Kars Bebekleri atölyesi açılıyor
Türk, Kürt, Azeri, Yerli, Terekeme ve Malakan bebekleri üretilecek...
27 Aralık 2010 / 21:36
Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, yeni bir projeye imza atarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. “Kars Bebekleri” ismini verdiği projeyle kentte yaşayan mozaikleri simgeleyen Türk, Kürt, Azeri, Yerli, Terekeme ve Malakan bebekleri üretilecek. Üretim önümüzdeki günlerde başlayacak ve kurulacak atölyede çalışan kadınlar ev ekonomisine de katkı sağlayacak.
Akcaöz önderliğinde başlatılan projenin obje ve biblolarının ilk örnekleri tanıtıldı. Kars’ın kültürüne, tarihine ve turizmine katkıda bulunacak olan projeyle; Kars Bebekleri, kentin adeta kültür elçileri olacak. Kentte geçmişten günümüze yaşamış olan tüm milletlerin aslına uygun kültürleriyle yöresel folklorik anlamda küçültülmüş hallerini yansıtacak olan bebekler, turizme de katkı sağlayacak.
Konuyla ilgili KHA muhabiri Uğur Aydın’ın sorularını cevaplayan Akçayöz, amacının Kars’ın kültürüne, tarihine ve turizmine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Akçayöz; bebeklerin yapımı tamamlandığında turistik otellere, yerli-yabancı tur operatörlerine, Kars’a gelen üst düzey bürokratlara tanıtım amaçlı verilmesinin düşünüldüğünü de sözlerine ekledi.
Akcaöz, kendine ait özel işyerinde yer verdiği projenin Kars için büyük önem taşıdığını ve bu projenin ilerlemesinde 15 dar gelirli bayanın da belli bir miktar para karşılığında projeden istifade edeceğini vurguladı.
Damal bebeklerinin dünyaca ünlü olduğunu da hatırlatan Akçayöz, “Damal’daki piyasa düşüklüğü fazla turistin gitmemesinden kaynaklanıyor. Oysa ki bizim şehrimize yılda 70 bin yerli ve yabancı turist geliyor. Bu bebekler ekmek peynir gibi alınır. Turizme dayalı objelerin yok oluyor. Bunun için Kars bebekleri, Kars bibloları ve Ebu-l Harakani objelerini de üreteceğiz.” dedi.
Akçayöz daha sonra şunları söyledi: “Birleşmiş Milletlerin ve İspanya’nın desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkısı ile Kars Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgesinde turizmin arttırılabilmesi için yapmış olduğumuz bir projedir. Ben Kars’a gelen yerli ve yabancı turistin bal ve kaşardan başak bir şey alamadığını biliyorum. Bu nedenle turizm objelerinin geliştirilmesi gerektiğini, bunun sonucu olarak da bir proje üretmem gerektiği kanısına vardım ve bu projeyi ürettim. Birleşmiş Milletlere bu projeyi sundum. Proje kazanıldı. Amacımız; Kars’a gelen turist bal ve kaşardan başka bir şeyde alabileceğini vurgulamaktı. Bu nedenle 15 mağdur bayanın ev ekonomisine katkı yapabilmesi için bebek yapım atölyesine önümüzdeki hafta içinde bu mekanda başlayacağız. Kars bebekleri imajını yaratarak, çok kültürlülüğü de bizim zenginliğimiz olduğu anlamında yansıtacağız.
Kars’taki; Azeri, Terekeme, Kürt, Yerli, Malakan gibi bu bölgeye katkı yapan unsurların zenginliğimiz anlamında, bebeklerini üreterek, mağdur ve dar gelirli bayanlarımıza katkı sunmayı istiyoruz. Bayanlarımız bu bölgede satacakları mal mülklerle kendi ev ekonomisine katkı yapacakları kanısındayım. Bayanlarımıza bu anlamda gelir elde edebilmeleri için Pazar sağlamak istiyoruz. Nedir bu Pazar? Bizim üreteceğimiz her mal-mülkü satmayacağız. Üreteceğimiz her mal-mülkü hediye edeceğiz. Turizm sektöründe çalışan otellere, Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, yerli ve yabancı tur operatörlerine biz bunları hediye edeceğiz.
Kars bebekleri imajını yaymak amacıyla bunlar üzerinde hem kültürümüzü aktaracağız hem de dar gelirli Kars halkı isterse bebeklerini yapacak ve turistlere satacak. Bu nedenle de katkı sağlayacak. Proje geçen ay başladı ve 4’ncü ayda bitecek. Biz o süreç içerisinde ürettiğimiz tüm bebekleri hediye olarak Kars halkına ve Tur rehberlerine hediye edeceğiz, dolayısıyla bir Pazar sağlayacağız. Biz bu projenin 4’ncü ayında geri çekileceğiz. Ondan sonra Kars halkından isteyen her kişi bunları üreterek Kars ekonomisine, kültürüne katkı yapacak. İkisi bir arada çok güzel olur diye düşünüyorum.
Biz şu an atölyemizi burada kuruyoruz. Kumaşlarımızı aldık, trikotaj makinelerimizi aldık. Bunların hepsini burada üreteceğiz. Kars’taki ekonomisine katkı yapan bu halk, bu dar gelirli mağdur insanlar, kendini bir mutfak ekonomisine katkı yapmak amacıyla bebekleri yapacaklar. Kültürümüze de katkı yapacaklarına inanıyoruz. Bu bebekler yöresel halk giysileriyle folklörik bir tarzda yapıldı. Aslına uygun olarak yapıldı. Azeri bebeklerimiz, Yerli, Terekeme, Kürt, Malakan ve ardından da Alman bebeklerimiz geliyor. Önemli olan bu bölgeye katkı yapan, bu bölgede yaşayan halkların çok kültürlülüğünden bir kültür elde etmişiz biz. Bu bebekler geleceğin çok tanınmış bebekleri olacaklar. İlk bebekleri çektiğinizin farkın damısınız? Bunlar ilk örnekler. Buradaki asıl gaye ve amaç Kars’ın kültürünü ve turizmini geliştirebilmek, kültürünü dünyaya aktarabilmektir.”