Gazetekars

Kars Barajı 30 Ekim’e Hazır

Kars Barajı 30 Ekim’de tamamlanacak...

12 Haziran 2013 Çarşamba 09:35

Kars Barajı 30 Ekim’e Hazır

İnşaatına 2011 yılında başlanan Kars Barajının Kars’ın kurtuluşu olan 30 Ekim 2013 tarihinde bitirilerek hizmete girmesi hedefleniyor. Projenin zamanında tamamlanabilse için de 2 vardiya sistemiyle gece-gündüz aralıksız çalışılıyor. İş makinelerin günün 24 saati çalıştığı baraj inşaatında sona gelinmesiyle heyecanın daha da arttığı göze çarpıyor. DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk de her fırsatta baraja giderek çalışmaları yakından takip ediyor ve son durum hakkında bilgi alıyor.

DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, “Kars Barajının” ihalesinin 2010 yılında yapıldığını ve işe 2011 yılında başlanıldığını söyledi.

Çelenk, barajda 182 milyon metreküp su depolanacağını, Kars Merkez, Akyaka, Arpaçay, Susuz ve Digor ilçelerinde toplam 474 bin 780 dekar alan sulu tarıma açılacağını ve böylece susuz topraklardan bereket fışkıracağını, halkın refah düzeyinin artacağını belirtti.

Bölge Müdürü Hayati Çelenk “Kars Barajı” sulaması iletim tüneli ve kanal proje yapım çalışmaları kapsamında 24 bin 25 kilometre uzunluğunda, 3 metre 80 santimetre çapında CTP Boru ile iletim hattının projelerinin büyük bölümünün tamamlandığını da ifade etti.

Su taşkınlarının önlenmesi dahil Kars’ın tarımsal potansiyelini harekete geçirmesi, Barajların yapılmasıyla kurak toprakların sulanmasın da sağlanacağını kaydetti.

YÜZDE 80’İ TAMAMLANDI

DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, şunları söyledi:

“Kars ilinde yaklaşık 47 bin hektar arazinin yani 474 bin dönüm arazinin sulanması amacıyla 182 milyon metreküp suyun depolanması için Kars barajının yapımına başladık. Kars Barajı temelden 47.5 metre yüksekliğinde ve 1 milyon 200 bin metreküp dolgu hacminde olan bir barajımızdır. Barajdaki inşaatımız şuanda hızla devam ediyor. Tabi mevsim koşulları nedeniyle iş programının biraz daha gerisindeyiz. İnşallah onu ileri günler de daha fazla çalışarak, telafi edeceğiz. Şuan da 2 vardiya şeklinde 24 saatlik bir çalışma sergileniyor. Şuan üzerinde bulunduğumuz dolu savağımızda imalatlarımız görüldüğü üzere sona yaklaşılmaktadır. Duvar imalatlarımızın yaklaşık yüzde 80’i tamamlandı ve diğerini de yaklaşık 1 ay içinde duvarlarını tamamlayacağız. Sonrası taban betonlarını imalatına devam edeceğiz. Şuan da Kars Barajında yaklaşık 40 bin metreküp beton imalatı yapıldı ki bunu büyüklük olarak 1000 adet konutun 1000 dairelik konutun betonuna eşdeğer bir betondur hatta daha fazlası da denilebilir. Kars Barajında şimdi en önemli aşama olan suyun Kars Çayının derivasyon eki, yerin altından geçen tüneller vasıtasıyla şu anda suyu çevirdik. Temeldeki gevşek zemini alarak hafriyatını yapıyoruz, sağlam zemine ulaştık, enjeksiyon perdesini tamamladıktan sonra ana gövdedeki dolguya başlayacağız. Bir yandan da kuru zeminde imalatın yapılabilmesi için batarda imalatında başlamış durumundayız. Yani şuan da dolguya başlandı. Hedefimiz 30 Ekim’de dolguyu bitirebilmek. Tam anlamıyla bitmese de bitmeye yakın bir zamanda bitmesini planlıyoruz.

HEDEF 30 EKİM

Hedef 30 Ekim ama şuanda haziran ortasındayız. Ve dün ciddi bir yağışla karşı karşıya kaldık. Yağışlar bizim dolgu yapmamızı engelliyor. Kuru bir hava gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı hedefimizde bir sapma var. Hızlı çalışma yaparak aradaki açığı kapatmayı düşünüyoruz. Bunun yanında çamçavuş ve boğaz köyünde taşınması söz konusu, bununla ilgili çalışma çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bunun yanında karayolları tarafından yürütülen Ruslar tarafından yapılan çelik köprünün taşınması var, tarihi köprü var, ilkokul var tarihi birkaç yapı var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor ama bu çalışmalarda ki aksaklık su tutmamızı da aksatacaktır. Kuru tarım yapılan arazinin sulu tarıma dönüşmesini sağlayacak ki burada direk ve endirek faydalarını da düşünürsek, Endirekt faydaları 47 bin hektar alan 470 bin dekar arazide bulunan hayvanımızın içme suyu karşılanacak. Ki bu yadsınmayacak bir faydadır. Ki bunları biz hiçbir zaman dikkate almadığımız faydadır. Endirekt bir fayda olarak düşünülmelidir.

SULU TARIMA KATKISI

Bunun yanında sulu tarıma geçildiği zaman Kars’ta mera hayvancılığından besi hayvancılığına bir dönüşün olacağını düşünüyorum. Merada hayvanlarımız yazın meraya çıkarılırlar beslenimi sağlanıyor. Ancak besi hayvancılığında kışın en azından yem bitkilerinin sulu tarımla üretilecek olan yem bitkileriyle hayvanlarımızdan daha fazla verim alınacak ve Kars’ta hayvancılığın gelişeceğini düşünüyorum. Bu açıdan da Kars’ımıza ciddi anlamda bir katkısının olacağını düşünüyorum. Şehre yakın bir baraj olduğunu için de rekreasyon amacıyla da halkımızın en azından hafta sonları rahat nefes alacağı bir bölge olacaktır. Kars’a çok ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz. Kars barajı enerji amaçlı bir barajımız değil. Sadece sulama mevsimi döneminde fazla gelen sulardan enerji üretilmesi amacıyla 2,3 megabayt kurulu gücünde bir santral var, kayda değer enerji üretimli bir barajdır söyleyemeyiz.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER