Geleceğin Gazetecileri Kars'ta Haber Turunda
Kars Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri okulun “Genç Adımlar” Gazetesi için Kars Valisi Eyüp Tepe ve Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış ile söyleşi yaptı.
09 Ocak 2014 Perşembe 08:56

Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Havva Nur Günaydın ve Gamze Dilan Sara’nın Vali Eyüp Tepe ile söyleşisi:
-Kars Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi olarak çıkartacağımız “GENÇ ADIMLAR” isimli gazetemizde sizinle röportaj yapmak istedik. Bu yoğun programınızda isteğimizi kırmayıp bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Fazla zamanınızı almadan röportajımıza başlayabilir miyiz?
-VALİ EYÜP TEPE: Evet arkadaşlar buyurun.
-Bize Eyüp Tepe’yi Anlatın Desek Nasıl Anlatırsınız?
-VALİ EYÜP TEPE: 1968 yılında Sakarya Mümkünlü kasabasında doğdum. Babamın bizi okutmak istemesi nedeni ile Yalova’ya yerleştik. İlkokul ve Ortaokulu Yalova’da okudum. Liseyi İstanbul’da Nişantaşı Meslek Lisesinde bitirdim ve hedefim kaymakam olmaktı. Üniversitede Kamu Yönetimini bitirdim. 3 yıl kadar TRT’de muhabirlik yaptım daha sonra İçişleri Bakanı Genel Sekreteri oldum. Sonra Kars’a Vali olarak atandım. Unutmayın bir insanın başarılı olabilmesi için “işini severek yapması gerekir.”
-Herşeyin Başı Eğitim Diyorsunuz bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
-VALİ EYÜP TEPE: Kars’ın bir üst seviyeye çıkabilmesi için en önemli enstrümanın eğitim olması gerekir. Örneğin İngiltere’de belli başlı üniversitelerden mezun olan dahi bakan olamazsın ama Türkiye’de başarılı bir öğrenci olursan, çalışırsan, eğitime önem verirsen istediğin yere gelebilirsin. Eğitim yoluyla çok yüksek seviyelere gelebiliriz. Ama henüz istediğimiz yerde ve seviyede değiliz.
-Kars’taki Eğitim Potansiyelini Arttırmak İçin ne gibi çalışmalar yaptınız?
-VALİ EYÜP TEPE: Eğitimde çok iyi bir alt yapıya sahip olan ülkeler var ama bu ülkelerden çok iyi bir eğitim çıkmaz. Özellikle bu yüzden gençlerde ilk başta öğrencinin bir yerlere gelebilmesi için çalışması gerektiğini bilmesi gerekir. Sonra bize düşen bölümde okumak arzusuyla yanıp tutuşan öğrencilerimize bir alt yapı oluşturmaktır. Örneğin laboratuvar, spor salonları, iyi okul binaları vs. gibi bugün Kars’ın alt yapı anlam7nda yeterli olduğunu düşünüyorum. “Ama şunu bilmemiz lazım; biz altın saraylar yapsak içindeki öğrenciler kıymet bilmiyorsa hiçbir anlamı yoktur. ”
-Kitaplarla aranız nasıl? Takip ettiğiniz yazarlar var mı?
-VALİ EYÜP TEPE: Ortaokuldan itibaren çok okurum. Babaannem hep bana “oku oku nereye kadar?” derdi. Şu anda o güne kıyasen daha az okuyorum. Kültür alt yapınızın oluşması için çok kitap okumamız lazım. Güncel tabı bulabiliriz yeter ki okumak isteyelim.
-Okulumuz hakkındaki görüşleriniz?
-VALİ EYÜP TEPE: Biz her okulumuzu bir tutmalıyız ayırt etmemeliyiz böyle bir şey yapamayız. Sizler vasıtasıyla sınıfınızdaki okulunuzdaki öğrencilere mesajları birinci elden gönderiyoruz. Bunun gibi interaktif çalışmalar sizler üzerinde olumlu etkiler bırakacaktır. Örneğin ben bir hocamın sayesinde tarihi sevdim. Öğrenciler genellikle öğretmenlerini örnek alırlar. Öğretmenler hep öğrenciler için bir ideal olmuştur. Öğretmenlerimizde buna göre bir yol izler… Gazetenizde başarılar dilerim umarım her sayınızı büyük bir heyecanla okurum.
ALKIŞ’LA RÖP.
Öğrenciler Havva Nur Günaydın ve Gamze Dilan Sara’nın Kars İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış ile yaptığı söyleşi:
-Bize Yıldırım Alkış’ı anlatın dersek nerden başlamak istersiniz?
-MEM MÜDÜRÜ YILDIRIM ALKIŞ: 1963 resmi doğum tarihim ama ben 1962 doğmuşum. Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinin Çağlayan köyünde doğdum. Çağlayan, çok güzel bir köy; yeşiliyle, tarımıyla, ormanıyla , insanıyla Maraş ile Kayseri yolu üzeri bir yerdir, benim doğduğum yer. Gerçekten köyümü çok seviyorum. Tabi o köyde çok sıkıntılı günlerim de geçti, şen günlerimizde. İlk okulu köyde bitirdim 5 yılı 5 ayrı öğretmen ile bitirdim. 1. sınıf öğretmenim Allah rahmet eylesin çok güzel bir öğretmendi. Adı Reşit’ti. Ne öğrendiğimi hatırlamam ama Reşit Öğretmen bana davranış öğretti. Eskiden kalem açacağı yoktu Reşit öğretmenim herkesin kalemin alır bıçak ile açardı. 2,3 ve 4. sınıf öğretmenlerim ile hala görüşürüm, Allah rahmet eylesin 5. sınıf öğretmenim de vefat etti. Köyde zorluk çok çekerdim fakat hep şunu derdim “İnşallah bunlar hep geçecek, ben okuyacağım, bu işleri yapmayacağım.” okudum da şimdi buradayım. İlkokulu köyde, ortaokulu ilçede, liseyi de merkezde okudum. Ben İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Tabi şimdiki gibi fazla yurt yok, ev tutuyorduk. En kötü evleri de bizlere verirlerdi. Sabır ediyorduk. Sonra İlahiyat Fakültesini kazandım, onu da Konya’da okuduk. Fakülteyi 1984 de bitirdim. 7 sene boyunca Adana Ceyhan’da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptım, daha sonra mezun olduğum liseye atandım. Orada 8 yıl müdür yardımcılığı yaptım. Daha sonra Mersin’de okul müdürlüğü yaptım. Ardından Ağrı’da Üniversite Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında görev yaptım. 02.02.2012 uğurlu bir günde Kars İl Milli Eğitim Müdürü olarak şehrimize atatandım.
-Kars’ta eğitime yönelik projeleriniz nelerdir?
-MEM MÜDÜRÜ YILDIRIM ALKIŞ: Eğitim bir ekip işidir. Ben Kars’a geldiğimde, Kars’ta zaten bir ekip vardı. Ben gelince bu ekibin sadece orkestra şefi değişti. Bu ekip dün yaptığı çalışmaları bugün de yapıyor ama ben Kars’a gelince şöyle bir çalışma başlattık; tüm okullara hem resmi yazı yoluyla hem de basın yoluyla dedik ki “Kimin eteğinde ne var kimin aklında, fikrinde ne varsa değişik fikirleri, önerileri, projeleri bizlere sunun.” Bir çok doküman elimize geçti. Sonuç çok ilginçtir ki, hazır durumla yetinmek Kars’ta bir hastalık haline gelmiş. Şöyle ki gelen maillerde söyle-nenler kar, kış. Kars’ta en fazla bunlar söylenmiş. “Kars, kardır.” denmiş,“Kars’ta ancak bu kadar ileriye gidilebilir.” denmiş. Ama bizim kışı bahane etme hakkımız, lüksümüz yok tam tersine kış olması belki de bizim için bir avantaj, yani insanların sürekli dışarıda vakit geçirmeleri mümkün değil. Her halükarda kapalı bir yerde olmaları gerekiyor. Kapalı bir alanda ne yapar insan? Ya okur, yazar ya sinemaya gider, tiyatro izler. Yani bir şey üretir.
Sosyal etkinlikleri arttırmaya çalışıyoruz. Mesela TÜBİTAK projelerinde bu sene büyük bir patlama yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ulusal yarışmalarda öğrencilerimiz artık eskiye göre daha çok aktif olmaya başladı, daha fazla derece alıyorlar. Sosyal etkinliklere ağırlık verdik sık sık öğrencilerimizi gezilere gönderiyoruz. Biz bir ekip olarak Kars için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
-Mesleki eğitim hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? İlimizdeki mesleki eğitim düzeyi Türkiye standartlarında nasıl bir konumdadır?
-MEM MÜDÜRÜ YILDIRIM ALKIŞ: Türkiye’de mesleki eğitimi arttırmak için bir çalışma oldu bundan 5 yıl öncesine baktığımızda, mesleki eğitim %20’lere kadar düşmüştü. Şu an Kars’ta kız meslek lisesinde yerimiz yok, endüstri meslek lise-sinde yerimiz yok, ticaret meslek lisesinde yerimiz yok, imam hatip lisesinde yerimiz yok, aynı şekilde sağlık meslek lisesinde de yerimiz yok. Şuan meslek liselerine rağbet arttı, ilerleyen senlerde de artacağına da inanıyoruz.
KHA