütünün anneye ve bebeğe başta sağlık olmak üzere; gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan sayısız faydalar sağladığını söyledi.

12 Ekim 2011 Çarşamba 07:32

Geleceğe en iyi yatırım: Anne sütü!

Anne sütünün, yeni doğan bebekler için eşi benzeri bulunmaz bir besin kaynağı olduğunu kaydeden AÇSAP Şube Müdürü Dr. İmamoğlu, “Kuşkusuz ki anne sütü ve emzirme gerek anne gerekse bebeğine sayısız yararlar sunuyor. Bu nedenle sağlıklı bir anne olmak ve sağlıklı bebekler yetiştirmek için mutlaka bebeğinizi ilk 6 ayında sadece ve sadece anne sütüyle besleyin. 6. aydan itibaren 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte anne sütüne devam edin.” dedi.

Emzirmeye, annenin doğum şekli normal veya sezaryen fark etmeksizin, doğumu izleyen ilk yarım saatte mutlaka başlanması gerektiğini belirten Dr. Demet İmamoğlu, şunları söyledi:

“Doğum eylemi sonrasında dünyaya gelen bebek yorgundur ve acıkmıştır. Bu nedenle mümkün olduğunca doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanmasını tavsiye ediyoruz. Fakat burada altını çizerek söylemem gereken şey, anne sütü yanında hiçbir ek gıda veya su eklemeksizin bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesinin sağlanması konusu. Çünkü anne sütü; protein, yağ, demir, vitamin, su gibi bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayan özellikte bir besindir. Aynı zamanda bebeğin ihtiyacı olan tüm bu besin maddelerini en uygun oranda ve tam olarak karşılar. Ayrıca anne sütünün faydaları arasında belki de en dikkat çekeni, bebeğin zeka puanına olan katkısı. Anne sütü alan bebeklerin IQ seviyeleri, almayanlara göre 8 puan daha yüksek oluyor. Bu da önemli bir fark teşkil ediyor.”

Emzirmenin çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağladığını kaydeden Dr. İmamoğlu, anne sütünün önemine dikkat çekerek, “Dünyada her sene bir milyondan fazla çocuk anne sütü ile beslenmediği için ishal, solunum yolu ve diğer enfeksiyonlardan hayatını kaybediyor. Fakat bu milyonlarca çocuğu hayata bağlamak ve anne sütü sayesinde ölmelerini engellemek tamamen annelerin elinde. Eğer emzirme teknikleri iyi bilinmezse, sadece anne sütü ile beslenme yanlış anlaşılırsa, ek gıdaya erken başlanırsa ya da anneye yeterli destek verilmezse emzirmenin nitelikli olarak sürdürülmesi konusunda sorunlar çıkar ve bu da maalesef istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Biz Müdürlüğümüz ve Şubemiz olarak anne sütünün önemini çok iyi biliyoruz ve bu konuyu çok önemsiyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz hafta, 1-7 Ekim Emzirme Haftası münasebetiyle ben ve şube çalışanlarım, tüm Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarımıza ve vekil ebelerimize ‘Emzirme ve Bebek Beslenmesi’ konulu bir eğitim düzenledik. Yine ekim ayı boyunca Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli aile sağlığı elemanlarımıza bu eğitimi tekrarlayacağız. Sık sık yaptığımız bu eğitimler sayesinde öncelikle sağlık çalışanlarımızda bir farkındalık yaratarak, bu arkadaşlarımızın bilgi ve danışmanlık becerisi kazanmaları sağlıyoruz. Bu vasıtayla da ilimizde bulunan tüm gebelere ulaşarak anne sütü ve emzirme konusunda gebelerimizin ihtiyacı olan tüm bilgileri ve doğru yaklaşımları edinmelerini, yanlış bildikleri konuları düzeltmeyi hedefliyoruz. Biliyoruz ki, geleceğe en iyi yatırım anne sütüdür!

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER