Kars Belediyesi’nin hizmet açıklaması
Kars Belediyesi Başkanı Nevzat Bozkuş’un 2009 yılında göreve geldiğinden bu tarihe kadar yaptığı çalışmalar, belediyenin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu.
16 Mayıs 2012 Çarşamba 09:32
1- KARS İÇME SUYU ŞEBEKE İNŞAATI YAPIM İŞİ
2009 yılında göreve geldiğimizde halkımızın su ihtiyacı geçmiş yıllardan kalan aspes borularla ve sağlık müdürlüğü ekiplerince içilemez raporu olan arsenikli borularla karşılanmaktaydı. Önceliği insan sağlığı olan ilkemize dayanarak tamamı İller Bankası kredisinden sağlanan proje, yaklaşık 135 km uzunluğunda AÇV boruların HDPE borularla değiştirilmesi, mevcut 700,1500 ve 10.000 metre küplük depoların onarımı ve yine 15 km HDPE borularla şebeke abone bağlantısı yapım işi fiziki olarak %90 seviyesinde olup, projenin 2012 yılı Temmuz ayında inşaat sezonu içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Şu anda günde 5-6 saat akmakta olan içme suyu miktarının, şebekelerin değiştirilmesi ile birlikte kayıplarda önlenerek 24 saate çıkarılacaktır.
2- İÇME SUYU İSALE HATTI İNŞAATI
Arsenikli kuyulardan içilen suyun, insan sağlığını tehdit ettiğini bildiğimizden yaklaşık olarak 30 km mesafedeki Selim-Bayburt barajından getirilen su ile 2050 yılına kadar kesintisiz su ihtiyacının karşılanmasını kapsamaktadır.
3- KARS ARITMA TESİSİ İNŞAATI
Kars’ın Selim ilçesinde bulunan Bayburt Barajı’ndan, Kars’ta ki arıtma tesislerine kadar gelecek olan içme suyu hattının 30 km’si DSİ tarafından tamamlanmıştır. İçme suyu şebekesi çalışmalarının yaklaşık maliyeti 12.000.000 ( On İki Milyon Türk Lirası) TL olan arıtma tesisine kadar gelen borularla, belediyemizin içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi tamamlandığında 2050 yılına kadar Karsın su sorunu çözülmüş olacaktır.
4- KANALİZASYON ŞEBEKE HATTI VE YAĞMUR SUYU KANALI YAPIMI
Avrupa Birliği hibe programından yaptırılması planlanan, atık su arıtma tesisi, yaklaşık 40 km kanalizasyon hattı ve 17 km yağmur suyu kanalı sisteminin yatırım bedeli, yaklaşık olarak (beklenmeyen giderler hariç), 19.509.541 Euro olup yatırım bedelinin büyük bir kısmının, Avrupa Birliği hibe programında sağlanması için, söz konusu müşavir firma ihalesi, yapılmış olup, müşavir firma tarafından atık su arıtma tesisi ve kanalizasyon yağmur suyu projesine ait revize, fizibilite raporu tamamlanarak Çevre ve Orman Bakanlığı İPA Koordinasyon Daire Başkanlığına sunulmuştur. 18 Ağustos 2010 tarihinde Avrupa Birliği Genel Sekreterliğine başvuruda bulunulmuştur. 26-27 Ekim 2010 tarihinde de Avrupa delegasyon çalışanlarınca, gerekli incelemeler ve saha çalışmaları yapılmış olup, çalışmalarla ilgili görüş beklenmektedir.
5- KANALİZASYON HATTI YAPIMI
Şehrimizin muhtelif yerlerinde, İller Bankası kredisi ve belediyemiz imkanlarıyla değişen kesitlerde, yaklaşık 15 km kanalizasyon hattı yapılması planlanmış ve söz konusu işin, 3 Aralık 2010 tarihinde ihalesi yapılmıştır. Yapım işine öncelikli olarak Bayrampaşa ve Bülbül Deresine akan hatlar ve asfalt yapılacak bölgelerden başlanmış olup, fiziki ve nakdi olarak %45 seviyesinde gerçekleşme sağlanmıştır. Proje kapsamında ki çalışmalar devam etmektedir.
6- KENTSEL DÖNÜŞÜM
Atatürk ve Bayrampaşa Mahallelerinde, yaklaşık 27,5 hektar alanda kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi için 19 Eylül 2009 tarihinde kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri ön protokolü imzalanmış olup, 3 Mayıs 2011 tarihli kıymet takdir raporları 2011 fiyatları ile 39.823.070 TL kıymet takdir bedeline istinaden fizibilite analizi tamamlanarak, kentsel dönüşüm ve gelişim projesine ilişkin protokol, 23 Mayıs 2011 tarihinde imzalanmıştır. Yapılacak olan konutlar, 75-85-120 ve 150 metre kare olmak üzere dört tiptir. Yapılacak konut sayısı 2030 adet olup, bunlardan 886 tanesi hak sahiplerine verilecektir. Kalan konutlar ise projenin tamamlanması ile birlikte isteyenlere satılacaktır. Projenin hayata geçirilmesi ile okul, dini tesis, ticaret merkezi ve sosyal tesis alanları ile şehrimizin yaşanabilir bir kent haline getirilmesi planlanmaktadır.
7- KENTSEL TASARIM PROJESİ
Kalenin etekleri ve taht düzü, koruma geliştirme ve sağlıklaştırma yapılarak bölgede ki tarihi eser ve tescilli yapıların röleve, restorasyon, restüzüsyon çalışmaları ve sokak sağlıklaştırılması yapılacaktır. Ayrıca Kars Çayı’nın her iki tarafında da restorasyon çalışmaları yapılması planlanmaktadır.
8- ASFALT-YOL- KALDIRIM VE BORDÜR YAPIMI
Projeye Atatürk Caddesi’nden başlanmış olup, sırasıyla Faik Bey, Kazım Paşa, İnönü Caddesi asfaltlama çalışması tamamlanarak, şu anda Cumhuriyet Caddesi’nde bitümlü sıcak karışım asfalt kaplama işi devam etmektedir. Şu ana kadar yaklaşık 7 km yol yapılmış olup, 22.000 ton temel tabakası, 15.000 ton binder tabakası olmak üzere, toplamda 37.000 ton asfalt atılmıştır. Bu çalışmalar ile birlikte kaldırımlarda yapılmaktadır.
9- ASFALT PLENTİ PROJESİ
%3 nemli agriveda, saatte 120 ton kapasiteli elek tartım sistemli otomatik kontrollü asfalt plenti tesisi, yaklaşık 10.000 metre kare alan üzerine kurulmuştur. Tesisimiz 4 adet soğuk hava ünitesi, kurutucu, sıcak elevatör karıştırıcılı, kurutucu kompresör sistemi, kumanda sistemi, stok sirosu, 2 adet 50 tonluk asfalt spot tankı, 1 adet 10 tonluk asfalt servis tankı ,komple kızgın yağ sistemi ve kuru tip filtre filler besleme sistemini kapsamaktadır. Saatte 120 ton bitümlü sıcak karışım çıkarılabilecek asfalt plenti, 1.050.000 TL’ye alınmış olup belediyemizin teşvik belgesi olduğundan, KDV ödenmemiştir. Bununla birlikte ayrıca PMT temel tabakasının yapımı için saatte, 400 ton kapasiteli mekanik plent, 160.000 TL+ KDV ödenerek alınmıştır. Projeyle birlikte, uygar kente yakışmayacak şekilde bozuk ve kötü olan yolların kalıcı ve uzun vadede gerek ilimiz gerekse ilçelerimizin asfalt ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesis belediyemize kazandırılmıştır.
10- ASRİ MEZARLIĞIN ÇEVRE DÜZENLEMESİ
Şehrimizde ki mezarlıklar, düzensiz, gelişi güzel yapıdaydı. İnsanlar ecdatlarının mezarlarını bulamamaktaydı. Yeni mezarlıkta, ada parsel numarası verilerek bu sorun giderilmiş olacaktır. Yaklaşık 60.000 metre karelik alanda, 10.000 adet mezarın çevre düzenlemesi yapım işine 2010 yılı içerisinde başlanmış olup, proje kapsamında ki çalışmalar devam etmektedir.
11- MEZBAHANE
Sağlıksız koşullarda ve sağlıksız ortamlarda kesilen, büyük ve küçük baş hayvanların, yapılan çalışmalar ve monoral sistem ile modern anlamda hijyenik İslami koşullara uygun ve seri bir şekilde kesimi yapılmaktadır.
12- EKMEK FABRKASININ BAKIM VE ONARIMININ YAPILMASI FIRIN MAKİNE VE TEÇHİZATLARIN YENİLENMESİ İŞİ
Projenin amacı sağlıklı ortamda üretilmeyen ekmeklerin, halkımıza yakışmadığını düşünerek kaliteyi ucuza sunmak için otomatik makineler ile hijyenik koşullarda üretiminin yapılması, maliyetine satışlar ile rekabeti doğurarak dolaylı olarak sübvansiyon ve regülasyon ortamı oluşturarak halkın birinci derecede ihtiyacı olan ekmek fiyatlarının dengede tutulmasını sağlamaktır.
13- HAYVAN PAZARI YAPIMI
Ardahan yolu otogar yanında yaklaşık 50.000 metrekare alan üzerinde yapılması planlanan hayvan pazarı yapım işi, ihale edilmiş olup, 12 Eylül 2011 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Proje, idari bina, kontrol binası, kantar, veteriner ve ilaç odası, sosyal tesis ve otopark ve yarı kapalı padok sistemi alanlarından oluşmaktadır. Temeli atılan projenin 2012 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Söz konusu hayvan pazarı projesi hayata geçirildiğinde yaklaşık 3.000 adet büyük ve küçükbaş hayvanın satışına olanak sağlayacak modern bir hizmet alanı olacaktır.
14- HAYVAN BARINAĞI YAPIM İŞİ
Projenin amacı, genellikle çevre köylerden şehrimize getirilip bırakılan ve halkın sağlığını tehdit eder şekilde başıboş gezen hayvanların, kısırlaştırıp, geçici bakımları yapıldıktan sonra tekrar doğal ortama bırakılmasıdır.
15- KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA VE AYRIŞTIRMA TESİSİ
Yaklaşık olarak 45.900 metrekare alan ve 744.000 metreküp katı atık depolama kapasiteli tesisin 2006 yılında yapımına başlanmış olup, yıl içerisinde bitirilmesi planlanan tesis, ödenek yokluğundan bitirilememiştir. Çevre ve Orman Bakanlığı ve Belediyemizce ödeneği sağlanan projenin, 2012 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır.
16- KİLİT PARKE TESİSİ
Saatte 60 metrekare kilit parke, ayrıca bordür ve yağmur oluğu üretimi yapılabilecek tam otomatik sistem ile gerek ilimizin gerekse bölgemizin taş ihtiyacını karşılayacak tesis, belediyemize kazandırılmıştır.
17- HÂLİHAZIR HARİTALARIN VE İMAR PLANLARININ YAPILMASI
Hâlihazır haritaların yapılması için 2009 yılında ihale yapılmış olup, proje kapsamında çalışmalar devam ettirilerek, 2012 yılı içerisinde bitirilecektir. Proje tamamlandıktan sonra aralık ayı içerisinde yapılan hâlihazır haritalar onaylanmak üzere iller bankasına sunulacaktır. İller bankasınca proje onaylandıktan sonra 2012 nin ilk aylarında yeni imar planının çizilmesi için ihale yapılacaktır.
18- BAYRAMPAŞA VE BÜLBÜL DERELERİNİN ISLAHI
Kanalizasyon atık su boruları, sel felaketine karşı şehrin can damarı olan derelerimize akıtılmakta iken, şehir kanalizasyon şebekesine bağlandı.
Bayram Paşa ve Bülbül Derelerinin ıslah çalışmalarına, Bülbül Deresi’nden başlanmış olup 2012 yılı içerisinde yaklaşık 1 km’sinin bitirilmesi planlanmaktadır.
19- GIDA BANKASI
Gıda bankası uygulaması ile gerçek ihtiyaç sahibi halkımıza gıda ve giyim bankası açılmıştır. Hayırsever ve varlıklı vatandaşlarımızın desteği ile gerekli gıda ve giyim malzemeleri gıda bankasına toplanmaktadır. Bu yardımlar muhtarlarımız ve belediyemizdeki ilgili arkadaşlarımız tarafından daha önceden tespit edilen gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmakta olup, her ay 580 aileye rutin gıda, kıyafet yardımı yapılmaktadır.
20- 2010 HAZİRAN AYINDA DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI DESTEKLİ SODES’E SUNULAN VE KABUL EDİLEN VALİLİĞİMİZ KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER
a)YALNIZ DEĞİLSİNİZ PROJESİ: Proje ilimizde yaşayan yaşlı kimsesiz ailelere evde bakım hizmetini kapsamaktadır. 5 bayan ve 5 erkek olmak üzere 10 vatandaşımıza SODES programı kapsamında, 3 aylık eğitim sonrası sertifika vererek istihdam ortamı sağlanmıştır. Şu anda 53 ayrı evde yardıma muhtaç ailelere evde bakım hizmeti verilmekte ve haftada 2 gün hastaneye götürülerek sağlık kontrolü yaptırılmaktadır.
b)ENGELSİZ KADIN DOSTU PARKLAR: Projemiz, engelsiz yaşam alanlarını esas alan kadın ve çevre dostu parkların oluşturulmasıdır. Projeler Kars ili merkezinde mevcut 5 adet parkın engelsiz yaşama entegre edilerek, çocuk ve kadın dostu parklara dönüştürülmesi ve tarihi Fethiye Camiisi’nin tarihi dokusu bozulmadan camiyi çevreleyen bahçe duvarının kaldırılması ve yan cephedeki boş alan ile birleştirilmesi ile meydana dönüştürülmesidir.
21- BELEDİYE HİZMET BİNASI YAPIMI
Projesi tamamlanan ödeneği İller Bankası ve Belediyemizce sağlanan hizmet binası, bütün birimlerin bir arada olacağı içerisinde çok amaçlı salon meclis salonu, toplantı salonu, yemekhane, aşevi, misafirhane, kapalı otopark gibi alanların bulunduğu günümüz koşullarına uygun, modern anlamda hizmet binası yapılması planlanmış olup,04.05.2012 tarihinde temeli atılacak ve 2013 yılı inşaat sezonunda, hizmete sunulacaktır.
18/05/2012 Tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan BAYRAKTAR tarafından temeli atılacak olup, 2013 yılı inşaat sezonu içerisinde bitirilecektir
22- FESTİVALLER
Her Yıl İlimizde İki Ayrı Festival Düzenliyoruz. Bunlar;
a)Beyaz Uykusuz Uzakta:Kentimizde kış mevsiminin uzun ve sert geçmesi sebebiyle halkımızın ve öğrencilerimizin genelde kapalı mekanlardan sıkılmaları sebebiyle, hem derslerinde başarılı olmaları hem de kültürel faaliyetlerinin gelişmesi için ülkemizin seçkin sanatçıları sahne almakta, ayrıca boyama sanatı, okuma sanatı, tiyatro, halkla ilişkiler konusunda söyleşiler, Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri, gitar gösterisi gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
b)Uluslararası Aşıklar Bayramı: Milletlerin örf ve adetlerini yaşatan, kültürlerin nesilden nesile taşınmasında önemli rol oynayan, milletimizin geçmişi ile özdeşleşen aşıklık geleneğinin yaşatılması amacıyla 80 il 7 yabancı ülke (Azerbaycan,Gürcistan,iran, Kazakistan,Türkmenistan,Uygur,Kazakistan)katılımıyla aşıklar bayramı düzenlenmektedir.