Kars Çayı'ndaki Sarımsı Madde Vatandaşları Tedirgin Ediyor
Kars Çayı zeminindeki sarımsı madde vatandaşları tedirgin ediyor.
26 Mayıs 2017 Cuma 16:24
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın talimatlarıyla Kars Çayı’nda başlatılan ıslah ve temizlik çalışmalarının bir kısmının tamamlanmasına rağmen, Kars Çayı’nın özellikle şehir merkezinden geçen yaklaşık 10 kilometrelik bölümünde canlı yaşamıyor. Kars Çayı’na nereden geldiği belli olmayan sarımsı ve yapışkan madde çayın zemininin neredeyse tamamını kaplamış bulunuyor.
Bir zaman içerisinde birçok balık çeşidini barındıran Kars Çayı, son zamanlarda daha da kirlendi. Şehir kanalizasyon şebekesinin de Kars Çayı’na bağlı bulunması çayın kirlenmesinde etken oluyor.
Kars Çayı kenarında turistik otel işleten Kemal Erdoğdu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın ıslah çalışması yaptırdığını ve buna rağmen çayın zeminini kaplayan sarı tabakanın nereden geldiğini bilmediğini söyledi.
Otel sahibi Erdoğdu, “Sarımsı bir sıvı var. Sayın Bakanımız ve Sayın Valimiz bu Kars Çayı ile ilgili gerçekten önemle üzerinde durdular. Temizlettiler, çayın kenarında yeşillikler vardı. Ondan dolayı sinekler ürüyordu temizlettiler. Sağ olsunlar güzel bir çalışma oldu. Şu sarımsı madde koku veriyor. Zaten çayı tekrar sarı renge döndürdü. Gelen misafirlerimizden direk olarak tepki alıyoruz. Bahçe lokasyon olarak çok güzel, görüntüsü çok güzel ve bunu internet sitesine koyduk. Sırf bu bahçe için gelen yüzlerce misafirimiz var. Ama bahçede bir beş dakika bile oturamıyorlar” dedi.
“İçerisinde canlı yaşamıyor”
Kars Çayı’nın zemine çöken ve yapışan sarımsı maddeden dolayı çayda canlı kalmadığına dikkat çeken Kemal Erdoğdu, “Yani devletimizin yaptığı bu emek, bu imkan, kendi halkımızın buna sahip çıkması lazım. Bugün bir Eskişehir Porsuk Çayı sayesinde ünlendi. Amasya oradaki dere ile ünlendi. Sağ olsunlar burada Osmanlı evleri, çalışmalar, artık burası bir turizm başkenti oluyor. Ama işte halkımızın mı, bilinçsizlikten mi, bilemiyorum. Yani bu sarımsı madde ne ise buradaki balığı da, işte canlıyı da öldürüyor. Bundan dolayı şikayetçiyiz. Yani emeklerimize yazık. Devletin emeğine yazık. Birde birikmelerden dolayı da farklı bir koku yayılıyor. Şu anda hani iklim şartları serin geçiyor. Ama bir 10 gün sonra sıcak olduğu zaman düşünemiyorum. O yüzden biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Bu şehir bizim, bu şehirde biz yaşıyoruz. Daha dikkatli olursak ve Sayın Bakanımızın, Sayın Valimizin emeğine en azından saygı gösterirsek, çok memnun kalırız” diye konuştu.
Öte yandan, sık sık toplu balık ölümlerinin de yaşandığı Kars Çayı’nda Cumhuriyet köyü köprüsünden başlayarak Kars Barajı’na kadar içerisinde canlı yaşamıyor. Aktıkça zemine çöken sarımsı maddenin ne olduğu ise bilinmiyor.
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte etrafa aşırı pis koku yayan sarımsı maddenin nereden Kars Çayı'na karıştığı ve bunun önüne nasıl geçileceği vatandaşları kara kara düşündürüyor.