Gazetekars

Kars Defterdarlığı’ndan duyuru

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunyürürlüğe girdi.

20 Mart 2011 Pazar 11:34

Kars Defterdarlığı’ndan duyuru

6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 25/2/2011 tarih ve mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış ve Kanunun bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen 1 seri no lu tebliğde 12.03.2011 tarih ve mükerrer 27872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış bulunmaktadır.

6111 sayılı kanun; Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen Amme alacakları ile ilgili olarak mükelleflere başlıca aşağıda belirtilen kolaylıkları sağlamaktadır.

1- 31.12.2010 tarihinden(bu tarih dahil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları kanun kapsamındadır. Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları da tespitin 31.12.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılmış olması durumunda kapsama girmektedir.

Kanunda geçen vergi tabiri,213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim, harç ve fon payı ile eğitime katkı payını içermektedir.

2-6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip edilen ve vadesi 31.12.2010 tarihinden (bu tarih dahil) önce olduğu halde 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş bulunan vergi cezaları ile gecikme faiz ve gecikme zamları kapsama alınmıştır.

Ayrıca, idari para cezalarından; Askerlik Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, hükümlerine göre 31/12/2010 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen idari para cezaları 6111 sayılı kanun kapsamına girmekte olup, 31/12/2010 tarihinden önce verilmekle birlikte 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş idari para cezaları Kanunun kapsamına girmemektedir.

3-İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar beyanı halinde bu yasa kapsamında cezai yaptırım uygulanmayacaktır.

4-Kanun kapsamında; kesinleşmiş, yani dava açma süresi geçmiş, ancak ödenmemiş veya henüz ödeme süresi geçmemiş olan vergilerin, gecikme zammı ve gecikme faizleri ile bunlara bağlı vergi cezalarının tamamı, vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarının ise %50 sinin tahsilinden vazgeçilecek olup, bunlar yerine vergi aslına    bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın tahsili yoluna gidilecektir.

6111 sayılı Kanunun yayımlandığı 25/2/2011 tarihi itibarıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun   pişmanlık, 376 ncı maddesi gereği indirim ile tarhiyat öncesi ve sonrası uzlaşma hükümlerinden yararlanmış ancak henüz ödeme süreleri geçmemiş borçlu mükelleflerde bu kanundan faydalanabileceklerdir.

5-Kanunun yayımlandığı 25/2/2011 tarihi itibariyle ilk derece yargı mercileri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan kesinleşmemiş, ikmalen, resen veya idarece yapılmış yani beyana dayalı olmayıp idarenin takdir ve tespiti neticesi sonucunda alınan vergilerin % 50’siden, gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı vergi cezalarından tamamından kanun kapsamında vazgeçilmektedir.

6-31.12.2010 tarihinden(bu tarih dahil) önceki dönemlere ilişkin olarak, 25/2/2011 tarihinden önce başlanıldığı halde, henüz tamamlanmamış incelemeler ile takdir işlemleri sonuçlandığında kanunun son başvuru tarihi olan 2 Mayıs 2011 tarihinden sonrada borçlu mükellefler kanundan yararlanabileceklerdir. Bu takdirde, inceleme ve takdir işlemleri sonucu hesaplanan vergiler ve cezalar için tebliğ edilen “Vergi/Ceza İhbarnamesi” üzerine tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu kapsamda yer alan vergilerin %50 si ile gecikme zammı, gecikme faizi ve asla bağlı vergi cezalarının tamamından, vergi aslına bağlı olmayın vergi cezalarının ise %75 den vazgeçilmektedir.

7- 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı 25/2/2011 tarihten 2 Mayıs 2011 tarihine kadar 213 sayılı Kanunun 371 inci maddesinde düzenlenen pişmanlık ve ıslah hükümlerinden yararlanmak üzere göre kendiliğinden beyanname verilmesi halinde bu kanun hükümlerinden faydalanılabilecektir.

8-Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi vermek mecburiyetinde olan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile katma değer vergisi mükellefleri 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yılları için 6111 sayılı Kanuna göre matrah ve vergi artırımından yararlanabileceklerdir. Aynı şekilde, hizmet erbabına ödenen ücretlerden, Serbest meslek ödemelerinden, yıllara sari inşaat ve onarım işlerine ait ödemelerden, kira ödemelerinden, çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden, esnaf muaflığından yararlananlara yapılan ödemelerden, gelir veya kurumlar vergisi tevkifatı yapmakla sorumlu olanlar da bu ödemelerine ilişkin olarak, Adi ortaklıklar ve kollektif şirketlerde ortaklar, komandit şirketlerde komandite ortaklar ile adi komandit şirketlerde komanditer ortaklar da bu yıllar için matrah ve vergi artırımından yararlanabileceklerdir.

6111 sayılı Kanun kapsamında matrah ve vergi artırımında bulunulması durumunda, matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllar için gelir veya kurumlar vergisi yönünden bu mükellefler hakkında vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır. Artırılan matrah tutarları en az Kanunda belirtilen asgari tutarlar kadar olmak zorunda olup, faaliyetlerini vergi idaresinin bilgisi dışında bırakan veya hiç beyanname vermeyen ya da zarar beyan eden gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri de asgari matrahlardan az olmamak üzere matrah artırımında bulunabileceklerdir.

Vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların hiç beyanda bulunmamış olmaları halinde ise bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri için belirlenmiş asgari matrah üzerinden her bir yıl için %5 oranında hesaplanacak vergiyi ödeyerek artırım imkanından yararlanabileceklerdir.

9-     Kanundan yararlanmak isteyen borçluların belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

10-   Kanundan yararlanmak isteyen borçlu mükelleflerin 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.

11- Bu Kanunla peşin ya da taksitli ödeme imkanı getirilirken, peşin ödeme, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 31 Mayıs 2011tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Taksitli ödemelerde azami taksit süresi 18 eşit taksit olarak belirlenmiş olmakla birlikte 6, 9 ve 12 eşit taksitte ödeme seçenekleri de bulunmaktadır. Taksitler iki ay aralıklı olarak ödenecektir. Bir takvim yılında bir vergi türüne ilişkin iki ya da daha fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yasadan yararlanma hakkı kaybedilmektedir.

12- 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan alacak tutarının kredi kartı kullanılmak suretiyle de ödenmesine imkanı getirilmiş olup, Kredi kartıyla ödemeler www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan internet vergi dairesinden yapılabilecektir.

13-    Bu yasadan faydalanıp, yapılandırma sonucu ödenen her taksit miktarınca borçlunun hacizleri kaldırılacaktır.

6111 sayıl kanun kısaca bu şekilde uygulanacak olup,   detaylı bilgi Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfasından (www.gib.gov.tr) , 444 0 189(VİMER) Vergi İletişim Merkezinden ve Defterdarlığımız Vergi Dairesi Müdürlüğü,Gelir Müdürlüğü ile Malmüdürlüklerinden edinilebilir. Tüm borçlu mükelleflerimizin 6111 sayılı kanunun getirmiş olduğu avantajlardan faydalanmaları, kendilerine büyük ölçüde fayda sağlayacak olup, yapılandırma kapsamında taksit sürelerini tayin ederken kendi mali ve ödeme durumlarını da dikkate alacak şekilde talepte bulunmaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Başvuru süresinin son günü olan 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar tüm borçlu mükelleflerimizi ilgili tahsil dairelerine davet eder, bol kazançlar dileriz.

İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER