Gazetekars

Hayvan pazarı bugün açılıyor

Şap hastalığı nedeniyle yaklaşık 1 aydır kapalı tutulan Kars Hayvan Pazarı bugün açılıyor.

21 Temmuz 2011 Perşembe 11:47

Hayvan pazarı bugün açılıyor

Türkiye’nin et ihtiyacı potansiyelini elinde bulunduran Kars, olmazsa olmazların başında gelen hayvancılık konusunda son yıllarda oldukça geriledi. Bir zamanların ülke geneline en fazla canlı hayvan sevki yapan illerin başında gelen Kars, hayvancılık alanında çok şanssızlıklar yaşadı.

Beli kırılan hayvancılıkta en büyük olumsuz etken bugüne kadar üretilen tarım politikaları oldu. Gübreleme metodları, çiftçilerin eğitimi ve destekler istenilen seviyede olmadı. Genç nüfusun göçü de buna eklenince köyler boşaldı, ekili alanlar gittikçe azaldı.

Tüm bunların yanında her kurban bayramı dönemi öncesinde ise şap mihrakı baş gösterdi. Kars hayvancılığını baltalayacak şekilde şap mihraklarına rastlanması, hayvan pazarlarının kapatılması, hayvancılıkla ağırlıklı olarak ilgilenen köylerin karantinaya alınması ise olumsuz gidişata tuz biber oldu.

En son yaklaşık bir ay önce kent merkezi ve 6 köyde şap hastalığına rastlanması nedeniyle Kars hayvan Pazarı kapatıldı, köyler ise karantinaya alındı.

Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi ekipleri bu süre içinde şap mihrakına rastlanan köylerde önlemlerini alarak çalışmalarını hızlandırdı. Yapılan çalışmalar sonrasında ise karantina kaldırılarak hayvan pazarının bugün itibariyle açılması kararlaştırıldı.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER