Gazetekars

Kafkas Üniversitesi’nin Büyük Başarısı : Mardin Dara Kazısı...

Kültürel Miras Uzmanı ve Tarihçi Faruk Torunoğlu, Kafkas Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin’in yürüttüğü Mardin Dara Antik Kazısı'nı kaleme aldı.

05 Ocak 2022 Çarşamba 19:44

Kafkas Üniversitesi’nin Büyük Başarısı : Mardin Dara Kazısı...

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ’NİN

MARDİN DARA ANTİK KENTİ KAZISI'NDA ZİYARETÇİ REKORU

Kültürel Miras Uzmanı Faruk Torunoğlu, Kafkas Üniversitesi'nin ünü bölgeyi aşan Dara Kazı'sını tanıttı.

Üstlendiğimiz görev gereği Anadolu’nun tarih kokan tüm güzelliklerini takip ediyoruz. Anadolu’nun Kültürel Mirasına tam hâkim olabilmek için de her zaman konunun uzmanları ile birebir görüşme sağlıyoruz.

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ BAŞARILI ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR

Kafkas Üniversitesi son yıllarda Türkiye Kültürel Mirası üzerine başarılı çalışmalar yapmaya başlamıştır.

Üniversite, sınırlarını aşan çalışmaları ile uluslararası camiada da kendinden söz ettirmeye başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Kafkas Üniversitesi temelli yapılan arkeolojik kazılar ve yüzey araştırmalarında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.

Bu çalışmaların başında ; Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayhan Yardımcıel’in Ağrı ve Iğdır çalışmaları ile Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Metin’in yürüttüğü Mardin Dara Antik Kazısı gelmektedir.

Kendisine ulaştığımız Doç. Dr. Hüseyin Metin hocamız Dara Antik Kenti’nin Roma'nın Doğudaki son önemli kale kenti olduğunu açıkladı ve buraya 6'ncı yüzyılda Roma'nın en büyük sahra ordusunun konuşlandığı da bize anlattı. Dara Antik Kenti 2021 yılında yerli yabancı 1 Milyonu geçen bir ziyaretçi sayısına ulaştı. Dara Antik Kenti’nin kuruluşu M.Ö. 1.yy’a kadar geriye gitmesine rağmen, M.S. 6.yy’da Roma Garnizonu'na dönüştürülme sürecinde şehrin ismi Anastasiopolis olarak değişmiştir. Dara Kazısı'nın 2021 yılı resmi rakamlarına göre 1 Milyonu geçen ziyaretçi sayısının başta bölge halkı olmak üzere ülke turizmine çok büyük bir katkı sağlamıştır.

Kazı yerinin özellikle Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Metin ile birlikte bir ivme kazandığı görülmektedir.

Kafkas Üniversitesi’nin ismini Mardin dışında Türkiye ve Dünya arkeolojinde hatırı sayılır bir konuma getiren Dara Kazısı Mardin ilinin 30 km. güneydoğusunda bulunmaktadır.  

PERS İMPARATORU DARİUS MİTOLOJİSİ

Kent tarihi hakkında en önemli bilgi ise bize antik ve Orta Çağ döneminin önemli gezgin ve tarihçileri olan Evagrius, Malalas, Agapius ve Abu’l Farac’ın aktardıkları bilgilerden gelen bilgiler. Bu bilgilere göre bu kent Pers İmparatoru III. Darius ile Büyük İskender’in savaştığı yer olup III. Darius’un bu savaş sırasında ölmesi sebebiyle kent onun ismiyle anılmaya başlamıştır.

DARA ANTİK KENTİ KALINTILARI

MEZARLIK ALANI

Kentin en önemli bölümlerinden birisi kentin batısında bulunan mezarlık alanıdır. Bu bölüm önceki süreçte kentin inşa faaliyetleri için bir taş ocağı olarak kullanılmış, taşların alınmasıyla oluşan düzgün boşluklar sonrasında buranın mezarlık alanına dönüşmesine olanak sağlamıştır.

ÇOK KATLI GALERİ MEZARLIĞI

Dikdörtgen planlı üç katlı ana kayaya oyulmuş bu mezarlık alanı ziyaretçilerin en çok rağbet ettiği alanların başında gelmektedir. Restorasyon ve konservasyonu özenle tamamlanmış alan camdan yürüme yolları ile ve ışıklandırmasıyla dikkat çekmektedir.

ŞEHİR SURLARI

Şehrin kurulu olduğu 3 tepeyi çevreleyen 4 km.’lik surlar oldukça anıtsal olup bu surlar üzerinde savunmayı güçlendiren 28 kule ve hendekler tespit edilmiştir. Gezilecek alanları sayılmakla bitmeyecek büyüklükte olan Dara Antik Kenti’nin ziyaretçiler tarafından en çok ilgi çeken alanlarından bir tanesi de sarnıçlardır.

DARA SARNIÇLARI

Dara Antik Kenti’nin en canlı olduğu dönemlerde çok kalabalık bir nüfusu barındırdığı kentin çarşısı agora yolu ve büyüklüğü ile anlaşılmaktadır. Ancak asıl ihtişamı sarnıçlarından ileri gelmektedir. Dara Antik Kenti’nde bulunan sarnıçlar İstanbul Yerebatan Sarnıcı’ndan 6 metre daha derinliğe sahip 10 bin metreküp su kapasitesine sahip yüksek olup bu anlamda dikkatleri üzerine çekmektedir.

Türkiye Turizm Tanıtma Platformu olarak kazıların başladığı bahar ayı ile birlikte Kars’tan bölgeye turlar düzenlenmeyi planlanmaktadır. Kazı başkanı ve yanı zamanda Kafkas Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin’e Kafkas Üniversitesi’ni Mardin gibi medeniyetler şehrinde temsil ettiği için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Faruk TORUNOĞLU

Kültürel Miras Uzmanı / Tarihçi

a1-029.jpga2-026.jpga3-028.jpga4-015.jpga5-009.jpg

fffffff.jpg

 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER