Kalkınma Ajansları Konferansı
Birinci Kalkınma Ajansları Konferansı Erzurum Palandöken’ de gerçekleştirildi.
30 Haziran 2011 Perşembe 07:33
Serhat Kalkınma Ajansı’nın da katıldığı toplantıda, yerel potansiyellerin daha güçlü bir şekilde harekete geçirilmesi vurgulandı.
Kalkınma Ajansları Konferansı Sonuç Bildirgesi’nde ise şu görüşlere yer verildi :
Konferansın hedefleri tanışmak ve ağ geliştirmek, geçmiş uygulamaları değerlendirmek, mevcut sorunları çözümlemek, bilgi ve tecrübeleri paylaşmak ve gelecek stratejileri ve öncelikleri temellendirmektir. Bu hedeflere tam manasıyla ulaşılmıştır.
Yeni bölgesel politikamızın temel hedefleri bölgelerimizin rekabet gücünü artırmak ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmaktır. Kalkınma ajansları, yerel potansiyelin harekete geçirilerek bu hedeflere ulaşılmasında etken olduklarının bilincindedir.
Ajanslar kuruluşlarından itibaren kısa bir süre zarfında kurumsallaşma çalışmalarında ciddi mesafe almış, bölgelerin kalkınma vizyonunu ve stratejilerini katılımcı bir anlayışla belirlemiş, bu vizyona ulaşmak üzere çalışmaya ve bölgedeki kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarına teknik ve mali destek sağlamaya başlamıştır.
Konferansta beş ana tema çerçevesinde oturumlar gerçekleştirilmiştir:
1. Kurumsal Mükemmeliyete Doğru,
2."Ajanslar Sadece Mali Destek Veren Kurumlar Değildir!"
3.Destek Uygulamaları: Başarılar, Sorunlar ve Gelecek
4.Bölgesel Kalkınmada Neler Oluyor?
5.Ortak Geleceğimiz: İşbirliği, İletişim ve Ötesi…
Çalışmalarda öne çıkan hususlar şunlardır:
· Ajansların kurumsal mükemmeliyete ulaşmaları için merkezde ve ajanslarda üst düzeyde çaba gösterilecektir.
· Ajans sisteminin daha etkili kılınması, ajans organlarının teşkili ve organlar arasındaki görev dağılımının gözden geçirilmesi; genel sekreterliğin daha hızlı ve etkili karar alıp uygulayabilmesi önemlidir.
· Ajanslar; mali destek uygulamalarının ötesinde; bölgesel kalkınmada yönetişim ve işbirliğinin geliştirilmesi, stratejilerin tespiti, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların artırılması hususlarında işlev icra etmeye istekli ve kararlıdır.
· Ajanslar önümüzdeki dönemde, bölge içi koordinasyon, ulusal ve uluslararası fon yönetimi, bölge tanıtımı ve sınır ötesi işbirlikleri oluşturma konusunda aktif ve cesur adımlar atarak kalkınma sürecini şekillendirecektir.
· Bölge planlamada edinilen deneyim, 2013 sonrası için geliştirilecek bölgesel gelişme stratejileri açısından önemli bir kazanımdır. Bölge düzeyinde yürütülecek çalışmalar ile 10. Kalkınma Planlama çalışmalarına yerel bilgi aktarılacak; geri bildirim sağlana caktır.
· Yeni dönemde bölgesel gelişme stratejilerinin geliştirilmesinde analiz ve modelleme çalışmalarına ağırlık verilecektir.
· Plan, program ve sektörel stratejilerin hazırlık ve uygulama sürecinde katılımcılığın sağlanması temel prensiptir. Bu süreçlerde ajansların kapasitesinden azami düzeyde yararlanılmalıdır.
· Oluşturulan komiteler mevzuat düzenlemeleri, inceleme ve araştırma alanlarında somut çıktılar ortaya koyacaktır.
· Destek programlarının, bölge planı ve stratejilerine uygun olarak bölgenin rekabet üstünlüklerine odaklanması sağlanacaktır.
· Güdümlü proje destek sistemi ele alınacak, uygulama süreci iyileştirilecektir.
· Ajansların kuruluş amacı ve üstlenecekleri roller konusunda merkezi kamu kuruluşları öncelikli olmak üzere bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarına hız verilecektir. Ajansların tanınırlığının artırılması için Kalkınma Bakanlığı ulusal düzeyde tanıtım kampanyası düzenleyecektir.
· Ajanslar arası işbirliği ve ağ oluşumu geliştirilmesi, başarı örneklerinin paylaşılması iyi uygulamaların yaygınlaştırılması asıl olandır.
· Gerek Kalkınma Bakanlığında gerekse ajanslarda beşeri kaynakların vasıflarının daha nitelikli kılınması önceliklidir.
· Yatırım destek hizmetlerinin etkinliğinin artırılması; yatırım destek ofislerinin daha aktif olmaları ve amaca uygun şekilde ajans çalışmalarına ve bölgesel kalkınmaya katkı verebilmeleri gözetilecektir.
· Başta girişim sermayesi olmak üzere yeni finansman mekanizmaları geliştirilmesi yönünde atılan adımlara devam edilecektir.
· Konferansta ortaya konulan görüşler bir rapora bağlanacak ve en kısa zamanda oluşturulacak eylem planı ile hayata geçirilecektir.
Kalkınma ajansları, bölgeler arası gelişmişlik farkların azaltılması ve tüm bölgelerin ulusal kalkınmaya katkı sağlaması için üstlendiği rolü yerine getirmektedir. Bu amaçlara dönük yeni işlevler üstlenmeye hazırdır.