Gazetekars

Haydar Aliyev’in 99’uncu doğum günü Kars’ta da kutlandı

Azerbaycan Cumhuriyetinin Kurucu Umum Milli Lideri Haydar Aliyev, doğumunun 99’uncu yılında Kars’ta da törenle anıldı.

06 Mayıs 2022 Cuma 15:53

Haydar Aliyev’in 99’uncu doğum günü Kars’ta da kutlandı

Tacettin DURMUŞ

Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu’nun gerçekleştireceği anma programı kapsamında, Merhum Haydar Aliyev’in Kars’ta ki kendi adını taşıyan parkta bulunan büstüne kırmızı karanfiller bırakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.

Buradaki karanfil bırakma töreninin ardından anma etkinliğine, Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda devam edildi. Anma programında saygı duruşunda bulunulmasının ardından Türkiye ve Azerbaycan milli marşları birlikte okundu. Kars Işıklı Camii Alimi Seyyid Ahmet Erdem Kuran-ı Kerim tilaveti sundu.

Azerbaycan Cumhuriyetinin Kurucu Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in hayatını anlatan video gösterisinin de yapıldığı anma törenine; Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan 44 günlük zaferle sonuçlanan savaşa ve Kars’ta devam eden tatbikata katılan rütbeli Azerbaycan askerleri de katıldı.

AK Parti Kars il Başkanı Adem Çalkın, solunu dolduran katılımcılara Azerbaycan Bayrağı dağıttı. Programın son bölümde Çalkın’ın dağıttığı Azerbaycan Bayraklarının topluca dalgalanması anma programına damga vurdu. Çalkın konuşmasında; Türkiye ile Azerbaycan’ın dostluk ve kardeşliğine dikkat çekerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Babası Haydar Aliyev’in Dağlık Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarılması yönündeki vasiyeti yerine getirdiğini söyledi. Çalkın, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkomutanlığındaki Azerbaycan ordusunun, Ermenistan tarafından işgal edilen Karabağ topraklarını işgalden kurtardıktan sonra savaşın bittiği gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ‘Baba vasiyetini yerine getirdim” sözlerini de hatırlattı.

Anma programında Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, AK Parti Kars il Başkanı Adem Çalkın ve Azerbaycan Diller Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Aynur Başova Beşkonak Merhum Haydar Aliyev’i anlatan birer konuşma gerçekleştirdi.

GULİYEV : “AZERBAYCAN BUGÜN DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ”

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyetinin Kurucu Umum Milli Lideri Haydar Aliyev’in yaşam öyküsünü anlattı. Guliyev konuşmasında 44 gün süren 2’inci Karabağ Savaşına katılarak Azerbaycan topraklarını Ermeni işgalinden kurtaran Azerbaycanlı rütbeli askerlerinde aralarında olduğunu söyledi.

Yaklaşık 30 yıl boyunca Sovyetler Birliğinden ayrılan 15 Cumhuriyet arasında en son sırada gösterilen Azerbaycan’ın Haydar Aliyev ve oğlu İlham Aliyev sayesinde ilk sıralarda yerini aldığını da söyleyen Başkonsolos Nuru Guliyev şu ifadeleri kulandı.

 “1918 yılında Azerbaycan’da Demokratik bir Cumhuriyet kuruldu. 1920 yılında bu Cumhuriyet 11’inci Sovyet Kızıl Ordusu tarafından işgal edildi ve Azerbaycan bağımsızlığını kaybetti. O dönemde Türkiye’de baş gösteren siyasi hadiseler Türkiye’nin bu günkü durumunu da oluşturmaya başlamıştı. 1923 yılında hem Türkiye’de hem de Azerbaycan’da o yıllarda çok önemli bir tarih yaşandı. Türkiye’de yaşanan tarih Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyet’i oldu. Ve aynı zaman o yıl Azerbaycan’ı bugünkü bağımsız ve özgür bir Cumhuriyet haline getirecek olan Lider Haydar Aliyev dünyaya geldi. O yıl Azerbaycan’ı kurması için Allah Haydar Aliyev’i bize bahşetti. Biz çok şanslı bir nesiliz ki hem Azerbaycan’ın bağımsızlığını yaşadık ve bu bağımsızlığı Haydar Aliyev ile yaşadık. Son 30 yılda Sovyetlerden ayrılan bütün Cumhuriyetler bağımsızlıklarını sözde kazanmalarına rağmen daha toparlanamamışlardır. Ne siyasi, ne harbi ne de ekonomik olarak daha bir yere varamamışlardır. 1969 yılında Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı olan Haydar Aliyev, Sovyetlerden ayrılmış 15 Cumhuriyet arasında en son sırada gösterilen Azerbaycan Cumhuriyetini mücadelesi ve aldığı önemli kararlarla en ön sıralara taşıdı. En önemlisi de o zamana kadar hiç kimsenin düşünemediği bir karar alarak harp okullarının açılmasını sağladı. O zamandan bu yana harp okullarından mezun olmuş gençlerimiz bağımsızlık döneminde yetişen subaylarımız, kahramanlarımız 2’inci Karabağ Savaşında zaferimize imza attı. Geçtiğimiz yıl 44 gün süren ve zaferle sonuçlanan savaşın kahramanları bu savaşta kanlarını dökmüş, dostlarını ve kardeşlerini şehit vermiş subaylarımız aramızdalar. Onları bugün burada birlikte alkışlıyoruz.

KARABAĞ SAVAŞINDA TÜRKİYE HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU

Ulu Önder Haydar Aliyev, askeri gücümüzü, ekonomimizi, sağlığımızı ve eğitimimizi de güçlendirerek Azerbaycan’ı bu günkü günlere getirmiştir. Ve Haydar Aliyev, Azerbaycan için bugünkü Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev gibi bir lideri de yetiştirdi. O’nun genlerini ve tecrübesini taşıyan ciddi bilgi ve birikime sahip olan Devlet Başkanımız İlham Aliyev, uzak gören siyaseti ile Azerbaycan bugün dünya devletleri arasından kendi sözünü güçlü ve korkmadan ifade eder duruma geldi. Böyle bir devletin vatandaşı olmak çok gururludur ki sizler de benle birlikte bu mutluluğu yaşıyorsunuz. Çünkü1. Karabağ muharebesinden sonra yenilmiş bir ülkenin vatandaşı gibi boynu bükük ve içimiz buruktu. Ama Allah’a şükürler olsun ki biz Aliyev’in başlattığı siyaseti, Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in cesaretli kararlarıyla 2. Karabağ muharebesini zaferle sonuçlandırdık. Bugün artık dünyaya meydan okuyoruz. Her iki savaşımızda da kardeş ve Dost Türkiye’miz her zaman yanımızdaydı ve desteğini gördük. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi ve minnettarlığımızı bildiriyoruz. Ayrıca son 6 yıldır bugünkü gibi bizlere emek veren, destek veren her kese ve özellikle AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’a minnettarlığımı bildiriyorum. Çünkü Adem Çalkın her zaman yanımızda oldu ve bize destek verdi. Haydar Aliyev, Mustafa Kemal Atatürk, Karabağ savaşında şehit olanlar ile birlikte tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum”

f994db03-930f-433d-ba98-46a9a654657c.jpga73fd7d0-9969-4cee-ac18-72500aee2758.jpg7dd91dd5-76f4-4b27-b30f-e0614a65a9d8.jpgab3abd77-36fd-41ab-8e87-9e257cc56227.jpg08b38391-c4dc-4d4e-a334-207422e38be6.jpg5ca2de4b-1b09-4d66-b0cd-9219a85d4197.jpg

Facebook'la Yorumla
Yorum Yap
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER