Gazetekars

Havalimanının adı “Harakani" Oluyor

Kars Havalimanı’nın adı “Harakani Havalimanı” olarak değişiyor...

30 Kasım 2014 Pazar 21:47

Havalimanının adı “Harakani Oluyor

Yeni İç ve Dış Hatlar terminal binası, 35.000 m2 kapalı alan, 11.500 m2 otopark alanı ve 440 araçlık otopark kapasitesine sahip modern bir yapı ile 42 Milyon TL’ye mal edilen Kars Havalimanı modern terminal binası Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla açıldı.

İç hatlar, dış hatlar, VİP, SİP, bütün bölümlerin mevcut olduğu Yeni Terminal Binası yürüyen merdivenler, asansörleriyle birlikte bütün malzemeleri son teknolojiye uygun yapıldı. Bedevi çadırlarından esinlenerek yapılan ödüllü proje Doğu Anadolu Bölgesi’nde de bir ilk olması dikkat çekiyor.

Düzenlenen açılış töreninde ilk açılış konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Lütfü Elvan yaptı. Bakan Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarına uyarak, Kars’a hizmetleri birer birer yaptığını dile getirdi. Bakan Elvan, Aşık Şenlik’in bir sözü olan ‘Can Sağ İken Yurt Vermeyiz Düşmana’ lafını hatırlatarak, “Can Sağ iken hizmet edeceğiz Kars’a” dedi. Bakan Elvan daha sonra son 11 yılda Kars’a yolcu sayısı 3 kat, uçak sayısı 7 kat arttırdığını belirterek, yapılar bazı hizmetlerden bahsetti.

Bakan Elvan şunları söyledi;

“Serhat şehri Kars’a, beklenen yatırımları gerçekleştirdik. Kars’ın yetiştirdiği Aşık Şenlik’in ‘Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana’ sözlerini unutmadık. Can sağ iken Kars’ın her türlü ulaşım ve iletişim ihtiyacını karşılamak bizim de boynumuzun borcudur. Bu borcun gereği olarak Türkiye’yi olduğu gibi Kars’ı da bölünmüş yollarla donattık. Kentte ulaştırma ve iletişim konularında yapılan yatırımlarımız oldukça fazladır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesiyle kent, “modern ipek demir yolu”nun merkez şehirlerinden biri olacaktır. Yeni çift hatlı Kars-Erzurum-Erzincan Demiryolu projesini de hazırladık. Yapılan yatırım ve düzenlemelerle Kars havalimanındaki yolcu sayısını 7, uçak trafiği sayısını 3 kat artırdık ve böylelikle kente modern iç ve dış hatlar terminalini hediye ettik. Modern yapıdaki yeni terminal binasıyla havalimanının yolcu kapasitesini 1 milyondan 3,5 milyona çıkardık onun için de çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kars’a Bakan olarak son yaptığım ziyaret olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, “Kars aslında merkezi bir şehirdir. Ortadoğu ve Kafkaslardaki sıkıntılar aşılırsa Kars çok önemli bir bölge olacaktır.” dedi.  Yolcu sayısın arttığına da değinen Başbakan Davutoğlu, “Uygun görülürse Kars Havalimanının adını Harakani Havalimanı koyalım” diye konuştu. Davutoğlu ayrıca, “Harakani Havalimanı Kars’a hayırlı olsun” ifadelerini kullandı ve Kars’ta gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, güzel hizmetleri Karslılar’la buluşturduklarını belirtti.

Davutoğlu şöyle konuştu:

“Kars, tarihi İpek Yolu üzerinde ve birçok havzayı birleştiren özelliğinin bulunmasıyla öne çıkan illerdendir. Kars’ın, Hazar Denizi ile Karadeniz’e uzaklığı hemen hemen aynıdır. Akdeniz’e doğru giden yollar Kars üzerinden geçmekte. Kente ulaşım koridorları üzerindeki önemli özelliğinin yeniden kazandırılması için çalışacağız. Kars, bir serhat şehridir. Türkiye’nin doğu kıyısındadır ama inşallah komşularımızla iyi ilişkilerle bütün bu havzalar açıldığında Kars aslında merkezi bir şehirdir. Bir açıdan bakıldığında Doğu Anadolu’nun bir ucudur ama Kafkasların da güney ucudur. Kars, Mezopotamya’nın da Kuzey ucudur. Kafkasya’da tam bir istikrar sağlanırsa, Orta Doğu’da bu sıkıntılar aşılırsa ki aşılacak, bunların hepsi bir gün, Kars bütün bu havzalar arasında hak ettiği yeri kazanacak. Bunun için geleceğe yönelik hazırlıkların yapılması gerek. Projelerin gerçekleşmesiyle Kars, merkezi bir konuma sahip olacaktır. Yeni terminal binasının modern yapısıyla dikkati çektiğini görüyorsunuz. Havalimanı yeni terminal binasıyla yolcu kapasitesi 3,5 kat arttı. Yeni havalimanı kentin turizmi açısından da önem taşımaktadır. Biraz önce arkadaşlarımızla, değerli bakanlarımızla, milletvekillerimizle, valimizle sohbet ederken, ‘Kars’ın bu havalimanına bir isim verelim’ diye konuştuk. Harakani Hazretleri’nin isminin verilmesini uygun gördük. Çünkü; Harakani Hazretleri’ni çok önemsiyoruz. Karslılar’a da onun emanetini korumak konusunda önemli görevler düşmektedir.”

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Başbakan Davutoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ve diğer katılımcılarla birlikte kurdele keserek havalimanının yeni terminal binasının açılışını yaptı ve “Kazasız seyahatler, menzile ulaşan yolculuklar” temennisinde bulunduktan sonra havalimanından ayrıldı.

 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER