Gazetekars

Kafkas Üniversitesi’nden Tarihi Keşif

​​​​​​​Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayhan Yardimciel başkanlığındaki bir ekip tarafından Ağrı ve Iğdır illerinde sürdürülen arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Iğdır’a bağlı Aşağı Erhacı Köyü’nde bir ilk yaşandı.

10 Ekim 2017 Salı 1::9:

Kafkas Üniversitesi’nden Tarihi Keşif

Orta Tunç Çağı’nın karanlıklarla kaplı kültürü olan Aras Boyalıları Kültürü’ne ait ilk defa bir yerleşim yerinin izlerine ulaşıldı.

Konuyla ilgili bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Ayhan Yardimciel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Kafkas Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’nün desteği ile gerçekleştirdikleri yüzey araştırmasının 2017 yılı çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, şimdiye kadar yerleşme yerinin bulunmaması sebebiyle göçebe kültürü veya yayla kültürü olarak tanımlanan ve M.Ö. II. Binyıla tarihlenen Aras Boyalıları Kültürü taşıyıcılarının kullandığı bir yerleşim yerinin izlerine ulaştıklarının belirtti. Yerleşim yerinden geçirilen su kanalı, asfalt yol ve tali yol nedeniyle yerleşim yerinin şimdiye kadar tespitinin zorlaştığını belirten Yardimciel, yerleşim yeri etrafında yoğun miktarda kültüre ait monokrom ve geometrik bezemeli çanak çömlek verisine ulaştıklarını kaydetti.

Kültürün, tanınmaya başlandığı 1980’li yıllardan beridir birçok bilim insanı tarafından araştırılan ve çözülemeyen yerleşim stratejisi üzerine belirleyici bir gelişme kaydedildiğini belirten Dr. Yardimciel, bu yeni keşif ile bilinen literatürün değiştiğini ve bu yeni merkezin içinde barındırdığı ipuçları ile yeni merkezlerin bulunabilmesinin önünün açıldığını söyledi.

Yüzey Araştırması sırasında ulaşılan keramik verisi üzerinde Arkeolog Emine Gizlenci’nin çalıştığını belirten Yrd.Doç.Dr. Ayhan Yardimciel, başkanlığı altındaki bu arkeolojik yüzey araştırmasına Türkiye’nin farklı üniversitelerinden birçok bilim insanı katıldığını açıkladı.

Aynı yüzey araştırmasının 2018 yılı çalışmalarında daha çok bilgiye ulaşılacağını umduklarını belirten öğretim üyesi Ayhan Yardimciel, Transkafkasya toprakları içinde özel bir konumda olan bölgede yaptıkları çalışmaların Ağrı Dağı merkezli Iğdır ve Doğubayazıt ovalarında ve bu ovaları çevreleyen yüksek kesimlerde sürdürüldüğünü açıkladı.

thumbnail_resim--(2).jpgthumbnail_img_8869.jpgthumbnail_img_8893.jpg

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER