Gazetekars

Halkalama göç yolunu belirler

İnak: Halkalama kuşların göç yolunu belirler...

28 Haziran 2012 Perşembe 12:18

Halkalama göç yolunu belirler

KuzeyDoğa Derneği’nde uzman halkacı olarak çalışan Sedat İnak, 2007 yılında gönüllü olarak başladığı bu işte uzmanlaştığını ve işini çok sevdiğini söyledi. 5 yıldır Iğdır Tuzluca Aras Halkalama İstasyonu ve Kars Kuyucuk’taki Kuyucuk Halkalama İstasyonunda çalıştığını söyleyen İnak, halkalamanın kuş türleri ve yaşam alanları ile konaklama mekanlarını öğrenmede çok önemli bir bölüm olduğunu belirtti. İnak, “Halkalama ile o bölgede ki tür çeşitliliği belirlenmiş oluyor. Bazen gözlem yoluyla görmek olmuyor.” diye konuştu.

Halkalamanın inceliklerini da anlatan İnak., “Kuşların bacak kısmına geçirilen metal halkanın üzerinde bir kod sayı var bu halkanın kuşun bacağına takılmasıyla halkalama oluyor. O bölgenin kuş çeşitliliğinin bilinmesi açısından bu çok önemlidir. Bazı durumlar da o kuşun o bölgede olduğunu gözlem yoluyla bulamayız çünkü birbirine çok benzemektedir. Ama halkalama yoluyla kuşlar tutuluyor ve ölçülüyor, bilimsel çalışmalar yapılıyor. Böylelikle o kuşun türü bulunuyor. Ayrıca halkalanan kuş daha sonra tekrar havaya salınıyor ve göçüne devam ediyor. Biz saldıktan sonra başka bir halkalama koordinatörü tarafından yakalanıp tekrar incelenebilir. Kuşun hangi bölgeden nereye göç edeceği bulunur böylelikle göç yolları saptanır.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de lisans olarak 9 halkacı olduğunu ve bunlardan birinin de kendisi olduğunu ifade eden İnak, Bakanlık düzeyinde ilk defa Türkiye lisansı verildiğini kaydederek, bunun önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. İnak, şöyle konuştu:

“Böylelikle ileriki zamanda da halkacı sayısı artacaktır. Halkacı sadece işi tek başına yapamaz yardımcıları var gönüllülere ihtiyaç vardır. Değişik illerden, değişik ülkelerden kuş sevenler halkalama istasyonuna gidip yardımcı olabilirler. İki dönemde çalışmamız var biri sonbahar göçü görmek için birde ilkbahar göçü görmek içindir. Bu iki buçuk-üç ay arasındadır. Halkalama süresince inceleme yapacağımız alanda kalıyoruz. Kuyucuk gölünde genelde su ve kıyı kuşu halkalama kurulu. Bu kuşlar gece de aktivitelerine devam ettiği için burada gece çalışıyoruz. Gün batmadan ağlarımızı atıyoruz, sabah saat: 07.00’de yada 08.00’de ağlar kapalı oluyor ve gece boyu kontrollerimiz devam ediyor. Aras Halkalama İstasyonunda ötücü kuşlar var ve bunların aktiviteleri gündüz olduğundan sabah gündoğumuyla çalışmalar başlar akşam gün batımının son kontrolüyle biter.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER