Gazetekars

İşyeri Hekimliği Nedir?

İşyeri hekimliği nedir sorusu yaşadığımız dönem içinde çalışma ortamında faal bir şekilde yer alan kişilerin genel sağlık durumlarının git gide ön plana çıkması ve giderek daha da fazla önem kazanmasıyla ortaya çıkan gündemdeki sorulardan bir tanesidir.

15 Haziran 2023 Perşembe 19:34

İşyeri Hekimliği Nedir?

İşyeri Hekimliği Nedir?

İşyeri hekimliği nedir sorusu yaşadığımız dönem içinde çalışma ortamında faal bir şekilde yer alan kişilerin genel sağlık durumlarının git gide ön plana çıkması ve giderek daha da fazla önem kazanmasıyla ortaya çıkan gündemdeki sorulardan bir tanesidir.

Nerede olduğu fark etmeksizin iş yerinde yediden yetmişe herkesin genel sağlık durumlarıyla ilgilenen profesyonel kişilere iş yer hekimi ya da bir başka ismiyle iş yeri doktoru denmiştir. İş yerinde faaliyet gösteren hekimlerin bu kapsamdaki en temel amacı kurum içinde çalışan kişilerin sağlık durumlarıyla ilgilenerek var olan ya da olabilecek olası durumlarda kişilere yardımcı olmaktır.

İşyeri hekimi olarak faaliyet gösteren doktorlar bulundukları yerde çalışmakta olan kişilere en doğru tanıları koyabilir ve bu tanılara bağlı olarak gerekli olan tedavinin uygulanmasını sağlayabilir. Yani kısacası iş yerlerinde bulunan bu doktorların koymuş olduğu tanıların ve yapmış olduğu tedavilerin hastanelerde çalışan doktorların koyduğu tanılardan ve uyguladığı tedavilerden herhangi bir farkı yoktur.

İş yerinde bulunan hekimle işveren kişi arasında olumlu bir bağlılığın kurulması oldukça önemlidir.

İş yeri hekiminin yapması gereken bazı faaliyetler sırasıyla şu şekildedir:

  • İş yerinde bulunan bireylerin sağlık durumları düzenli aralıklarla incelenir ve kontrol edilir.
  • Toplum arasında yaygın bir şekilde yer alan şeker, tansiyon gibi hastalıklar konusunda bireylere yeterli oranda bilgiler verilir.
  • Meslekte meydana gelebilecek hastalıklara ve muhtelif bazı sorunlara karşı koruyucu hekimlik uygulamaları en uygun şekilde yürütülür.
  • İş yeri hekimleri ayrıca bulundukları ortamı iş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak düzenlenir ve kurulan bu düzen yine iş yeri hekimi tarafından dönem dönem kontrol edilir.

Nasıl Olunur?

Kurum ve kuruluşlar içerisinde bir işyeri hekimi bulundurmak artık yasalarla güvence altına alınmış ve hemen her kuruluşun bünyesine bağlı olarak çalışmalarda bulunan hekimlerin olması zorunlu hale gelmiştir.

Peki burada sözü edilen iş yeri hekimliği için neler yapılmalı, iyi bir işyeri hekimi nasıl olunur sorularına cevap olarak sırasıyla şunlar söylenebilir:

  • İş yerlerinde hekim olarak görev yapmanın ilk şartı ve en önemli şartı altı sene sürecek olan tıp fakültesini bitirerek işi yapmak için gerekli olan lisans diplomasına sahip olmaktır.
  • Diploma dışında ayrıca kişilere iş yeri hekimliği veren bir kurumdan yeterlilik belgesi alınması mecburi tutulmuştur. Bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta kişilerin eğitim alacağı yerin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilip yetkilendirmemesiyle ilgilidir.

Eğitim tamamlandıktan sonra adaylar Ölçme Ve Seçme Yerleştirme Kurumunun hazırlamış olduğu işyeri hekimliği sınavına girerek sertifika almaya hak kazanabilir.

Maaşları Ne Kadar?

İşyeri hekimliği maaşları ne kadar sorusu en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bu alanda çalışmakta olan kişilerin maaşları göz önüne alındığında kesin bir yargıya varmak oldukça güçtür. İşyeri hekimliği alanında iş yapmak isteyen kişilerin alacakları maaşlar kurumda kuruma farklılık arz edebilmekledir. Bahsi geçen alanda işe başlamak isteyen kişiler öncesinde başvurdukları firmaya maaş hakkında soru sorabilirler.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER