Gazetekars

Kağızman dut pekmezi nasıl yapılır?

Kars’ın Kağızman İlçesi’nin gerçek dut pestilleri pazarlardaki yerlerini aldı.

02 Ağustos 2011 Salı 15:50

Kağızman dut pekmezi nasıl yapılır?

Kağızman’da gerçek dut pestillerinin hasat mevsimi Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bundan sonraki yapılan gerçek dut pestili değildir.

DUT PESTİLİ NASIL YAPILIR :

Dutlar ağaçlardan bezlerin üzerine sallanarak toplanır, taneleri çöplerinden ayrılır. Dutlar kazana konularak kaynatılarak şıra elde edilir ve süzülür. Bir bakraç şıraya yarım kilogram buğday unu katılır ve yavaş yavaş karıştırılarak bulamaç elde edilir. Kepçeyle karıştırılarak kıvamını buluncaya kadar çırpılır.

Sonra evin düz damlarına serilen çarşafların üzerine dökülür. Kevgir ile düzgünce yayılır. Oklava ile bulamacın her yana eşit olarak yayılması sağlanır. Üzerine kırılmış kayısı çekirdeği atılır.

Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu çarşaf, diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır. Sonra da yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır, ip üzerine serilir. Bir-iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir. Katlanır üzerine karanfil konularak hoş bir koku elde edilir. Ardından da Kağızman’ın meşhur ve gerçek dut pekmezi pazara sürülür.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER