Gazetekars

Haydi Nahçıvan'a...

"Türk vatandaşları komşu ülkeleri tanımaya buradan başlasın"

08 Şubat 2011 Salı 07:36

Haydi Nahçıvana...

Türkiye'nin Nahçıvan Başkonsolosu Ayhan Enginar, Nahçıvan'ın kendini tanıtmaya çalışan bir özerk cumhuriyet olduğunu belirterek, ''Nahçıvan'la çok önemli manevi geçmişimiz var. Burada yatan şehitlerimiz var. Türk vatandaşlarımıza komşu ülkeleri tanımaya Nahçıvan'dan başlamalarını öneriyorum'' dedi. 

Türkiye'nin Nahçıvan Başkonsolosluğu'nda kendisini ziyaret eden basın mensuplarıyla sohbet eden Enginar, Nahçıvan'ın turistik ve tarihi yerleri hakkında bilgi verdi. Nahçıvan'ın özerkliğini kazanmasında Türkiye'nin rolünün büyük olduğunu hatırlatan Enginar, ''Türkiye ile Azerbaycan kardeş ülkeler. Şair Bahtiyar Vahapzade'nin 'Bir ananın iki oğlu. O davulu, bu davulu' sözünde veciz bir şekilde ifade etiği gibi'' dedi. 

Nahçıvan'la Türkiye'nin tarihsel önem arz eden ilişkilerinin bulunduğunu ifade eden Enginar, şunları söyledi: 

''Nahçıvan'la çok önemli manevi bir geçmişimiz var. Burada yatan şehitlerimiz var. 1. Dünya Savaşı'nda Türk Ordusu buralara kadar gelmiş. Nahçıvan'ın Ermeni istilasından kurtulmasını sağlamış. Büyük Önder Atatürk de Nahçıvan'a büyük önem vermiş. Hem Nahçıvan'ın ileride özerklik statüsü kazanması hem de o zaman Nahçıvan'la aramızda bir sınır yaratılması için İran'la toprak mübadelesi yapmıştır. Tabii bu da aynı zamanda Atatürk'ün ve Türk hükümetlerinin ileri görüşlülüğünü gösteriyor.'' 

Türkiye ile Nahçıvan arasında 1992 yılında imzalanan 20 maddelik anlaşmayı hatırlatan Enginar, anlaşmada yer alan çalışmaların büyük bir çoğunluğunun tamamlandığını, tamamlanmayan son iki maddenin de kendi döneminde yerine getirildiğini ifade etti. 

O anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin yol haritasını oluşturduğuna işaret eden Enginar, şöyle devam etti: 

''Bu anlaşmanın gereğini 20 yıldır yavaş yavaş yapıyoruz. Son iki tanesi benim dönemime kısmet oldu. Bunlardan biri THY'yi getirdik. Anadolujet markasıyla İstanbul-Nahçıvan direkt uçuşları başlattık. Biri de 2012'de tamamlanacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Kars-Iğdır-Nahçıvan bağlantısının yapılması. Bunun tamamlanmasıyla bahsettiğimiz anlaşmada var olan maddelerden sonuncusu da tamamlanmış olacak. Nahçıvan ile 13 kilometre sınırımız var. Nahçıvan'daki başkonsolosluğumuz 1993'te açıldı. Yaklaşık 20 kişiye yakın kadromuz var. Burada bir askeri iş birliği kurumumuz var. Askeri makamlara danışmanlık yapıyorlar. Bazı Türk okulları var. Ekonomide, ticarette güçlü bir Türk varlığı var. Nahçıvan'ın dünyaya açılan kapısı bir yerde Türkiye. Biz de burada Türkiye-Nahçıvan dostluk ormanını kurduk. Atatürk Anıtı yaptırıyoruz.''

-''TÜRK VATANDAŞLARIMIZI BEKLİYORUZ''-

Nahçıvan'ın dış ticaretinin yaklaşık yüzde 40'ını Türkiye ile yaptığını belirten Enginar, Türkiye'nin dışında Kore, Almanya, İran ve Çin gibi ülkelerle de ticaret yapıldığını kaydetti. 

Nahçıvan'ın özellikle Kafkaslar bölgesindeki sorunlar çözüldüğünde çok parlak geleceği olan bir bölge olacağını ifade eden Enginar, ''Nahçivan kendisini tanıtmaya çalışıyor. Nahçıvan'ı Türkiye'de batı illeri pek fazla bilmiyor. Medyaya da burada büyük görev düşüyor. Belli bir turizm alt yapısı var. Kalınacak büyük oteller var. Anadolujet'in direkt seferleri var. Nahçıvan'la çok önemli bir manevi geçmişimiz var. Burada yatan şehitlerimiz var. Türk vatandaşlarımıza komşu ülkeleri tanımaya Nahçıvan'dan başlamalarını öneriyorum'' dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER