Gazetekars

Hamza Senger : Nahcivan İzlenimlerim...

Hamza Senger, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında Nahcivan izlenimlerini kaleme aldı...

02 Mart 2019 Cumartesi 17:08

Hamza Senger : Nahcivan İzlenimlerim...

Azerbaycan ve Türkiye halkı için büyük mücadeleler veren hacı dedem Yusuf Senger ile 1993 yılında ilk kez gitmiştim Azerbaycan’ın en kadim toprağı olan Nahcivan’a. Buradan da uçak ile Bakü’ye geçmiştik.

O yıllar Nahcivan için sıkıntılı ve bir hayli zor günlerdi. İçimdeki bir sızıydı Nahcivan. Aradan 25 yıl geçti ve ben Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılında Nahcivan’da olma şerefine nail oldum.

Azerbaycan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Nahcivan, Türk devletleri arasında Türkiye ile kara sınırı olan tek toprak parçasıdır. Ermenistan, İran ve Türkiye’ye komşu olan Nahcivan’ın toprak bütünlüğü 1921 yılında “Kars Antlaşması” ile kabul edilmiştir.

Nahçıvan, hem tarihi, hem turizm açısından oldukça önemli bir şehirdir. Geniş cadde ve sokakları, son derece temiz ve bakımlı caddeleri, güler yüzlü ve samimi halkı ile insanın içini ısıtan bir şehir.

Nahcivan halkı, Azerbaycan’ın milli lideri, büyük devlet adamı Haydar Aliyev ve O’nun layıklı devamcısı İlham Aliyev’e büyük önem veriyor ve saygı duyuyor. Herkeste büyük bir Aliyev sevgisi. Nahcivan’ın Cumhurbaşkanı Vasif Talibov da Nahcivan’da çok seviliyor. Talibov’un yaptığı hizmetlerden herkes memnun. Nahcivan’ın gelişmesi için de büyük çaba harcıyor.

Yapmış olduğum görüşme ve konuşmalarda, Nahcivan’da Türkiye sevgisi ilk planda yer alıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ; “ Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir” demiştir. Büyük Önder Haydar Aliyev ise ; “ Biz iki devlet, bir milletiz” diye karşılık vermiştir. Nahcivan’daki toplantılarımızda, vatan, millet ve bayrak sevgisi de hep ilk sıralardadır. Türkiye - Azerbaycan kardeşliği merhum Haydar Aliyev ile gelişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile en yüksek seviyeye çıktı. Azerbaycan Bayrağı'nı ilk defa Nahcivan’da Haydar Aliyev dalgalandırmış. Türkiye ve Azerbaycan tek millet, iki devlet. Dinimiz bir, dilimiz bir, kültürümüz birdir. Tarihimizde de çok benzeyen, kesişen noktalar vardır. Azerbaycan'ın, Nahcivan’ın güçlenmesinden hep gurur duyduk, duyacağız. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yılını Nahcivan’da kutladık.

Bu güzel ve anlamlı şehir şahsımda oldukça olumlu izlenimler bıraktı. Bir gün yolunuz Nahcivan’a düşerse buraları mutlaka görmenizi isterim :

mmm.jpg

HAYDAR ALİYEV MÜZESİ

Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev için yaptırılan müze, Aliyev ilgili bilinmeyen pek çok bilgi ve dökümana ev sahipliği yapıyor. Diğer yandan Haydar Aliyev’in doğumundan ölümüne kadar geçen sürede elinin değdiği; kişisel eşyalar, kitaplar ve tabloların sergilendiği müzede, Nahcivan’ın gelişiminde bir fiil etkili olan Haydar Aliyev’in hayatına dair pek çok bilgi bulabilirsiniz.

muze-icerisi.jpg

HAYDAR ALİYEV MEYDANI

Başkent Nahcıvan’ın merkezi olarak bilinen Haydar Aliyev Meydanı, etrafında ülke için önemli pek çok idari ve tarihi bina barındıran önemli bir noktadır. Şehrin kalbinin attığı yer olarak tanımlayabileceğimiz meydan çevresinde konumlanan lüks restoran ve kafeler de oldukça rağbet gören mekanlar arasındadır.

bayrak-meydani.jpgBAYRAK MEYDANI

Nahcıvan’da çok büyük bir Bayrak Meydanı var. Halkın buluşma noktası. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulu sosyal bir alan. Meydan harika peyzajı ve huzur verici atmosferi ile ülkeye gelen turistlerinde dinlenme noktası.

han-sarayi.jpgHAN SARAYI

Nahcıvan’ın en ihtişamlı yapılarından biri olan Han Sarayı, 1747 yılında İhsan Han Kengerli tarafından yaptırılmış. İhsan Han Kengerli ve ailesinin 20. Yüzyıl başlarına kadar ikamet ettikleri yapının bir bölümü sonradan müzeye dönüştürülmüş şehre gelen turistlerin de ilgi odağı olmuş.

Nahçıvan Hanları’nın yaşam sürdükleri alan ve müze bölümü olmak üzere ikiye bölünen sarayın müze bölümünde; dünden bugüne Nahcıvan’ın tarihi yaşantısı ve kültürel değerleri hakkında pek çok eser ile karşılaşabilirsiniz.

cavid.jpg

HÜSEYİN CAVİD ABİDESİ

Azerbaycan’ın en önemli şairlerinden biri olan ve ülkede edebiyatın kurucusu olarak bilinen Hüseyin Cavid’in, yaşantısı boyunca kaldığı ev sonrada müzeye çevrilmiş ve şairin kişisel eşyaları burada sergilenmeye başlanmıştır.

1981 yılında müzeye çevrilen ev içerisinde de, şairin sanatını yansıtan pek çok fotoğraf ve el yazısı eserleri yer alıyor.

h2.jpgAÇIK HAVA MÜZESİ

Mümine Hatun Türbesi’nin hemen yanında yer alan Açık Hava Müzesi, bölgede çeşitli tarihi dönemlere ait kalıntıların ve tarihi eserlerin bulunduğu ilgi çekici bir nokta. Açık bir alan üzerinde sergilenen müzede yer alan, taştan yapılma koç heykeli, taş levhalar ve kitabeler tarih severlerin yoğun ilgi gösterdiği yerler arasındadır.

013i.jpgMÜMİNE HATUN TÜRBESİ

Azerbaycan Devleti’nin kurucusu Atabek Şemseddin İldani’in emriyle, eşi Mümine Hatun’un mezarı üzerine yaptırılan Mümine Hatun Türbesi, ülkenin 12. Yüzyıldan bugüne kalan en sağlam eserleri arasında yer alır.

Mimarisiyle dikkat çeken türbe, turistlerinde yoğun olarak ilgi gösterdiği tarihi yapılar arasındadır.

012i.jpgTİYATRO BİNASI

Başkent Nahcıvan’ın en ihtişamlı yapılarından biri olan Nahçıvan Tiyatro Binası, ülkede gerçekleşen pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan binadır. İç mimarisi ve dekorasyonuyla da göz dolduran yapı; psikolojik, drama ve komedi üzerine çeşitli sahne performanslarına ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapıyor.

nahcivan-tiyatrobinasi.jpgXALCA HALI MÜZESİ

Azerbaycan'ın el halılarına verdiği önem herkes tarafından bilinir. Xalca Halı Müzesi de, çoğunluğu Azerbaycan halıları olan el emeklerinin sergilendiği dikkat çeken bir müzedir. Sergilenen halıların en önemli özelliği ise üzerinde bulunan motiflerin her birinin ayrı bir anlam içermesidir.

nahcivan-hali-muzesi.jpgBereket, kahramanlık ve sevgi gibi anlamlara sahip olan motifler, ülke tarihinde de geçmişten bu güne önem verilen el işçilikleri arasında yer alır. Eski dönemlerde kullanılan halı dokuma tezgahlarının da sergilendiği müze, sizlere şehirde kültürel bir gezinin kapılarını aralıyor.

YAŞASIN TÜRKİYE - AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİ...

024.jpg

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER