Hastanın Ayağına Geliyorlar
Kars'ta uygulanmaya başlanan aile hekimliği kapsamında, doktorlar köy köy dolaşarak hastaları evlerinde muayene ediyor, koruyucu sağlık hizmeti konusunda bilgilendiriyor.
08 Eylül 2010 / 08:41
Yaklaşık bir ay önce başlatılan aile hekimliği uygulaması kapsamında Selim Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli 7 aile hekimi, sağlık hizmetini vatandaşın ayağına götürüyor. Yardımcı aile sağlığı elemanlarıyla beraber köy köy dolaşan aile hekimleri, vatandaşa sağlık hizmeti vermek için adeta yarışıyor. Evleri gezerek hastaların kontrolünü yapıp gerekli tedavi programını uygulayan aile hekimleri, aşılanması gereken çocuklar için cami hoparlöründen anons yaptırarak, kısa sürede cami çevresinde toplanan çocuk ve bebeklerin aşılarını yapıyor. Muayene sırasında çölyak hastası olan bir genç kız, ambulansla Selim Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, tedaviye alındı.
Mobil sağlık hizmeti kapsamında yardımcı sağlık ekipleriyle beraber ilçeye bağlı Bozkuş köyüne gelen aile hekimi Dr. Murat Gül, tek tek kapıları çalarak vatandaşları muayene etti. Resmi kaydı ve ikameti bulunan herkesi sağlık hizmeti alma konusunda sorun yaşamamaları için kendi aile hekimliği sorumluluğuna alan Dr. Gül, 103 yaşındaki yatalak hasta Nigar Karakurt'u ziyaret etti. Ev sakinlerinden Karakurt'un rahatsızlığını dinleyen Dr. Gül, "Bizim görevimiz ilk önce bireylerin ve ailelerin sağlığını korumak. Yatalak ve yaşlı hastaların hastane ortamına gelmeleri zor olduğu için biz onlara geliyor, muayenelerini yapıp bir sorunları varsa gidermeye çalışıyoruz. Bundan sonra belirli aralıklarla gezici sağlık aracıyla birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti sunacağız. Ayrıca sağlık güvencesi olmayanları da sisteme dahil ederek ücret ödemeden muayene edeceğiz" diye konuştu.
Dr. Gül tarafından yatağında muayene edilen Nigar Karakurt, "Geçmişte tedavi için ilçeye giderken yollarda zor anlar yaşıyorduk. Artık doktorlar evimize kadar geliyor. Bu hizmeti sağlayanlara teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Selim'de bir ay önce başlayan aile hekimliğinde kısa sürede büyük mesafe alındığını belirten Devlet Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Grup Başkanı Dr. Turgay Sevinç, 7 aile hekiminin her birine yaklaşık 4 bin kişini düştüğünü, nüfusun büyük bölümünün köylerde yaşamasından dolayı mobil sağlık hizmeti verildiğini kaydetti.
Yerinde sağlık hizmet kapsamında çalışmaların devam ettiğini aktaran Dr. Sevinç, "Yatalak, durumu ağır olan ve yaşlı hastalar için sağlık hizmeti doktorlar tarafından evlerinde veriliyor. Aile hekimliği kapsamında yaptığımız çalışmaların yanı sıra entegre hastane ve 112 Acil Servis istasyonu ile de 24 saat sağlık hizmeti vermekteyiz" ifadelerini kullandı.