Gazetekars

İstihdam Kurulu toplandı

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantı kararları...

25 Ekim 2011 Salı 07:58

İstihdam Kurulu toplandı

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Kars Valisi  Ahmet Kara’nın Başkanlığında toplandı.

Toplantıya; İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu asil üyelerinden Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Özel idaresi genel Sekreter V. Yılmaz Karadağ, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Bilim sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ayla Öztürk, İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Fikri Cömert, Türkiye İşçi Sendikaları Temsilcisi Necati Boz, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu Temsilcisi Gündüz Ejder, Kars Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar, Kars Organize Sanayi Bölge Müdürü Filiz Çalış, Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çetin Çağatay ve Yürütme Kurulu Başkan yardımcısı A.Cengiz Birdal; asıl üyelerden, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, KÜ. İİBF Öğretim Üyesi Şükrü Nişancı ve Türkiye Sakatlar Konf. temsilcisi Şerife Sıttıka Ertaş katıldı.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu gündemli toplantısında açılış konuşması yapan Vali Ahmet Kara, yılda dört defa olağan ve başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplantı yapıldığını söyledi. Vali Kara, yapılan toplantılarda 2011 yılı dördüncü olağan toplantısını yapmak üzere toplanıldığını, yoklama neticesinde Kurulun asil üyeleri olmasına rağmen sivil toplum temsilcilerinin toplantıya katılmama nedenlerini sordu. Ardından, mutlak surette Kurul toplantılarına katılımın sağlanmasını ve herkesin üzerine düşen görevlerini yapması gerektiği temennisinde bulundu.

Türkiye İş Kurumu Kars İl Müdürü Yılmaz Akar tarafından 2011 yılı Ocak-Nisan-Temmuz ayında olağan, Eylül ayında ise olağanüstü yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen işgücü uyum faaliyetleri hakkında sunum yapıldı.

Sunumda;

Milli Eğitim Bakanlığı İle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği Protokolü (İMEP) kapsamında İl Müdürlüğümüze eğitim için ayrılan yıllık bütçenin %5 lik bölümüne denk gelen kısmı için istihdam garantisi aranmadan 6 meslek dalında 10 adet kendi işlerini kurmaya yönelik kursların açıldığı, bu açılan kurslara 39 Erkek, 129 kadın kursiyerin iştirak ettiği, Kurs Okulu ile 16 kursiyere yönelik UMEM kapsamında açılan kurs da dahil olmak üzere 212.710,40 TL ödenek tahsis edildiği belirtildi.

İstihdam garantili kurslar kapsamında 2011 yılı 9 aylık dönem içerisinde 13 defa teklif çağrısına çıkılmış olup, 8 adet İşgücü yetiştirme kursun faaliyete geçtiği, kurslara 64 erkek, 83 kadın olmak üzere toplam 147 adet kursiyerin iştirak ettiği, sona eren ve devam eden kursiyerlerin yaklaşık % 61-80 ‘i kurs sonunda en az 3 ay olmak üzere eğitim süresi kadar istihdam edileceklerini ve 8 adet kursun İl Müdürlüğümüze toplam maliyetinin 381.832,50 TL olduğu ifade edildi.

İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 2011 yılı 9 aylık dönem içerisinde 3 defa teklif çağrısına çıkıldığı, bu süre zarfında 18 adet işyerinde; 11 erkek, 8 kadın olmak üzere toplam 19 işsizin işbaşı eğitim programına devam etmekte olduğu, bilahare yapılan kontrollerde durumu uymayan hizmet sağlayıcıların Eğitim programları iptal edildiği, olup son olarak 17 adet işyeri ile 8 erkek,9 kadının iştirakiyle sonuçlanan işbaşı eğitimlerinin yapıldığı, katılımcılara günde 15,00 TL cep harçlığı ile Genel Sağlık Sigortası primlerinin İl Müdürlüğümüzce SGK’ya ödendiği, İşverenlerce herhangi bir ödeme yapılmadığı İş Kurumu İl Müdürü tarafından kurul üyelerine aktarıldı.

2011 yılı Ocak ayında İl Müdürlüğüne tahsis edilen 267.724,00 TL ödeneğin Belediye Mücavir alan dışında Ağaçlandırma ve Çevre Düzenlemesi konulu faaliyetlerde kullanılmasına yönelik teklif çağrısı neticesinde Merkez ve İlçe Kaymakamlıkları Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığı ile 81 katılımcının 3 ay süre ile çalışacağı programların 18.04.2011 tarihi itibariyle fiilen başlatıldığı, 17.03.2011 tarihinde revize edilen ödeneklere göre 402.000,00 TL ilave ödenek tahsis edilerek ödeneğin 669.855,22 TL’ye yükseltildiği, ayrıca 18.08.2011 tarihinde 864.000,00 Tl ödenek tahsis edilerek sadece ağaçlandırma faaliyetlerinin yanında diğer faaliyetlerinin yapılmasının gerçekleştirildiği, Programlara toplam 763 erkek, 9 kadın olmak üzere 772 katılımcının iştirak ettiği bu faaliyetlere 2.227.204,14 Tl ödenek tahsisatının yapıldığı açıklandı.

Ayrıca İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar yapmış olduğu sunumda Kuruma kayıtlı işsizlere yönelik olarak kendi işlerini kurmalarına yardımcı olmak amacıyla girişimcilik programları düzenlendiğini, Girişimcilik programlarının uygulaması “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasındaki Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi (UGE) İşbirliği Protokolünde” belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirildiğini, 2011 Yılı içerisinde 2 defa teklif çağrısına çıkıldığını, yapılan teklifler neticesinde 3 adet Girişimcilik kursunun açılması Sözleşmeye bağlanmış olduğunu, bu programlara 152 işsiz vatandaşın katılımının sağlandığı ve bu bağlamda eğitimlerde harcanmak üzere yaklaşık 65.057,20 Tl ödenek tahsisatının yapıldığını kurula açıkladı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün uhdesinde bulunan gündemin diğer maddelerine geçildi.

Sunum Esnasında Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar’ın İşkur tarafından açılan İşgücü yetiştirme kursların gerçek manada iş piyasasının ihtiyacını yansıtmadığı, iş piyasası analizinin yapılması gerektiği ve bu işlemin işkur İl Müdürlüğüne tahsis edilen ödeneklerden harcamak suretiyle yapılmasının uygun olacağını ifade ettiler. İşkur İl Müdürü Yılmaz AKAR, bu soruya verdiği cevapta; Kurslar mutlak bir ihtiyaca bağlı olarak açılmıştır. 2010 yılında İşkur İl Müdürlüğü elemanlarınca ve Yürütme Kurulu aracılığı ile işgücü piyasası analizi anketinin yapıldığını ve bu anket sonucunda eğitim planlarının oluşturulduğunu ve Kurulun onayından geçtikten sonra uygulandığını dile getirdi.

Vali Kara da Kars için tahsis edilen söz konusu ödeneklerin İlimizde iş piyasasının tam olarak gelişmemesinden dolayı tamamının kullanılamadığını dile getirdi.

Gündemin üçüncü maddesi gereği, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında Meslek Liselerinden İşletmelerde mesleki eğitim görmek üzere gönderilecek öğrencilerin işletmeler tarafından kabul edilmemesi hususlarının nasıl çözülmesi gerektiği görüşüldü. Üyeler tarafından yapılan konuşmalarda bu öğrencileri kabul etmesi gereken işletmelerin ödenek yetersizliklerini ileri sürerek işbirliğine yanaşmadıkları dile getirildi. Söz konusu işletmelere uyarı yazısını yazılmasının uygun olacağı kanaatine varıldı.

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Karar -1: Kars Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğünde sınavlara katılmak için başvuruda bulunan Kalfa ve Usta adaylarından; 2011–2012 Eğitim–Öğretim yılında ikametlerini ve ya işyerlerini başka bir yerleşim birimine taşıyacakların sınav nakillerinin yapılması İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nca uygun görülmüştür.

Karar -2: Değişik Meslek dallarında ustalık eğitimine kaydedilen kalfalardan; sınıf oluşturacak sayıya ulaşmayanlar ile ustalık eğitimleri çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle yapılamayanların durumu, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nca görüşülmüş, başka bir kuruma nakledilemeyecekleri yönünde karar alınmış olup, söz konusu kalfalardan, beşinci yılın sonunda mesleklerinde beş yıl çalıştıklarını belgelendirenlerin ustalık sınavlarına katılabilmeleri. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nca uygun görülmüştür.

Karar -3: 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında Meslek Liselerinden işletmelerde mesleki eğitim görmek üzere gönderilecek öğrencilerin işletmeler tarafından kabul edilmemesi sonucu ortaya çıkan sorunların çözüme kavuşturulması için, kamu ve özel işletmelerin Kurul başkanının onayı ile uyarılmalarına,

Karar- 4: 2012 yılı İşgücü Eğitim planının oluşturulmasına kaynak teşkil etmesi açısından; işgücü piyasası analiz çalışmasının Mesleki Eğitim Kurulunun çalışmalarına ışık tutması, ilimizdeki işsizlikle mücadele ve İstihdam politikası oluşturulması açısından yaptırılmasının çok büyük önem arz etmesinden dolayı İşkur Kars İl Müdürlüğümüzce hizmet satın alınması yoluyla işgücü piyasası analizinin yaptırılmasına karar verilmiştir.

Karar -5: Bir sonraki toplantının Sayın Valimizle istişare edilerek müsait olduğu bir zaman içerisinde Ocak 2012 ayında yapılmasına, karar verildi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER