Gazetekars

Kars Aşıklar Bayramı Başladı…

6’ncı Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı Başladı…

24 Haziran 2011 Cuma 23:39

Kars Aşıklar Bayramı Başladı…

Kars’ta bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı merhum Devlet Sanatçısı Murat Çobanoğlu’nun mezarı başında anılmasıyla başladı.

Dün hava ve karayoluyla Kars’a gelen halk ozanları bu sabah saatlerinde Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Jüri Başkanı Nazım İrfan Tanrıkulu ile birlikte Karslı Halk Ozanı Devlet Sanatçısı merhum Murat Çobanoğlu’nun kabrini ziyaret ettiler.

Kur’ın-ı Kerim okunması, dua edilmesinin ardından Çobanoğlu’nun kabrine kırmızı karanfiller bırakıldı.

Aşıklarla tek tek tokalaşan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Aşıklık; geleneğimizi, göreneğimizi, kültürümüzü bizden sonraki nesillere aktarmaktır. Rahmetli Çobanoğlu da bu anlam içerisinde üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğine inanıyorum. Gerek sazıyla, sözüyle gerek toplum içindeki tavır ve davranışlarıyla geleneğimizin, göreneğimizin bizden sonraki nesillere aktarılmasında büyük emeği olmuştur. Kabri başında kendisini rahmetle anıyoruz. Çobanoğlu vasıtasıyla Kars ili, Serhat ilimiz gerek Türkiye kamuoyunda gerekse dünya kamuoyunda iyi bir şekilde kendisini tanıtma fırsatı yakalatmıştır. Bu anlam içerisinde de kendisini saygıyla anıyoruz. Hem aşıklık sanatının kalkınmasında bizden sonraki nesillere aktarılmasında üzerine düşen görevi yapmıştır. Hem de bir kültür elçisi olarak Kars’ın tanıtılmasında büyük etkisi olmuştur. Ailesine buradan başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Kendi camiasındaki arkadaşlarına buradan başsağlığı dileklerimi iletiyorum.” dedi. 

Aşıklar daha sonra Kars Belediyesi Toplum Merkezi’ne dönüştürülen Namık Kemal Evi’ni ziyaret ettiler.

10’U YURT DIŞINDAN 120 AŞIK BAYRAMA KATILDI

2005 yılında başlayıp 4 yıl Murat Çobanoğlu Ulusal Aşıklar Bayramı adıyla, son iki yıldır da “Kars Uluslararası Aşıklar Bayramı” olarak kutlanan Aşıklar Bayramı bu yıl 6’ncısı bugün başladı ve 26 Haziran’da sona erecek.

Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan’dan 10 aşık, Türkiye’den de 110 aşık olmak üzere toplam 120 kişi katıldı.

Aşıklar bayramında âşıklık geleneğinin dalları olan Hikâyeli Türkü, Atışma, Muamma, Dudakdeğmez ve Divan dallarında yarışmalar yapılacak.

Kars Belediyesi”nin düzenlediği etkinlikte aynı zamanda âşık edebiyatının geleceğe aktarılmasına yönelik olarak 2 adet kitap basımı da konuklara ve Aşıklara hediye edilecek.

“Âşıklık Geleneği ve Murat Çobanoğlu” ile “Aşık Lütfü Hayatı Sanatı ve Eserleri” isimli kitaplar, aşık edebiyatı kütüphanesinde yer alacak düzeyde.

Programda âşıklar, salon programlarının yanı sıra Kars Kalesi, Mesire alanı olan Kent Ormanı ve ilçelerde de program yapacaklar.

Aşıklardan sokak konserleri

Kars’ta bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı sazlı türkülü yürüyüş ve sokak konserleriyle devam ediyor.

Her yıl geleneksel olarak yapılan ve üç gün süren Âşıklar Bayramı kapsamında bu sabah Usta Ozan Murat Çobanoğlu mezarı başında dualarla anılmasının ardından Âşıklar, Çobanoğlu’nun Mesut Yılmaz Parkı yanında bulunan Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirip, daha sonra yürüyüşe geçtiler.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve İl emniyet Müdürü Cengiz Zeybek’inde eşlik ettiği Âşıklar Bayramı Yürüyüşü davul zurna eşliğinde gerçekleşti. Yürüyüş sırasında zaman-zaman duran Âşıklar toplanan kalabalığa türküler söyleyip, değişler dediler. Murat Çobanoğlu Anıtı’nın önünde başlayan yürüyüş 100’e yakın Âşık’ın katılımıyla Kars Kalesi’nin altında bulunan Âşıklar Kültür Evi’nde son buldu.

Âşıklar Bayramı’na ev sahipliği yapan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Âşıklar Bayramı’nın Kars’ın tanıtılması ve süregelen bir geleneği yaşatma adına her yıl devam ettireceklerini söyledi.

Bozkuş, “Bu yıl 6. düzenlediğimiz Uluslar arası Âşıklar bayramımız ilimiz ve çevre illerimizden gelen Âşıkların katılımıyla başlamış bulunmaktadır. Gelenek haline gelen bu kültürümüzün 6. kutlamak üzere misafirlerimizi ağırlayıp, Kars halkına bir mesaj vermek adına yürüyoruz” diye konuştu.

Bozkuş şunları söyledi: “İlimizin kendi içinden gelen aşıklarımız var. Yine kendi ülkemizin değişik noktalarından değişik illerinden gelen aşıklarımız var. Yurt dışından gelen aşıklarımız var. Gelenek haline gelmiş bu kültürümüzün 6’ncısını kutlamak üzere misafirlerimizi ağırlamak ve Kars halkına bir mesaj vermek anlamında Rahmetli Murat Çobanoğlu’nun heykelinin oradan başladık yürüyoruz. Halkımızda aşıklık geleneğinin Kars’ta sürdüğünü bundan sonrada devam edeceğini bir şekilde görmektedir. Bu anlam içinde misafir sanatçılarımıza hoş geldiniz diyorum.

Bu şölenimizin ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah Kars halkı daha iyi hizmetler yaşayacak ve görecektir. 3 gün sürecektir. Cuma, cumartesi, Pazar ve ilimizin değişik noktalarında olacaktır. Bu akşam saat: 19.00’da Halk Eğitim Salonunda başlayacak. Ertesi gün Kars kalesinde devam edecek. Pazar günü de mesire milli parkında saat 12.00’da devam edecek. Hem gelen misafirlerimizin ilimizin değişik noktalarını değişik kültürlerini görme fırsatlarını yakalamış olacak hem de bu sanatlarını icra etmiş olacak.

Başta Sayın Hocamız Nazım Bey’e ve beraberindeki ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü bu büyük bir organizasyon. Ülkemizin farklı noktalarından ve yurt dışından çağırdığımız aşıklarımız var. Hepimizin buradaki amacı ülkemizi bu güzel kültürünü çünkü, sizler birer kültür elçileri olarak illerinizden geldiniz. bu duygu ve düşünceler içerisinde iyi vakit geçireceğinize inanıyorum. Programımız saat 14. 00’da Halk Eğitim Salonunda devam edecektir.”

Bugün başlayan ve 3 gün boyunca ilin çeşitli noktalarında sürecek olan Âşıklar Bayramı çerçevesinde Kars merkez ve çeşitli illerden gelen yüzü aşkın sanatçı Halk Eğitim Merkezi Salonunda yarışacaklar.

BOZKUŞ: “KARS KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİYLE ÖN PLANA ÇIKACAK”

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 6. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Kars’ın kültürel özellikleriyle ön plana çıkacağını söyledi.

Namık Kemal Kültür Evinde aşıklık geleneği hakkında bilgi veren Başkan Bozkuş, “Kars denince kaşarı balı tescilli yapıları ve kültür varlıklarıyla değil özellikle ülkede sosyal anlamda da aşıklık geleneğini ve sosyal projelerle akla gelecektir. Aşıklık geleneğinin çok iyi noktada olduğunu bütün dünya ya ve Türkiye’ye duyurmamız lazım. Aşıklık geleneğinin ve aşıklık kültürünün yaşadığını ve yaşatmaya devam edeceğimizi diğer illerimizin de Kars’tsan örnek alacağını düşünüyoruz. Davet ettik davetimizi kabul ettiniz bizde Kars Belediyesi olarak Karslılar olarak sizlere layık olmaya çalışacağız ve bu sanatı sizlerin vasıtası ile 3 gün icra etmeye çalışacağız.”

Aşıklar Derneğine tahsis edilen Namık Kemal Kültür Evi’ne hayran kaldıklarını belirten aşıklar, böyle güzel bir yer görmedikleri dile getirerek, “Burası eşi olmayan bir aşıklık mekanı olacak. Buraya devam eden burayla sorumlu olan arkadaşlarımızın buraya yakışır şekilde bu geleneği devam ettirmelerini arzu ediyorum. Hiçbir yerde bir bir belediyede aşıklara böyle imkan sunulmadı” dediler.

Aşıklar Bayramı Atışma, Dudakdeğmez ve Divan dallarında yapılan yarışmalarla devam ediyor.

3 sürecek Aşıklar Bayramı Yarın Halk Eğitim merkezinde gerçekleşecek olan söyleşiler ve Kars Kalesinde yapılacak olan konserlerle devam edecek. 

Facebook'la Yorumla
Yorum Yap
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER