Gazetekars

Geri kalmışlığa çözüm arandı

Bölgenin geri kalmışlığı sorununa çözüm arandı...

18 Haziran 2014 Çarşamba 16:28

Geri kalmışlığa çözüm arandı

Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanlığı, Ticaret Borsası, Belediye Başkanlığı destekleriyle Kars-Ardahan-Iğdırlılar Birliği Dayanışma Platformu tarafından düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Alternatif Finans Olanakları” konulu panelde yatırımlar, teşvikler ve bankaların sunduğu imkanlar masaya yatırıldı.

BÖLGESEL KALKINMAYA ÖNEM VERİLMEMİŞTİR

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Efe, Böylesine önemli konukların kolay kolay Kars’a gelmeyeceğini belirten Efe, “Ama bu vesileyle üniversitenin temsilcisi olarak bende buradayım. Türkiye’de yönetim alanında üniter yapıyı benimsemiş bir ülke olarak bölge kavramına mesafeli olup ayrışma dolayısıyla bölgesel kalkınmaya önem verilmemiştir. 1960’ta devlet planlamasının kurulması ve daha sonrasında yine merkezi bir bakış açısıyla bölge sorunlarına baktık. Ta ki 1990 yılında Türkiye’nin aday ülke ilan edilmesiyle Avrupa Birliği bizi bölge kalkınma ajansları kurmaya zorladı. Ve bizim şehrimizde de Kars-Ardahan-Iğdır’ı içine alan bir kalkınma ajansı kuruldu. 26 tane kalkınma ajansı var. Bunlardan birisi de bizim bölgemizde faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla bugünkü panele baktığımızda bölgemizin geri kalmışlığı sorununa bir çözüm olabilir mi? Buna cevap arayacağız.” dedi.

KARS-ARDAHAN-IĞDIR BÜYÜK POTANSİYELİ OLAN, BÜYÜMEYE MÜSAİT BANKACILAR İÇİN ÖNEM ARZ EDEN BİR BÖLGE

Halk Bankası KOBİ Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel de, “Bölge olarak baktığımızda Kars-Ardahan-Iğdır büyük potansiyeli olan, büyümeye müsait bankacılar için önem arz eden bir bölge. Çok genel bir çerçeve çizdiğimde bakın neler var. Yakında sonuçlanacak olan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu bağlantılarını düşündüğünüzde neredeyse ipek demiryolu gibi Kars’ı lozitik merkez yapacak bir konuma getirmiş coğrafya olarak. Gözlemlerime göre bölge müthiş bir sinerji ve potansiyel oluşturuyor. Kars daha da büyür. Bakıldığında KOBİ’lerin sorunları çok fazla. Tüm Türkiye’de, tüm ilçelerde firmalarımızın çok büyük sorunları var. Ama Türkiye’de ekonominin temel direği kobiler. Katma değer yapmada, ihracatta, üretimde ve istihdamda ; %95 katma değerde, %50-60 gibi ihracatta, istihdamda da % 60-70 gibi bir rakam, Türkiye’deki firmalarında 3 milyon 200 bin adet girişimcinin de %95’i KOBİ’lerden oluşuyor.” dedi.

KOBİ’LERİN REKABETLERİNE DAHA SAĞLAM VE DAHA KUVVETLİ DEVAM ETMELERİ GEREKİYOR

“KOBİ’lerin rekabetlerine daha sağlam ve daha kuvvetli devam etmeleri gerekiyor.” diyen Aksel, “Bizim en önemli konumuz rekabet gücünün arttırılması. Bunun için bölgede ne yapılması lazım? Patent, tescil, invasyon ve üretimin daha kaliteli hale getirilmesi lazım. KOBİ’lerin çok fazla büyümemesi lazım ve ben küçüğüm değil. Aslında büyümek değil ekonomide daha fazla ve kaliteli olarak üretim yapabilmek için bu ölçekte kalıyorlar. Kars’ta patent için 2002’den 2011 yılına kadar 259 başvuru yapılmış. Ardahan ve Iğdır’a göre daha fazla. Alınan pay Kars’ta binde 4. Halk Bankası olarak bu bölgeyi geliştirmek adına ne yapabiliriz? Yatırımı büyütmek için öz kaynakla beraber yabancı kaynak olursa, doğru proje olursa büyüme kendiliğinden geliyor. Ama arkasından insan gücü, stok, pazarlama, dağıtma, teknoloji, tedarik hepsini çok iyi planlamak lazım. Ama en önemlisi kalifiye elemanında arttırılması gerekiyor. Biz KOBİ’lerimizin yenilikçi yatırımlarını 7 yıl vadeye kadar kredilendiren bir kredilendirme sistemi kurduk ve çalıştırıyoruz. Biz KOBİ’lerimizi patente, tescile, teknolojiyi geliştirmek üzerine yönlendiriyoruz. Ve zorlamak istiyoruz. Devam eden bir yatırım ya da devam eden bir işletmede yeni buluş ya da sistemde bir değişiklik eğer üretimi maliyeti arttırmaksızın arttırıyorsa, katma değeri arttırıyorsa bu yenilikçi bir kredidir. Getirin projeyi, proje bir iki yılda mı kurulabilir ve üretime geçilebilir o süreyi de hiçbir şey ödemeksizin, ana para geri ödemesi olmaksızın 2 yıl vadeye kadar ödemesiz dönem, sonrasında ise eşit aylık veya firmanın nakit akışına göre geri ödeme tarihini firmayla belirleyerek kredi kullandırıyoruz. Ama en önemlisi burada firmayla proje üzerinde beraber çalışmamız. Ve bu kaynağı da biz yurtdışından sağlıyoruz. Aradaki açıklarda yurtdışı kaynaklardan kapatılıyor. Biz burada yurt dışı, dünya bankası ve Avrupa bankası, Fransız kalkınma bankası ile yenilikçi yapılabilecek her türlü yatırımı destekleyecek protokollerle işbirliğine gittik ve buradan fonluyoruz. Düşük faiz, uzun vade ve firmamızın uygun göreceği ödeme vadelerine göre bir ödeme şekli sağlanıyor. Bu proje sağlıklı bir şekilde ilerliyor. En son Erzurum Aşkale’de projelerimiz oldu. Birkaç tane projemizi orada yaptık. Kars’ta da olur. Kars’ta, Iğdır’da, Ardahan’da KOBİ’lerimizde yenilikçi sayılabilecek her türlü potansiyel var.” diye konuştu.

BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIĞI YER AMA HİÇBİR ZAMANDA BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIK KADAR HIZLI OLAMAZ

Aksel daha sonra şunları söyledi:

“Bizde bunun finansmanına adayız. Hepsini de yapabiliriz. Bütün firmaları da gezeriz. Diğer taraftan hitabet gücünü arttırmamız lazım ki Kobilerimiz yaşayabilsin. Daha fazla KOBİ üretebilelim bölgelerimiz de. Ve bölgenin dinamizmini, ekonomik gücünü arttıralım. Bunların diğer hususu da enerjidir. En büyük maliyetlerden birisi de enerjidir. Enerji verimliliği kredisi adı altında gittik yurt dışında sadece Kobilere kullanılabilecek kredi anlaşması yaptık. Artı en önemlisi her firmaya bir danışman üniversitelerle halk bankası bir iş birliği yaparak OSEBE’ deki firmalarımızı gezerek hocamız bir enerji check up yapıyor. Enerji verimliliği check up raporu düzenliyor. Bu firmamızda şuraya ısı yalıtımı koyarsa veya makinenin modelini dünya da şu şudur, şu da şuraya getirirse üretim kapasitesi buraya maliyette buraya inecektir. Bir finansman portresi çıkar. Firma ile beraber çıkartılır. İşte bu finansman portresinin ihtiyacı finansmanı için orada halk bankası devreye giriyor. Burada üniversitelerle, hocalarla işbirliği yaparak her birimin, her bölümün uzman hocasıyla işbirliği yaparak biz hobilerimizi geliştirebiliriz. Daha teknik hale getirebiliriz. Büyük balık küçük balığı yer ama hiçbir zamanda büyük balık küçük balık kadar hızlı olamaz. Biz hobileri bu şekilde daha hızlı hale getirerek istenildiği zaman da istenildiği kadara üretim şeklini değiştirir, stokunu, tedarikini, pazarlamasını, markasını ve pazarı dahi değiştirebilir. Ama büyük firmalar bunu yapamaz. Kobilerin ayakta kalmasında ki tek nedenlerden birisi de hızlı karar alma becerileridir.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER