Habip Soluk Kars'ta
Kars, ulaşımda her geçen yıl daha büyük yol katediyor...
23 Nisan 2013 Salı 09:39

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ve beraberindeki heyet Kağızman’da bölünmüş yol temeli atmak için Kars’a geldi. İlk olarak Kars Valisi Eyüp Tepe’yi Valilik Konağı’nda ziyaret eden Soluk ve beraberindeki heyet, Kars’ta yapımı devam eden ve bitirilen birçok proje hakkında da açıklamalarda bulundu.
Müsteşar Habip Soluk ve beraberindeki heyeti Kars Valilik Konağı’nda Vali Eyüp Tepe, Kars AK Parti Milletvekili Ahmet Arslan, Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars İl Başkanı Ensar Erdoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı ve Karayolları 18’inci Bölge Müdürü Necati Çakıroğlu karşıladı.
Soluk, burarda gazetecilere açıklamada bulud. Ülkenin her tarafında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çalışmaların alabildiğine geniş çaplı, alt yapı, milli eğitim, hastane, baraj gibi birçok yatırım her alanda devam ettiğini söyleyen Müsteşar Habip Soluk, projelerin sonuca varabilmesi için, örneğin bir hastaneye ambulansın zamanında ulaşabilmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ihtiyacın olduğunu da hatırlatttı.
KARS’A 2’İNCİ 10 YILDA 250 TRİLYON YATIRIM YAPILDI!
Soluk yaptığı açıklamda: “Bizim geldiğimiz yol güzergahı olan İsmail Aytemiz Spor Salonu yakınında bir hastanemiz yapılıyor, bir okul yapılıyor. O yolarda konfor içerisinde seyahat etmek için öncelikle alt yapının yapılması gerekiyor. Alt yapı bölge için zenginliktir, ticarettir, dostlukların halkasını oluşturan bir yapılanmadır.” diyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk,”Kars’ın geçmişine bir göz atacak olursak, Kars il sınırları içerisinde 1993 yılından 2002 aralığına kadar yapılan yatırımların tamamının toplamı sadece 29 milyon TL’dir. 2003 yılından 2012 aralığına kadar mukayese edeceğimiz 2’nci 10 yılda yapılan ise 250 trilyondur. Dolayısıyla bu rakamlardan da anlaşılıyor ki arada çok ciddi bir fark vardır. Şu anda Kars’ta bizim projelendirdiğimiz 26 tane projemiz var. Bu projelerin 9 tanesi üzerinde çalışıyoruz ve bu çalıştığımız 9 projenin tutarı yaklaşık 610 milyon TL’dir. Buna demiryolunu da kattığımızda Kars il sınırları içerisinde yalnızca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2 buçuk katrilyon civarında bir yatırımımız söz konusudur. Bu yatırımların bir kısmında da hakkını inkar edersek ayıp olur Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın özellikle genel müdürlüğü döneminde demiryolu başta olmak üzere büyük emekleri var.” şeklinde konuştu.
BÖBREK TAŞI DÜŞÜRECEK YOLLAR İSTEMİYORUZ!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kars’ın bölünmüş yollarındaki çalışmaları hakkındaki verilerini aktaran Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı, “Kars’ın 735 Km. bir karayolları ağında olan yol güzergahı var, bunun 523 Km. devlet yolu, kalan kesimini ise il yolu olarak adlandırıyoruz. Devlet yollarının içerisinde Kars’ın geçmişte 28 Km bölünmüş yolu vardı, 10 yıl içerisinde buna 146 Km bölünmüş yol ilave yaparak toplamda bölünmüş yolu 174 Km’ye çıkarmışız. Kars bu 174 ile kalmayacak, biz akşam vekillerimizle, valimizle ve bölge müdürümüzle de görüştük ve bu konuyu masaya yatırdık ve inşallah Kars’taki bölünmüş yol miktarını 350 Km’nin üzerine çıkaracağız. Bu da demek oluyor ki; 200 Km’ye yakın bir bölünmüş yol daha yapacağız. Bunlardan en göze çarpıcı olanları ise Kars’tan Digor’a kadar projesi yapılmış olan Digor-Tuzluca’ya kadar devam eden ve Karakurt’tan Tuzluca ayrımına kadar projesi tamamlanmış bölünmüş yol projelerimiz var. Bunların da inşallah bu yıl bir kısmını ihale etmek için kalkınma bakanlığı nezlinde, vekillerimizle de birlikte girişimlerimiz devam ediyor. Aslında biz Kars-Digor-Tuzluca güzergahının Güney’i Kuzey’e, Kuzey’i de Güney’e indirmek için öncelikli güzergahımızdı. Buranın360 milyon civarında bir etüdü var. Dolayısıyla bu proje kalkınma bakanlığındaki proje tabanımızın sıkışıklığı nedeniyle o grubun içerisine alamadık. Şu anda karayolları genel müdürlüğümüz 2’ye bölerek bu projeyi global projeler içerisine almak için çalışma sarf ediyor ama biz bunu global proje değil de münferit proje olarak koydurmaya gayret ediyoruz. çünkü bizim için noktadan noktaya gitmek önemli. Sadece yolu yapıp, kapının önünü yapmadan bırakmak çok önemli değil. tüm ilçelerde projelerimiz devam ediyor onun yanı sıra Ardahan-Kars arası bölünmüş yolumuz tamamlanmış ama arkadaşlarımız bunu sıcak asfalt olarak ihale etmiş bu da 2014 sonuna veya 2015 başında tamamlanmış olacaktır. Bilindiği üzere burada çalışma mevsimleri oldukça kısa. Birçok bölgede çalışmalarda yol kat edilmişken, bu bölgede daha şantiyelerimizi açamadık. Yoksa bu kadar kısa mesafenin uzun sürmesi söz konusu bile değildir. Önemli olan dediğimiz gibi noktadan noktaya konforlu yollar yapmaktır. Ardahan il sınırına kadar rahat, sonrasında böbrek taşı düşürecek yolların olması doğru değil.” dedi.
BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLUNDA 2 SORUNUMUZ VARDI!
Karslıların gündeminden düşmeyen ve herkesin büyük beklentiler içerisinde oldukları Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Lojistik Merkezi hakkında da açıklamalarda bulunan Bakanlık Müsteşarı Habip Soluk konu hakkında şunları söyledi; “Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın genel müdürlüğü döneminde başlayan ve 3 devletin cumhurbaşkanlarının anlaşmasıyla temeli atılan bir güzergah olan Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu ‘nda 2 tane talihsizlik yaşandı. Bunun bir tanesi Gürcistan tarafından proje revizyonuna girilerek, bir diğer talihsizlikte arazideki zemin sıkıntısı ve eğim nedeniyle bizde yaşandı. Tek güzergah olarak ihale edilen, Pekin’i Londra’ya bağlayacak olduğu için çift kata çıkarılması kararı projelendirilmiştir. Dolayısıyla ikbal ihalesine gittik, bizim ihalemiz 2012 Mart ayında bitmesine rağmen yapılan şikayetler ve benzeri sorunlar derken uzun bir süreç aldı, sözleşmesini yaptık ve bugün yarın başlanacaktır. Genelde bölgede para sıkıntısı nedeniyle inşaatın durduğu ifade ediliyor. Para sıkıntısı nedeniyle duran herhangi bir inşaatımızın olması söz konusu değildir. Hakikaten bizler yatırım için krizin olduğu 2009 dönemi de dahil il adına yatırımlarımız büyüyerek gitmiştir. Bu sene karayollarında kullanacağımız veya bakanlık olurunda kullanacağımız yatırım rakamlarını hesapladığımız ve kendimizin planladığı yedek ödeneklerle birlikte 20 katrilyonun üzerinde bir rakamdır. Para sıkıntımız yoktur ama üretilmeyen bir işin bedelini de ödeme lüksümüz yoktur. Buradaki tek şey ihale mevzuatı, Kamu İhale Kurulu’na (KİK)olan şikayetler nedeniyle bir gecikme söz konusudur. Lojistik alan konusunda projeye sokulan illerden biri benim memleketim olan Sivas, bir diğeri mesai arkadaşım olan Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın memleketidir. Fakat bu iki ilimizde de lojistik alanında adım atamadık. Bunun sebebi de Kars demiryolu ağı birleşme noktasıyla bir aktarma merkezi olacak . Dolayısıyla bu aktarma merkezindeki lojistik merkeze kurulacak alanın ne kadar olacağı çalışmaları Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü tarafından etütleri yapılıyor. Bizim şu anda Kars’ta tarımsal ve hayvansal gıdalarda sevk edilen yükün 250 bin ton civarında olduğu gerçeği var. Şu andaki yükleme merkezlerinin şehir merkezinde olmaları nedeniyle bu yerlerin şehir merkezinden alınarak demiryolunda da aktarma merkezi görevi yapacak bir alan tespiti yapılacak ve tahmin ediyorum ki Temmuz gibi devlet demir yollarımız valimizin kapısını çalacaktır ve varsa hazine arazisi, yoksa kamulaştırma suretiyle böyle bir tespit yapacaktır. Her şey Karslı hemşerilerimizin gönlüne göre olması için üzerimize düşen her şeyi her zaman yapmaya hazırız.”
Kars’ın turizmine de dikkat çeken Soluk, “Sivas’ta Karslı çoktur. Bunun dışında başka bir ortak nokta da sizde Mihralibey Köprüsü var, bizde de Mihralibey Müzesi var. Sizin olmasına rağmen biz daha çok sahiplenmişiz, gelirseniz sizleri gezdirmek isterim. Burada turizm adına büyük hizmet veren Ani Örenyeri’nin ve o köyün modernize edilerek turizme hizmet verebilecek zengin bir bölge haline çok rahatlıkla getirilebilir.” ifadelerini kullandı.