Gazetekars

İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası

Kars Valisi Eyüp Tepe, Türkiye’nin, devlet ve özel sektör işbirliğiyle tekstil sektöründeki en geniş çaplı sürdürülebilir ekonomi hareketlerinden biri olacak “Tekstilde 21. yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesinin

25 Aralık 2013 Çarşamba 11:08

İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası

hayata geçirilmesi için düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.

Kars Valisi Eyüp Tepe, Türkiye’nin, devlet ve özel sektör işbirliğiyle tekstil sektöründeki en geniş çaplı sürdürülebilir ekonomi hareketlerinden biri olacak “Tekstilde 21. yüzyılın yeni imalat bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesinin hayata geçirilmesi için düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.

Kars Valiliğinin internet sitesinde yer alan habere göre; The Ritz Carlton Otelinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlık ettiği tanıtım toplantısına; Vali Eyüp Tepe, Amsterdam Belediye Başkanı Ebehard Van Der Laan ile GÜÇDER / FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan, Ağrı, Ardahan ve Iğdır Valileri, Belediye Başkanları, Milletvekilleri, İl Genel Meclisi ve Ticaret Odaları Başkanları katıldı.

Kars Valisi ve SERKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Eyüp Tepe, toplantıda yaptığı konuşmada; yeşil üretim sahası ile Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerinden oluşan Serhat Bölgesi’nin makûs talihini değiştirecek adımlar atıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere bölgemiz Türkiye’nin en fazla göç veren bölgelerinden birisidir. Bölgemiz insanının neden göç ettiği sorulduğunda bunun cevabını işsizlik, eğitim ve sağlık imkânları ile ekonomik faaliyetlerin sınırlı olması, iklim gibi nedenlere bağlamak imkân dâhilindedir; ancak tüm bunları insanların geleceklerini bu topraklarda görmemek başlığı altında toplayabiliriz. Bölgemizin bu talihini değiştirmek yine bizlerin elindedir. Siz değerli işadamlarımıza şunu açıklıkla ifade ediyorum ki artık bölgemiz erişilemeyen bir yer olmaktan çıkmakla kalmamış büyük potansiyel vadeden bir gelişmenin de ortasında yer almıştır. Serhat Bölgesi tekrar ihtişamlı günlerine kavuşmak için gün saymaktadır. Özellikle Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin 2015 yılında tamamlanmasıyla birlikte Serhat Bölgesi’nin sadece çehresi değil iklimi de değişecektir. Bölgeye umut ve gelecek beklentisi hâkim olacaktır. Bu hedefe elbette ki sadece devletin çabalarıyla ulaşılamayacaktır. Burada özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına da büyük görevler düşmektedir.”

2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatarak, bu rakamlara ulaşmanın sadece İstanbul’un, Bursa’nın veya İzmir’in çabalarıyla mümkün olamayacağına, bu nedenle ülkemizdeki her ilimize, potansiyeli çerçevesinde büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Vali Eyüp Tepe, “Hedeflerimize ulaşmak için olağanüstü çabalar ve stratejiler belirleyerek pazarlama yönümüzü güçlendirmemiz gerekmektedir. İşte İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası Serhat Bölgesi’ni markalaştırarak, hem işsizliği azaltacak hem de ihracata büyük katkıda bulunacaktır. Projemiz Avrupa veya ABD menşeli büyük markaların Asya ve Afrika’da yaptırdıkları üretimlerin çoğunda insani değerlere aykırı bir şekilde üretim yapıldığının anlaşılması üzerine ortaya çıkmış bir fikirdir. Büyük markalar bir araya gelerek bazı stratejiler belirlemekte ve bunları uygulamaya koymaktadırlar. Bu stratejilerin başında kendi kontrollerinde gelişen insana ve çevreye duyarlı üretim sahaları kurmak gelmektedir. Bahsettiğimiz dünya devleri yıllık yaklaşık 20 milyar Avro’luk bir alım gerçekleştirmektedirler. Bu alımlarını yavaş yavaş insana ve çevreye duyarlı üretim sahalarına kaydırmak istemektedirler. Belirledikleri strateji gereği yeni üretim sahalarının oluştuğu bu süreçte Türkiye’nin yeri ve önemi ise tartışılmazdır. Zira Türkiye, hem Avrupa Birliği mevzuatına uygun hukuk sistemine sahip olması, hem AB ile gümrük birliğinde yer alması, hem teslimatta hızlı davranması, hem işçilikte kaliteli olması, hem de marka çıkarabilme ve tasarım yönünün güçlü olması nedenleriyle tercih edilen bir ülkedir. Bu kıstasların tamamının bir arada bulunabildiği ülke sayısı ise oldukça sınırlıdır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin insana ve çevreye duyarlı üretim konusunda dünyaya örnek bir üretim üssü olması hedeflenen proje; Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve Amsterdam Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından desteklenen proje, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdare Başkanlığı'nca (KOSGEB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR), Halkbank, Vakıfbank, Kars Valiliği, Ağrı Valiliği, Ardahan Valiliği ve Iğdır Valiliğini kapsıyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER