Gazetekars

Kars halkı nasıl mutlu olsun ki?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 yılına ait yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

20 Şubat 2021 Cumartesi 01:55

Kars halkı nasıl mutlu olsun ki?

Yapılan açıklamada mevcut şartlarda Türkiye'nin yüzde 48,2'sinin mutlu olduğu belirtildi.

TÜİK’in açıkladığı verilerin, Kars’ta gerçeği ne oranda ortaya koyduğu tartışmaya açık hale geldi.

Tüm dünyayı, ülkemizi ve ilimizi kasıp kavuran ölümcül korona virüs salgını olmak üzere halkın içinde bulunduğu zor yaşam koşulları ortada iken, açıklanan verilere göre Kars halkının yarısının mutlu olma şansı yok!

Bir yılı aşkın süredir pandemi nedeniyle kış turizminin merkezi olan Kars’ta turizm işletmeleri ve esnaf iflasın eşiğine gelirken, geçimini tarım ve hayvancılık ile idame ettiren halkın mutlu olabilmesi ne kadar mümkün olabilir?

Öncelikli olarak Doğu Ekspresi ile son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan Kars’ta, turizmin dibe vurmasının yanı sıra işsizlik her geçen gün artmaya devam ediyor. İşsizlik nedeniyle göç ederek başka şehirlerde ekmek bulmaya çalışanların mutlu olması mümkün olamazken kent, nüfus olarak da erimeye devam ediyor. Mevsim şartları geçmiş yılları aratırken anormal değişken hava şartlarının ise kuraklığın habercisi olacağını düşünen köy halkı ve yetiştiricilerin mutlu olma şansı bulunmuyor. Her kesin bildiği gibi Kars il genelinde yaklaşık olarak yüzde 25 civarında kendi yağıyla kavruluyor. Geriye kalan yüzde 75 civarında geliri ise devlet tarafından karşılanıyor. Doğalgaz ve elektrik faturaları ödenemez hale gelirken, vatandaş gelirinin büyük bölümünü ısınma giderleri için harcıyor. Pandemi nedeniyle esnafın kredi borçları, SGK ve vergi gibi giderleri sadece öteleniyor. Üstelikte iş yerleri kapalı ve ne zaman açılacağını ise kimse bilmiyor. Devlet tarafından verilen pandemi destekleri ise sadece esnafın yarasına pansuman bile olamıyor ama yara gittikçe kangrene dönüşüyor…

Her 10 kişiden 7'si geleceğinden umutlu mu?

Açıklamada kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının, 2020 yılında yüzde 69,6 olduğu kendi geleceklerinden umutlu olan erkeklerin oranının yüzde 68,5 iken kadınlarda bu oranın yüzde 70,7 olduğu belirtildi. Bu şartlarda kim geleceğinden umutlu olabilir ki! Mevcut şartlarda sokakta yürüyen kaç kişinin yüzünde bir mutluluk ve tebessüm ifadesi gözlemlemek mümkün mü? Pandemiden korunmak için bir maske bile alacak parası olmayan kaç vatandaş var? Veya aynı maskeyi günlerce kullananların sayısı ne kadar?

Kars’taki genç nüfus mutlu olabilir mi ?

TÜİK, mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranının ise 2019 yılında yüzde 52,4 iken 2020 yılında yüzde 48,2 olduğunu açıklandı. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranının ise 2019 yılında yüzde 13,1 iken 2020 yılında yüzde 14,5 olduğu açıklarken; işsizlik nedeniyle doğduğu Kars’ı terk edenlerin mutlu olma şansı var mı?

Kadına yönelik şiddetin temelinde ekonomi var

Yine açıklanan verilere göre; mutlu olduğunu beyan eden erkeklerin oranı, 2019 yılında yüzde 47,6 iken 2020 yılında yüzde 43,2 oldu. Kadınlarda ise bu oran, 2019 yılında yüzde 57,0 iken 2020 yılında yüzde 53,1 olduğu belirtildi. Ülke genelinde her gün sadece haber kanallarına yansıyan onlarca kadına yönelik şiddet yaşanıyor. Oysa basına, karakollara ve adliyelere yansımayan binlerce kadına yönelik şiddet ve cinayet vakaları var. Söz konusu şiddetin en önemli sebeplerinin başında ekonomik koşullar gelirken, kadınların mutlu oldukları bilgisi ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Evliler evli olmayanlardan daha mutlu mu?

Yapılan açıklamada; evli bireylerin, evli olmayan bireylere göre daha mutlu olduğu görüldüğü belirtildi. “Mutlu olduğunu belirten evli bireylerin oranı, 2020 yılında yüzde 51,7 iken evli olmayanlarda bu oran, yüzde 41,3 olarak gerçekleşti. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde; evli erkeklerin yüzde 46,7'sinin, evli kadınların ise yüzde 56,8'inin mutlu olduğu gözlendi. Oysa pandemi nedeniyle bir yıldır düğünler yapılamıyor ve boşanmalar artıyor.

En mutlu olanlar 65 ve üzeri yaş grubunda

Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi incelendiğinde; 65 ve üzeri yaş grubu, 2019 yılında yüzde 58,5, 2020 yılında ise yüzde 57,7 ile en yüksek mutluluk oranının görüldüğü yaş grubu olduğu belirtildi. En düşük mutluluk oranı ise 2019 yılında yüzde 48,7 ile 55-64 yaş grubunda görülürken 2020 yılında yüzde 45,4 ile 35-44 yaş grubunda gözlendiği ifade edildi. Bir yıl aşkındır sokağa çıkamayan ve ölüm korkusu yaşayan yaşlılar nasıl mutlu olabilir?

Bir okul bitirmeyenler daha mutlu

Eğitim durumuna göre mutluluk düzeyi incelendiğinde ise 2020 yılında en yüksek mutluluk oranı, yüzde 54,4 ile bir okul bitirmeyenlerde görüldüğü ifade edildi. Bunu sırasıyla; yüzde 50,3 ile ilkokul mezunu, yüzde 46,8 ile lise ve dengi okul mezunu, yüzde 46,1 ile yükseköğretim mezunu ve yüzde 44,2 ile ilköğretim veya ortaokul mezunu bireyler takip ettiği aktarıldı.

Bireylerin mutluluk kaynağı aileleri oldu

Diğer paylaşımlar ise şu şekilde açıklandı; “Bireylerin mutluluk kaynağı olan kişiler incelendiğinde; kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini belirtenlerin oranı, 2020 yılında yüzde 69,7 olurken bunu sırasıyla; yüzde 15,0 ile çocuklar, yüzde 4,2 ile kendisi, yüzde 3,6 ile anne/baba, yüzde 3,5 ile eş ve yüzde 2,2 ile torunlar takip etti.

Bireyleri en çok sağlıklı olmak mutlu etti

Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2020 yılında yüzde 70,9 olurken bunu sırasıyla; yüzde 12,8 ile sevgi, yüzde 8,8 ile başarı, yüzde 4,6 ile para ve yüzde 2,3 ile iş takip etti.

En yüksek memnuniyet oranı yüzde 77,4 ile asayiş hizmetlerinde

Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri incelendiğinde; 2020 yılında asayiş hizmetlerinden memnun olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 77,4 olurken bunu sırasıyla yüzde 72,1 ile ulaştırma ve sağlık, yüzde 63,9 ile Sosyal Güvenlik Kurumu, yüzde 60,4 ile adli ve yüzde 56,2 ile eğitim hizmetlerinden memnuniyet takip etti.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER