Kariyer ve Girişimcilik Günleri
Günlerden “Kariyer ve Girişimcilik Günleri”
11 Mayıs 2013 Cumartesi 12:53

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, sözleşme makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı olan ve Proje Grup teknik desteği ile İŞKUR tarafından yürütülen “Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” kapsamında ücretsiz olarak 2 gün sürecek Kariyer ve Girişimcilik Günleri bugün başladı.
“Kariyer ve Girişimcilik Günleri”; Malatya’da (02-03 Nisan), Gaziantep’de (05-06 Nisan), Diyarbakır’da (09-10 Nisan), Elazığ’da (12-13 Nisan), Trabzon’da (19-20 Nisan), Sivas’ta (26-27 Nisan), Kahramanmaraş’ta, (29-30 Nisan), Samsun’da (03-04 Mayıs), Batman’da (07-08 Mayıs), Kars’da (10-11 Mayıs), Kayseri’de (13-16 Mayıs), Erzurum’da (20-21 Mayıs), Şanlıurfa’da (23-24 Mayıs), Kastamonu’da (30-31 Mayıs) ve Van’da (06-07 Haziran) olmak üzere toplam 15 ilde gerçekleşecek.
Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca 15 ilde gerçekleştirilecek olan seminerlerin onuncusu Kars’ta, bugün start aldı ve iki gün boyunca devam edecek. Seminerin ilk günü (10 Mayıs) Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda başlayarak, ikinci günü ise (11 Mayıs) Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda, saat 10:00’da başlayıp, 17:00’de sona erecek.
Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen “Kariyer ve Girişimcilik Günleri” programına Kars Valisi Eyüp Tepe, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Sami Özcan, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Ekip Lideri TDE Uzman’ı Joachim Frede, Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut, çok sayıda kurum daire amiri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Programda Kars Valisi Eyüp Tepe, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Sami Özcan, Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut ve Kafkas Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Erdoğan Kaygın birer konuşma yaparak projenin önemine değindiler.
İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Ali Haydar Kolik İŞKUR ve Kariyer Bağlantısı, İş-başında eğitimin sağlayabilecekleri, Staj Olanakları, İşe Alımda Fark Yaratan Yetkinlikler konu başlıklarıyla alakalı açıklamalarda bulundu.
İŞSİZLİK DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE ÇOK BÜYÜK SORUN!
Çalışma ve iş kurumu il müdürdü Yusuf bulut ise programda yaptığı konuşmada, “Kurum olarak hepiniz hoş geldiniz diyor saygıyla selamlıyorum. Avrupa birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen çalışma alanı sosyal ve çalışma bakanlığı ve çalışmaları iş kur tarafından yürütülen genç istihdamın desteklenmesi programı Kars ilimizde Kafkas Üniversitesi bünyesinde olup bugün burada toplanmış bulunmaktayız. İşsizliğin dünyada ve ülkemizde büyük bir sorun olduğu bilinmektedir. Araştırmalara göre ülkemizde işsizliğin en büyük nedeni mesleksizliktir. Diğer tarafta istatistiklere baktığınızda işlerinde görev alamamalarıdır. İstihdam ve mesleki eğitim programlarını beraber sürdüren devletler iş gücü piyasasının nitelikli iş gücünü sağlamışlardır. Bu bağlamda kurumumuz yeniden yapılanama sürecinde işsizlikle mücadele ve iş gücünün istihdam edilebilirliğini konusunda önemli misyon üstlenmiştir. Gelişen ve büyüyen dünya da istihdam hizmetleri de çeşitlenmekte ve bu da çok yönlü hareket etmeyi zorunlu kılmaktadır. İş kurda bu çalışmalara ayak uydurmakta ve en iyi hizmeti verebilmek için çalışmalar yapmaktadır. İş kur iş gücü piyasasının gücünü hesap ederek bireyleri yetenek, beceri ve yeteneklerine uygun olarak hareket ederek bir yeniliğe daha imza etmiştir. Bu anlamda kurum hem işsiz olanlara hem de esnaflara çeşitli alanlarda 4 bin adet iş ve mesleki danışman almıştır. Şu anda ilimizde 9 tane iş ve mesleki danışman alınmıştır. Meslek seçimi yapacak öğrencilere dikkat edilmesi gereken noktalar kendini tanıma, çalışma yapacağı mesleklere yönelme, mesleki rehberlik, mesleki kariyerlik onlara yardımcı olacaktır. İş kur bir yandan istihdama yönelik çalışmaları sürdürürken bir yandan iş gücü piyasasının durumunu, iş gücü piyasasını, aktif ve pasif iş gücü programlarını düzenlemektedir. Aktif iş gücünde en önemli başlık iş başı eğitimdir. Şuan da iş başı eğitim devam ediyor. Bu konu hakkında seminer verilmektedir. Pasif işsizlik piyasasında işsizlik sigortası bunda prim üzeri ödeme yapılmakta. Aktif iş gücü yetiştirmek amacıyla aktif program ve seminerler düzenlenmektedir. Kars ilimizde ise 10 Eylül 31 Ekim tarihleri arasında iş ve meslek danışmanları tarafından 159 işverenle yüz yüze görüşülmüştür. Kurumumuzun yeniden yapılanması ve teşkilatlanması 665 sayılı kanun hükmünde kararnameyle çalışma ve iş kurumu müdürlüğü olmuştur. Kurumumuz gençlerin iş hayatına atılmasını, daha çok kişiyi istihdama çekmek gaye edinmiştir.” ifadelerini kullandı.
BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN TEMPOYU ARTIRMAK ŞART!
Projeye ev sahipliği yapan Kafkas Üniversitesi Rektör’ü Sami Özcan ise, “İş kur genel müdürlüğü ve çalışma ve sosyal bakanlığının iş birliğiyle gerçekleştirilen genç istihdamın desteklenmesi üzerine kariyer ve girişimcilik konferansına hepiniz hoş geldiniz ve saygıyla sizi selamlıyorum. Bizler tabi ki dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalamayız. Özellikle iletişim ve ulaşım gelişmeleri sonucunda dünya küçük bir pazara dönüşmüş, acımasız bir rekabet tüm dünyayı sarmıştır. Artık nano teknolojilerinin yaygınlaştığı ve teknolojik gelişmeleri takipte zorlandığımız bir dünyada yaşıyoruz. Bilim fen ve teknolojide atılan hız kesilmiyor. Bu gelişmelere ayak uyduramayan toplumlar 3. dünya ülkesi olmanın ötesine gidememekte maalesef gelişmiş ülkelere bağlı hale gelmektedirler. Bizler bu duruma düşmemek için her geçen gün daha hızlı bir tempoyla çalışmak zorundayız. Bu konuda öncü olan okullar içinde üniversiteler en başta gelir. Ülkemizde yaklaşık 200 tane üniversite var. Bu öğrenciler mezun edilmekte, iş hayatına atılmakta ve hedeflerine ulaşmak için yeni ufuklara yelken açmaktadırlar. Çok yakın bir zaman sonra sizlerde bu süreçle karşı karşıya kalacaksınız. Onun için kariyer planlarınızı şimdiden yapmak zorundasınız. Meslek hayat boyu ilerleme, kariyer ise sonu olmayan bir gelişmedir. İnsanın kendini geliştirmesinin bir sonu yoktur. Bu anlamda kariyer seçilen iş meslekte ilerleme ve bunun sonucunda daha fazla deneyim kazanmak, yeteneklerini geliştirmek, daha fazla sorumluluk kazanmak, daha fazla saygınlık kazanmak demektir. Kariyer bir diğer yandan kişinin çalışma hayatında işe ilişkin tecrübelerin bir aktivitesi ve kompozisyon anlamı taşımaktadır. İnsanlar bir alanda tecrübe kazanırlar sonra bunu geliştirirler daha bir üst seviyeye gelirler. Bu anlamda kariyer çıraklık, kalfalık, ustalık süreçlerini içeren bir yoldur. Sizler sahip olduğunuz yeteneklerin farkında olup, doğru bir kariyer planlama ile hareket ederseniz tercih edilen bir yöneticiye dönüşebilirsiniz. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yeteneklerini geliştirecek bir ortam bulamadıkları için birçok önemli değer çürüyüp gitmektedir. Hem kendileri, hem ülke, hem de insanlık bu yetenekleri kullanamamanın bedelini yoksuzluk, işsizlik, hayata küskünlük şeklinde görmektedir. Bu anlamda bugün gerçekleştirilen konferansı çok önemsiyorum. Girişimcilik kavramı da en az kariyer kadar önemsenmesi ve özümsenmesi gereken bir kavramdır. Girişimcilik en basit ifadeyle kar amacıyla riskin üzerine alınmasıyla tanımlanmaktadır. Girişimci mal ve hizmet üretimi yapabilmek için üretim faktörlerini en iyi koşullar da bir araya getiren kişidir. Girişimcilikte en temel üç şart: ‘yetenek, cesaret ve bilgidir’ iyi bir girişimci olmamak için hiçbir neden yoktur.” Konularına değindi.
PROJENİN ÖNEMLİ 3 AYAĞI VAR!
Bu projenin üç önemli ayağının olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş şunları söyledi; “Meslek edinme hangi alanda başarılı olunacağı gibi konular önem taşımaktadır. Gençler için çok önemli bir proje, çünkü hangi okulu bitirirseniz bitirin sonucunda acaba işe girebilecek miyim? Ya da işimi kurabilecek miyim bu iki soru karşılarına çıkıyor. Bu kadar önemli bir konunun gerek ülkemiz gerekse Avrupa Birliği tarafından gündeme gelmesi ve bunun bakanlık olsun üniversitemiz olsun dile getirmesi bilimsel açıdan görünmesi sizin açıdan çok önemlidir. Bir takım bilimsel verilere dayanarak sizler bilgilendiriliyorsunuz. Bunu siz gençlerin önemsemesi lazımdır. Size bir örnek vermek istiyorum “kendim üniversiteyi bitirdiğimde elektrik mühendisiydim, TEDAŞ Ve TELEKOM iki kurum önüme çıktı. Hangisine gideceğim konusunda tereddüt ettim ve TEDAŞ’a gittim. Sizler çok şanslısınız çünkü okul bitmeden konuyla ilgili bilgilendiriliyorsunuz. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Bu bir fırsattır, bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir. Asla karamsar olmayın.”
BU PROJENİN BAŞARIYA ULAŞACAĞINDAN ŞÜPHE YOK!
“Ben mastır yaptım, doktoramı da en kısa zamanda yapacağım. Biz İngiltere’de üniversitede mastır yaparken acaba bunu Türkiye’de görecek miyim dediğim günler bu günlerdir.” Diyen Kars Valisi Eyüp Tepe ise katılımcılara projeyi kendi üzerinden örneklendirdi. Vali Tepe konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Biz üniversitedeyken kariyer günlerimiz oluyordu. İngiltere’nin hatta dünyanın en önemli kişileri oraya gelip stant kuruyorlar ve adeta öğrenci kapma yarışmaları yapıyordular. Böyle bir etkinliği Kars’ta görmek beni çok mutlu etti. Sizler içinde çok önemli bir fırsat. Ben çok bahtiyar oldum. İngiliz sosyolog diyor ki, ‘Gençlerimiz azalıyor ne yapalım?’, ancak gençliğin kalitesi niteliği önemlidir. Yoksa bizim için çalışacak köleyi biz dışarıdan da buluruz. Hindistan’dan da buluruz, Bangladeş’ten de buluruz. Biz elbette genç nüfusuyla bilinen bir ülkeyiz, hala genç bir ülkeyiz. Bunu fırsata gelişime sürmek için nitelikli gençlere ihtiyacımız var. Hepimizin hayatımızın her döneminde öğrenmeye devam etmeliyiz. Hayatımızın her anında girişimci olmamız lazım. Burada olmanızdan dertli olduğunuz anlaşılıyor. Ve istekli olduğunuz anlaşılıyor, buda işin başı, ben bu projenin başarıya ulaşacağından hiç şüphem yok. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Cesur yetenekli olmalı ve saygınlığımızı korumalıyız.”
HER İNSAN İYİ BİR GELECEĞİN PEŞİNDEDİR!
Kariyer ve değer konusunu ele alan Kafkas Üniversitesi Yrd. Doç Dr Erdoğan Kaygın da, “Değişimler günümüzü ifade etmektedir. Değişimde yetersiz kalınca bunun yanına dönüşüm kullanılmaktadır. Yani köklü değişiklikler kullanılmaktadır. Bu değişim dönüşüm kariyer ve girişimciliği de etkilemektedir. İş yaşamındaki anlayış ta bu noktada değişmektedir. Eskiden sadık bir çalışan sistemi vardı bu artık değişmiş insanlar güzel bir yere gelmenin peşine düşmüştür. Bu hem olumlu hem de olumsuz bir durumdur. Olumlu hali kişiler sürekli iş ve eleman değiştiklerinden kariyer deyince sadece yükselmek aklımıza geliyor. Girişimcilik denince bir iş kurmak aklımıza geliyor. Ama her iki kavramı da boyut değiştirmiştir. Her ikisinin de önemi çok fazladır. Kariyer yaşam, ilerlemek, deneyim hepsini kapsar. Kariyer meslek öncesi, meslek anı, meslek sonrası bütün bu süreçleri kapsar.” dedi.
Seminerin ikinci gününde ise Girişimcilik Günleri gerçekleşecek ve başarılara imza atmış, örnek teşkil eden girişimciler kendi deneyimlerini paylaşacaklar. Örnek girişimciler, gençlere başarılı bir girişimcinin sahip olduğu nitelikleri, kendi işlerini kurarken; ne gibi güçlükler ve fırsatlarla karşılaşacaklarını, ne tür eğitimler almaları gerektiğini, finansmanlarını sağlamanın yollarını, son zamanlarda kendi bölgelerindeki girişimciler için ne gibi fırsatlar sağlandığını, kendi bakış açılarından anlatarak, gençlerin motivasyonlarını yükseltici tavsiyelerde bululacak.
Yine girişimcilik günlerinde o bölgede bulunan ve girişimcileri destekleyen kurum ve kuruluş yetkilileri (İŞKUR, KOSGEB, Ticaret Odası, Kalkınma Ajansı) genç girişimciler için eğitim, finans ve danışmanlık hizmeti alanında ne gibi çalışmalarda bulunduklarını, daha önce karşılaştıkları başarı hikayelerini de anlatarak girişimcilere sağladıkları kolaylıkları, onları nasıl yönlendirdiklerini ve gelecek zamanda o bölgedeki girişimcileri destekleyici daha ne gibi projeler, ilginç fırsatlar olduğu konusunda da bilgiler sunacaklardır.
Gençlere ücretsiz olarak sunulan bu fırsat ile ; kendi niteliklerini, bilgi ve becerilerini göz önünde bulunduracak, illerindeki uygun sektörün ve mesleğin neler olabileceği konusunda yönlenecek, izlemeleri gereken yolu öğrenecek, karşılarına çıkabilecek fırsat ve güçlükleri bilecek, başarılara imza atmış girişimcilerden tecrübelerini dinleyerek kariyerlerini daha doğru planlayabilecekler.