Gazetekars

Kars halkı gülmeyi unuttu

Son bir yılda, başta elektrik ve doğal gaz olmak üzere temel tüketim harcamalarının en az iki katına çıkması, vatandaşın yarınlara umutsuz bakmasına neden oluyor.

08 Ekim 2019 Salı 21:45

Kars halkı gülmeyi unuttu

Son zamlar ile birlikte Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da geçim sıkıntısının hat safhaya erişmesi artık hayatın her alanında varlığını hissettirirken, kara kışın kapı da olması da kara kara düşündürüyor.

Asgari ücretin bu kış boyunca yeme içme hariç sadece doğalgaz, elektrik, su ve iletişim giderlerine ancak yetecek olması nedeniyle gülmeyi unutan Kars halkı, işsizlik ile birlikte yaşanan hayat pahalılığının daha da artacağından dert yanıyor.

Borç yükü altında kıvranan esnaf çoğu zaman günlük işyeri giderlerini bile karşılayamazken, köylü ise yıl boyu yetiştirdiği hayvanı satamazken, bu yaz yaşanan kuraklık nedeniyle ektiğini de biçemez hale geldi. Satamadığı hayvanlara bir kış daha bakmak zorunda kalan köylü, daha şimdiden gelecek yazın karşılaşacağı sorunları kara kara düşünüyor.

Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017-2018 yılları verilerinde türlerine göre hanehalkı tüketim harcamalarını kamuoyu ile paylaşmasının ardından, geçim sıkıntısının hat safhaya ulaştığının açıkça gözlenmesiyle birlikte her türden zamlar devam ediyor. Neredeyse her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanan TRA 2 bölgesindeki Kars ve çevre iller Ardahan, Ağrı ve Iğdır’da vatandaş en az harcamayı sağlık ve eğitime harcıyor.

Paylaşılan verilere göre Türkiye genelinde bir vatandaş yıllık gelirinin yüzde 2,2’sini sağlık harcamasına ayırırken Kars’ta ise bir vatandaş yıllık gelirinin ancak yüzde 1,3’ünü sağlığı için harcıyor. Türkiye genelinde bir vatandaş gelirinin yüzde 2,3’ünü eğitim için ayırırken, Kars’ta ise bu oran yüzde 0,7 oranında düşük seyrediyor. Kars halkı gelirinin yüzde 29,3’ünü gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 22,9’unu konut ve kira giderlerine ve yüzde 14’ünü de ulaşım giderlerine harcıyor. Bölge halkı, gelirinin yüzde 2,2’sini eğlence ve kültür, yüzde 2,2’sini haberleşme, yüzde 7,1’ini alkollü içecekler, sigara ve tütüne, yüzde 5,6’sını giyime, yüzde 6,1’ini ise mobilya, ev aletleri ve bakım hizmetleri için harcıyor.

Öte yandan Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta de yaşanan hayat pahalılığı yüzünden batı illerine göç her geçen gün artıyor. Göç edecek kadar imkanı olmayan sayısız çaresiz insanımız da, başta AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunun Kılıç, Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut’a müracaat ediyor. Kars Belediyesini de öncelikli olarak bir iş kapısı olarak değerlendiren vatandaş, yarınlara umutla bakmak ve evine ekmek götürmek istiyor. Ayrıca iş beğenmeyen hep masa başı iş bekleyenlerin sayısı ise iş arayanların sayısını ile neredeyse aynı seviyede seyrediyor. Köylerde ise hayvanlarına dahi bakmayan sayısız insanımız da şehirde kazandıkları parayı köylerinde çalıştırdıkları ve çobanlık yaptırdıkları Afgan Mültecilere maaş olarak ödüyor…

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER