Gazetekars

İlkokul mezunlarına son şans

İlkokul mezunları için ehliyete son müracaat 4 Temmuz

02 Temmuz 2011 Cumartesi 09:27

İlkokul mezunlarına son şans

Kars Sürücü Kursları Başkanı Azat Ceyhan, İlkokul mezunları için ehliyet alma zamanının 4 Temmuz’a kadar olduğunu, bu nedenle ehliyet almak isteyen İlkokul mezunlarının bir an önce sürücü kurslarına kayıt yapmaları gerektiğini söyledi

Ceyhan, “2006 tarihinde çıkan bu kanun teklifi ve yasalaşan kanunla beraber 4 Temmuz itibarıyla ilkokul mezunları Türkiye’de artık sürücü belgesi için müracaat edemeyecektir. İlimizde bu gün itibarıyla ilkokul mezunlarının son başvurusu olabilir. Çünkü biz listeyi bugün verdiğimizden dolayı pazartesi gününden itibaren ilkokul mezunlarını kabul edemeyeceğiz.” dedi.

Ceyhan, daha sonra şunları söyledi: “Yasa ile ilgili bir değerlendirmede bulunmamız gerekirse aslında bu yasanın insan haklarına aykırı olduğu da belirtmekte fayda var. Bunun sebebi şu; ilkokul mezunu, lise mezunu ya da üniversite mezunu olmanın arabayı kullanmakla hiçbir ilgisi yoktur. Belki kültürel anlamda, bilgi anlamında bir farklılık yaratıyorsa dahi bir çok ilkokul mezunu bir çok üniversite mezunundan daha iyi araba kullandığı gerçeğini göz önüne alırsak ki bir çok ülkede de öğrenim belgesinin şartının bile aranmadığı gerçeğini göz önüne alırsak bu yasanın bir anlam içermediğini söyleyebiliriz. Bu yasanın asıl çıkış tarihi 200’li yıllarda ilköğretim okullarının 8 yıla çıkartılmasıyla paralel bu teşvik olsun diye çıkartıldı. İlköğretim okullarının 8 yıla çıkartılması hiç şüphesiz yararlıydı. Ancak, bununla beraber ehliyet alma şartının 8 yıla çıkartılması bunun bir fayda olacağına inanmıyorum. Çünkü bunun teorik sınavlarında, sınavların ciddiyetle yürütüldüğü birçok ilde, ülkemizde, Türkiye’de kişinin ne mezunu olduğu önemli değil. Kişinin o süreci nasıl tamamladığı önemli. Yine aynı şekilde araba kullanırken insan haklarına dayalı, hoşgörülü, sabırlı olan insan bu işi daha iyi yürüteceğine inanıyoruz. Yoksa kendisi üniversite mezunuysa, hoşgörüsüzse, sabırsızsa ve karşıdakine saygı göstermiyorsa onun ne mezunu olduğunun hiçbir anlamı kalmıyor.

Siz Türkiye’de ilkokul mezunlarına bu yasayı getirirseniz çevre ülkelere gidiyorlar. Çevre ülkelere ilişkin bir sektör oluşuyor. Yasa dışı sektörler oluşuyor. Bazı ülkelerde var ki hiç diplomaya gerek duymadan, sınava bile gerek duymadan ve dolayısıyla da Türkiye’de bir çok gelir kaynağı başka ülkelere kayacak. Yasa dışı yollarla insanlar başka ülkelerde ehliyet almanın yollarını arayacak. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde ilkokul mezunlarının bitiminin bu ülkeye hiçbir faydası olmadığı gerçeğini unutmamız lazım. Ancak, birçok köyde ve özellikle, yaz aylarında bir çoğu 5. sınıfı bile bitirememiş insanlar var. yaz aylarında artımsal faaliyetlerin başlaması nedeniyle bir çok insan okuyamamakta. Bu da onun gelecekte refah düzeyinin yükselmesiyle beraber ve ya geçmişte ilkokulu okumuş yıllar sonra gelir düzeyi yükselmiş araba alma ihtiyacı hissedecek o zaman da ya yasa dışı yollarla araba kullanacak ya yasa dışı yollarla ehliyet almaya çalışacak. Bu hiç de sağlıklı bir ortam yaratmaz. En sağlıklısı özgür bir ortamda herkesin yeteneğine, bilgisine güvenerek bu sınavlara girmesidir.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER