İYİ Parti'den Hayvan Dolandırıcılığına İYİ Çözüm
İYİ Parti Kars Kurucu İl Başkanı Settar Kaya, Kars’ın en önemli sorunlarından biri olan ve büyük mağduriyet yaratan “Hayvan Dolandırıcılığı”nın sona erdirilmesi ile ilgili önemli ve etkili bir yöntem açıkladı.
29 Ocak 2018 Pazartesi 20:50
Kars’ta son günlerde gündeme gelen ve büyük mağduriyet yaratan “hayvan dolandırıcılığı olaylarına duyarsız kalmayan İYİ Parti Kars Kurucu İl Başkanı Settar Kaya, 9 maddeden oluşan bir teklif açıkladı.
İşte İYİ Parti Kars İl Başkanlığı’nın “ ‘Ne yapalım, vermeselerdi’ diyerek işin içinden çıkmadığı basın açıklaması :
“Kars’ın tek sektörüdür hayvancılık. Vatandaşımız bir ömür harcar 5-10 hayvan yetiştirebilmek için.
Karslı üreticinin emeğinin çalınması yeni değildir. Hemen her yıl birkaç defa dolandırılırlar.
Bu yüzden intiharlar yaşanıyor, yuvalar yıkılıyor. İş artık ekonomik olmaktan öte, sosyal bir problem olarak ta karşımızda duruyor.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan ise tam bir ekonomik yıkımdır.
Yaklaşık 43 milyon Tl değerinde, 500 tır dolusu hayvanı, ölmüş bir şahsın kimliği ile alıp götürmüşler.
“Ne yapalım, vermeselerdi” diyerek işin içinden çıkabilir miyiz?
Burada zarar gören sadece hayvanlarını kaybedenler midir? Bütün şehir bundan etkilenmektedir. Hayvancıda para olmayınca, şehirde ticaret durmaktadır.
İlimiz için hayati önemdeki bu sektörü çökerten dolandırıcılara karşı tedbir almakla görevli bir merci yok mu? Dışarıdan hayvan satın almaya gelenler bir kurala bağlanamaz mı?
İYİ PARTİ OLARAK TEKLİFLERİMİZ;
1.Ticaret Borsası yasal olarak yetkilendirilmeli.
Hayvan almak için ilimize gelen şahıs veya şirketler ilk iş olarak Ticaret borsasına başvurmalılar.
2.Ticaret borsası bu kişinin bankalar ve vergi dairesinden sorgulamasını yaptırmalı.
3.Ticaret Borsası ile şahıs veya şirket arasında sözleşme imzalanmalı.
4.Sözleşmede; Alınacak hayvan sayısı ve tutarı beyan edilmeli. Beyan miktarı kadar TEMİNAT MEKTUBUNU Ticaret borsasına vermeli.
5.Bu şahsa Ticaret borsası tarafından” hayvan satın alabilir” yetki belgesi verilmeli.
6. Aracılık edecek komisyoncu müteselsil kefil olarak kayda geçirilmeli.
7. Aldığı hayvan sayısını günlük olarak borsa kayıtlarına işletmeli. Bu bilgi aynı anda İl tarım müdürlüğü, vergi dairesi ve emniyet müdürlüğü ile de paylaşılmalı.
8.Vatandaşlar bu konuda bilgilendirilmeli. Hayvanına talip olanın sorgulamasını Ticaret Borsasından yaptırdıktan sonra işlemi gerçekleştirmeli.
9.Hayvan sevkiyatları sıkı denetime tabi tutulmalı.
Karslı üreticinin dolandırıcıların tuzağına düşmelerinde hükümetin izlediği yanlış hayvancılık politikasının etkisi de rol oynamıştır. Geçen yıl yüksek fiyatlarla hayvan alan besiciler, İTHAL ET UYGULAMASI nedeniyle hayvanları ellerinde kalınca zor duruma düşmüşlerdir. Bu nedenle hayvanlarını elden çıkarmak telaşına kapılmışlardır.
Bu yanlış politikanın bedelini sadece Karslıya ödetmek hakkaniyet değildir. Unutmayalım ki, aldatılmak insanlara mahsustur. Zira devlet adamlarının bile aldatıldığı bir dönemde yaşıyoruz, vatandaş aldatılmış çok mu?
Bir tespit çalışması yapılarak, mağdur olan hemşerilerimizin zararlarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması kaçınılmazdır. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”