Gazetekars

Karayollarında hummalı çalışma

Kars’ta Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü, konforlu ve güvenli yol imkanını vatandaşın ve sürücülerin ayaklarına götürebilmek için bu sıcak yaz günlerinde hummalı bir çalışma yürütüyor.

24 Ağustos 2015 Pazartesi 11:02

Karayollarında hummalı çalışma

Tüm ekip ve ekipmanlarla birlikte yollarda çalışan ekipler bir yandan da aşırı sıcaklarla mücadele ediyor diğer yandan da kış bastırmadan planlanan yolların bitirilmesi için gayretli çalışma sergiliyorlar.

KARAYOLLARI 18. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE ASFALT ÇALIŞMALARI

HIZLA DEVAM EDİYOR

Kars Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü, “Kars-Selim-Sarıkamış-Karakurt Devlet Yolu” projesi kapsamsında başlatılan asfaltlama çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Sathi kaplamaların yavaş yavaş tarihe karıştığı yol çalışmalarında aşırı soğuklara karşı yeni yöntemler uygulanıyor. Sıcak-soğuk ilişkisinden olumsuz etkilenmemesi için asfaltlama çalışmaları Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) yöntemiyle yapılıyor.

Kars-Selim-Sarıkamış-Karakurt Devlet Yolu, Sarıkamış Şehir Geçişi Yolu ve Selim Şehir Geçişi Yolu çalışmaları, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü koordinesinde Makimsan AŞ tarafından yürütülüyor.

KAĞIZMAN KAVŞAĞINDAN KARAKURTA BSK ÇALIŞMASI

Kars-Selim-Sarıkamış-Karakurt Devlet Yolunun toplam proje uzunluğu 71 km. Bölünmüş Yol (BY) olan Kars-Selim-Sarıkamış-Karakurt yolu üzerinde 3 adet Sathi Kaplama Üzeri Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) çalışmaları mevcut. Çalışmalara 2013 yılında başlandı. Mevcut olan eski ve ağır kış koşullarında dayanımını kaybeden Sathi Kaplamalı yolun tamamı kaldırılarak, yerine yolun standartları iyileştirilip yörenin şartlarına uygun yeni Bitümlü Sıcak Karışımlı yol yapılmakta. Söz konusu yolun 38 km’lik kesimi BSK olarak tamamlandı. Yolun 2015 yılında BSK olarak tamamlanamayan kesimlerde Sathi Kaplama Çalışmaları ile satıh düzeltmesi yapıldı. Bu kesimler 2016 ve sonrası yıllarda BSK olarak tamamlanacak. Ayrıca Hava koşullarının müsaade ettiği oranda çalışmalara tüm hızıyla devam edilecek. Yol yapım çalışmaları sırasında gerekli trafik güvenliği kontrolleri de yatay ve düşey işaretlemelerle sağlanmakta.

SARIKAMIŞ ŞEHİR GEÇİŞİ YOLU HİZMETTE

Sarıkamış Şehir Geçişi Yolunda da Kars’ın önemli kış turizm yöresi olan Sarıkamış ilçesinin yolları Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından Bitümlü Sıcak Karışımlı yol olarak tamamlandı. Ayrıca yüzde 90’nı tamamlanan Sarıkamış Şehir Geçişi yolunun Üniversite bağlantısı ve şehir merkezi arasında altyapı ve tretuar imalatları da bitirilerek Kars halkının kullanımına açıldı. Sarıkamış Merkez ve Şehitler Anıtı arasında ki yolun da yapım çalışmaları devam ediyor ve çalışmaların sezon sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmekte.

SELİM ŞEHİR GEÇİŞİ TAMAMLANMAK ÜZERE

Selim Şehir Geçişi Yolundaki çalışmalar ise şöyle: Karayolları ağında bulunan 1,5 km’lik  Selim Şehir geçişi yolu Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü tarafından Bitümlü Sıcak Karışımlı yol olarak ihale edildi. 2015 yılında yapım çalışmalarına başlanılan Selim Şehir Geçişi yolunun altyapı ve tretuar çalışmalarının da bu kapsamda sezon sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

KAR SİPERLERİ KURULUYOR

Tüm bu çalışmaların yanında Selim-Sarıkamış karayolu üzerinde tipinin yoğun olduğu bölgelere kar siperleri konuluyor. Tipinin karayolunu olumsuz etkilememesi için yapılan kar siperlerinin önümüzdeki sezon da Digor yolunda yapılması planlanıyor.

BÜTÜN EKİPMANLAR YOLLARDA

Makimsan AŞ Proje Müdürü Özcan Alptekin, kazı dolgu ve asfalt şantiyesinde şantiye çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şantiyemizde yol alt ve üst yapı çalışmaları yapılmakta. Kazı, dolgu işleri, alt temel çalışmaları, sıcak karışımlar ve daha nice yola ait ne varsa her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu çalışmalarda 150 personel görev alıyor. Kağızman kavşağından Karakurt ayrımına kadar yaklaşık 57 kilometrelik çalışma yapılmakta. Sabah 06.00’da başlayan çalışmalarımız hava şartlarına göre devam ediyor. Geçen yıl aralık ayının başlarına kadar çalıştık bu sene ise hava şartları müsaade ettiği kadar çalışmayı planlıyoruz. Mevsim burada çok kısa ve bahar aylarında yağmurlardan dolayı çalışamadık. Ekip ve ekipman hazır olduğu halde yağmurdan kaynaklı duraksamalar oldu. Şu anda ise çalışmalarımız hummalı şekilde yürüyor. Trafiği aksatmamak için de kısım kısım çalışıyoruz. Yolun bir tarafında trafik akışı sağlanıyor diğer tarafından çalışma yapılıyor. Kazı dolgu ve üst yapı çalışmalarımızda makine ve ekipmanlarımızla birlikte yürütülüyor. Gerekli olan bütün makinelerimiz mevcuttur. Özellikle de 8 ay ağır kış koşullarına uygun imalatlar yapılıyor. 3 katmandan oluşan asfalt tabakalar yapılıyor. Alt yapısı da sağlam şekilde oluşturuluyor. Sathi kaplamaların üzerine yapılan imalatlar yaklaşık 50 santim üst yapıyla sağlamlaştırılıyor. Sarıkamış Hamamlı kavşağında da çalışmalarımız devam ediyor. Sathi kaplamalar o an yolun acilen trafiğe açılması için gerekli olan çalışmadır ama ömrü azdır. Sathi kaplamaların amacı bir müddet hizmet verip ondan sonra sağlam üst yapıyla onu donatmak gerekiyor. Şu anda da alt yapı ve soğuk karışımlar devam ediyor üstüne de 3 kat sıcak karışım getiriyoruz.” dedi.

SATHİ KAPLAMALAR TARİHE KARIŞIYOR

Alptekin, asfaltın soğuk-sıcaktan olumsuz etkilenmemesi, uzun yılar kalıcı olabilmesi için ne tür çalışmaların yapıldığıyla ilgili de şu açıklamada bulundu:

“Sathi kaplamalar tarihe karışıyor. Sathi kaplamaları kaldırıyoruz, yörenin iklim koşullarına uygun dizaynlarda hem soğuk karışım hem de bütün sıcak karışımlar imal ediyoruz. Özellikle 8 ayı kışla geçiren bölgede imalatlarımıza dop karışımlı malzemeler koyuyoruz. Hem yolun geometrisini, hem plan profili uygun standartlarda yol imal ediyoruz. Trafik açısından güvenliği de sağlamak zorundayız. Enine boyuna eğimlerimizi sağlıyoruz. Yeni bir profille daha düzgün bir trafik güvenliği sağlamış oluyoruz.”

YOLLAR ARTIK BSK’LI OLUYOR

Alptekin, BSK’nın özelliği ve trafik akışının engellenmemesi için ne tür çalışma yaptıkları konusunda da, “Yaklaşık 3’er, 4’er kilometrelik kısımları kapatıp tek taraftan karşılıklı kontrollü olarak trafiğe veriyoruz. Uyarı levhalarını da yerleştiriyoruz. Diğer tarafı çizgisiyle ve diğer bütün imalatlarıyla yapıp trafiğe açtıktan sonra karşı tarafa geçiyoruz. BSK 3 katmandan oluşmakta. Bütümlü temel, binder atılıyor ardından da bunun üzerine 5 santim daha aşınma atılıyor. BSK’ları bu yıl atmak zorunda değiliz. Bunun süresi var hatta attığımız yerlerde var şu anda kullanılan. Toparlayarak, bütün katmanları atarak ilerliyoruz. BSK’lar daha uzun yıllar kalıcı oluyor. Daha ekonomik, daha güvenli oluyor. Çünkü yolun geometrisini ve güvenliğini sağlıyorsunuz. Özellikle kış aylarında donma çözülme nedeniyle sathi kaplamada bozulma ve buzlanma çok fazla olur. Ama bu imalatlarda bunları yaşamazsınız. Kışın kar mücadelesinde de yolun trafiğe açılması daha da rahat oluyor. Bu da aynı zamanda Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü’ne ekonomik tasarrufu da sağlamış oluyor.” şeklinde konuştu.

SÜRÜCÜLER, TRAFİK İŞARET VE İŞARETÇİLERİNE LÜTFEN UYUNUZ!

Alptekin, sürücüleri trafik işaret ve işaretçilerine uymaları konusunda uyarılarda bulanarak, “Yaklaşık 3-4 kilometrelik alanı kapatıyoruz. Kontrollü şekilde trafiği karşıya verip kapalı alanda çalışıyoruz. Bu arada sürücülerimize de bir mesajımız olacak; trafik levhalarımıza ve ikazlarımıza uymaları gerekiyor. Daha dikkatli olunması gerek çünkü trafik güvenliğini sağlam şekilde uygulamamız gerekiyor. Sürücülerimizin bu kısımlarda daha dikkatli gitmeleri gerekiyor. Levha ve işaret ışıklarına lütfen uysunlar.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER