Gazetekars

Kars Barajı Ne Oldu?

2011 yılının ilk Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda, Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürü Sinan Tahsin Sarıoğlu, kurumunun 2011 yılına ait yatırım programlarını ve projelerini anlattı.

08 Şubat 2011 Salı 07:49

Kars Barajı Ne Oldu?

Tacettin DURMUŞ

Sarıoğlu’nun açıklamalarının ardından konuşan Vali Ahmet Kara, Sarıoğlu’na, Bayburt Barajı’nın altında kalan Ortakale Köyü’nün istimlak durumu, geçtiğimiz yıl sel felaketi yaşanan Sarıkamış’ın İnkaya Köyü ve Kars Barajı’nın son durumunu sordu. Sarıoğlu ise Vali Kara’nın Ortakale ve İnkaya ile ilgili sorularını cevaplandırırken, Kars Barajı ile ilgili olarak ta açıklama yapmadı. 

DSİ 24. Bölge Müdürü Sinan Tahsin Sarıoğlu, toplantıda yaptığı sunumunda, Kars’ta içme suyu bakımından 2011 yılına kadar önemli bir sorununun olmadığı ve 2040 yılına kadar su sorunun yaşanmayacağının önemine değinerek, “Bayburt Barajı’ndan şehir merkezine kadar 30 kilometre olan isale hattını tamamlayarak şehrimize suyu getirdik. Diğer projelerimizden bazıları ise Bayburt Barajı, Bayburt Barajı sulama havzası, Kars Barajı, Arpaçay Ovası Sulaması, Kars İçme Suyu İsale Hattıdır. Ayrıca Bayburt Barajı’nın üst havzasında ağaçlandırma çalışmaları da başlattık. Bu yıl arazi tahsisi ile ilgili çalışmalarımız devam edecek.”dedi. 

ORTAKALE KÖYÜ’NÜN İSTİMLAK DURUMUNU ÇÖZÜN

Sarıoğlu’nun sunumunun ardından Vali Ahmet Kara, Bayburt Barajı’nı altında kalan Ortakale Köyü’nün istimlak durumu, geçtiğimiz yıl sel felaketi yaşanan Sarıkamış’ın İnkaya Köyü ve Kars Barajı’nın son durumunu hakkında bilgi vermesini isteyerek, “Selim’in Ortakale Köyü’nün yarısı istimlak edildi yarısı ise edilmedi. Bu durumu Sayın Bayındırlık Bakanımıza ilettik. Fakat Sayın Bakanımız valiliğin bu istimlak işini halletsin dedi. Faka daha sonra Bayındırlık bakanımız ve Bayındırlık bakanı müsteşarı ile bu konuyu paylaştım. Onlar da bize “Sulama tesislerinin yanında istimlak faaliyeti gibi bir faaliyetimiz yoktur. Biz Bakanlık olarak sadece afete uğramış köyleri taşırız. Bu Devlet Su İşleri’nin görevidir, bizim görevimiz değildir.”demişlerdi. Fakat DSİ de ‘bu belediyenin görevidir’ diyor. Bu durumda belediye ve  DSİ olarak bu konunda bir anlaşmaya varın. Çünkü bu konu kangren oldu. Ortakale Köyü’nün yarısı istimlak edildi, yarısı edilmedi. Belirlenen yere taşımak istesek bile yarısını taşıyacağız yarısı kalacak. Aynı zamanda yarsı istimlak parasını almış ama yarısı almamış. Bu konuya tatminkâr bir cevap bulmak gerekir”dedi. 

İNKAYA KÖYÜ NE OLDU?

Kara, daha sonra Sarıoğlu’na İnkaya Köyü’nün son durumunu anlatmasını isteyerek, “İnkaya Köyü’nü bana bir ikaz et. Sarıkamış’ın İnkaya Köyü, geçen yıl sel neden ile dere yatağındaki köprü tıkandı. 40 civarında büyükbaş hayvan telef oldu. 40 civarında evi su bastı ve oturulamaz hale geldi. DSİ şu ana kadar orada ne yaptı ve bu yıl ne yapacak?” diye sordu. 

KARS BARAJI, 10 YIL DAHA TAMAMLANMAYACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR

Daha sonra Kars Barajı’nda son durumun ne olduğunu soran Kara, “Kars Barajı için bağlı bulunduğun genel müdürlük ile görüş. Projenin toplam bedeli 65 Milyon TL’dir. Fakat bu bedelden inşaat için 2010 yılı için ayrılan miktar 6500 Milyon TL olmasına rağmen tek kuruş harcanmadı. Bu da gösteriyor ki hiçbir iş yapmammışsınız. Bu harcanmayan miktarını yani  65 Milyon TL’yi 10 bölecek olursak barajın tamamlanması10 yıl sürecekmiş gibi gözüküyor. Onun için bu barajın hızlandırılması gerekiyor. Sayın Başbakanımız da Kars’a geldiğinde ‘Kars Barajını bir an önce yapalım’ dedi. Bu nedenle siz ve biz bu ödenek işi ile ilgili olarak çalışalım”dedi.  

SARIOĞLU, VALİ KARA’NIN SORULARINI ŞU ŞEKİLDE CEVAPLANDIRDI

“Ortakale örneğinde olduğu gibi bizim yönetmelik gereği içme suyu maksatlı barajlarda maksimum su seviyesinin altında kalan alanlar DSİ tarafından kamulaştırılır. Bu çok net bir kanundur. Biz gereken işlemleri yapıyoruz. Yalnız bu köyün şansızlığı bu köyün bir kısmı bu sınırların altında kalıyor bir kısmı ise kalmıyor. Bu nedenle DSİ olarak bizim köyün tamamını istimlak etme yetkimiz kanun gereği yoktur. Çünkü bu kısımları işletecek olan belediyedir. Bu alanda 300 metre bir alan belediyeye aittir. Sayın bakanımız da DSİ olarak yardımcı olamazsak ta bir şekilde yardımcı olacağız demişti. 

İnkaya Köyü’de yaşanan afet ile ilgili olarak bir rapor düzenlenmişti. Burada afet kapsamına alınan yerler sel, akış yönüne göre sol tarafta daha fazla hasar yapmıştı. Bu alanda yapılan afet evlerine vatandaşlarımızdan büyükler taşınıyor fakat çocuklarını yine eski evlerinde bırakıyorlar. DSİ olarak 52 köyle birlikte afet kapsamında bulunmasına rağmen en İnkaya’yı en başa aldık. Burada ki köprüler dar oldukları için sık sık tıkanıyor. Kaymakam Bey de bu durumu biliyor. Bu köprüler yıktırılarak projeye uygun olarak yeniden yaptırılacak. Bizde DSİ olarak mastır palan oluşturduktan sonra köyü taşısak mı yoksa taşkın korumamı yapsak diye karar vereceğiz.” 

Sarıoğlu, bu açıklamalarının ardından konuşmasını tamamladı ve Vali Kara’nın Kars Barajı ile ilgili olarak tespit ettiği olumsuzluğu da cevaplandırmadan sunumunu tamamlayarak kürsüden ayrıldı.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER