Kars Müze Müdürlüğü, 3 bin yıllık Urartu eserlerini görücüye çıkardı
2015 yılında Ağrı’da ele geçirilen 3 bin yıllık tarihi eserler ilk kez ziyaretçi ile buluştu. Kars Müzesi deposundan çıkartılan Urartulara ait 10 eser, 2 ay süreyle sergilenecek.
01 Şubat 2022 Salı 12:30
Volkan KARABAĞ
Kars Müzesi 2022 yılı içerisinde 2 aylık dönemler halinde 6 farklı medeniyet ve gruplara ait sergi düzenliyor. Serginin ilki bugün ziyaretçilerle buluştu. 2015 yılında güvenlik güçlerinin kaçakçılığı önleme çalışması sonucu kaçakçıların elinden kurtarılarak Kars Müzesi deposuna getirilen 3 bin yıllık Urartular dönemine ait 88 eserden 10 tanesi görücüye çıktı. Sergide M.Ö. 8. yüzyılda Urartulara ait kaburga gövdeli kaplar, dini ritüellerde kullanılan gümüş ve bronz sitular, at alınlığı ve göğüslük ile yuvarlak formlu metal aksam yer alıyor.
Urartular hakkında açıklamalarda bulunan Kars Müze Müdürü Arkeolog Yavuz Çetin, “Urartular, Milattan Önce 9 ve 6. Yüzyıllar arasında Van merkezli kurulan bir krallıktır. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzey Batı, İran ve bugünkü Ermenistan topraklarında geniş bir krallık kurmuşlardır. Eski, yakın doğu uygarlıkları içerisinde Urartular, bronz metal madenciliğinde ileri bir safhadadırlar ve birçok bronz Urartu eserleri gerek arkeolojik kazılarda gerekse kültür varlığı taşıma işlemlerinde bölgede müzelere getirilmiştir.” dedi.
Kars Müzesi deposundaki 88 eserden 10 tanesinin ziyaretçi ile buluştuğunu ifade eden Çetin, “Müzemize de 2015 yılında Ağrı ilinden yakalanan 88 tane Urartu eseri getirilmiş olup, bunların üzerindeki çivi yazılarından da belli olduğu üzere Kral Argiş dönemine tarihlendirilmekte yani M.Ö. 8. Yüzyıl olarak tarihlendirilmektedir. Bu eserlerden 10 tanesini ilk defa depomuzdan çıkarttık ve restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra sergi çalışması gerçekleştirdik. Bu sergi çalışmamız yıl boyunca devam edecek. Bizim 1 yıl 6 sergi konsepti ad altında 2 aylık dönemler halinde müzemizin deposunda bulunan farklı gruptan eserleri bu şekilde sergileyip ziyaretçilerimizin bunları görmesini sağlamayı planlıyoruz. İlk grup olan Urartular eserlerimizden gümüş kaburga gövdeli kaplar, gümüş ve altın işlemeli sitular, sitular; dinsel törenlerde kullanılan kaplardır. Yine sergide pektoral dediğimiz göğüslük ve at alınlığı var, bunlar savaş atlarına Urartuların yerleştirmiş oldukları metal eserlerdir. Sergimizin amacı özellikle bu dönemlerde şehrimize yoğun gelen ziyaretçilerimizin depomuzda ne tür eserlerimizin olduğunu, sadece daimi olan sergiler dışında geçici olan sergilerimizi de görerek, bu bölgenin ne kadar zengin bir kültürel varlığa sahip olduğunu göstermektir.” diye konuştu.
Ocak ayın binlerce kişinin müzeyi ziyaret ettiğini de ifade ede Çetin, “2021 yılı içerisinde müzemizi tabi ara ara dönemlerle pandemi nedeniyle kapatılmasına rağmen 8 bin 500 kişi ziyaret etti. Ancak 2022 yılı Ocak ayı itibariyle bu sayı 2 bin 300 kişiye çıkmıştır. Bu sayının katlanarak daha da artacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Kars Müzesini ziyaret eden ve kente gelen yerli ve yabancı turistlere rehberlik hizmeti veren Ahmet Kurt ise, “Özellikle bu bölge zaten Urartuların başkenti diye adlandırdığımız naili bölgesidir. Dağlık Urartu Uru-Artı bölgesidir. Özellikle bu eserlerin bu bölgede sergileniyor olması kesinlikle bölgenin turizm çalışması açısından çok çok önemli ve iç acıtıcı olan şey ise; bu eserlerin kaçırılmaya çalışılırken yakalanması olmasıdır. Bu çok güzel bir şey aslında neyse ki yakalandı yoksa özellikle yurt dışındaki birçok müzede sergilenen eserlerimiz gibi bunlarda baka herhangi bir ülkeye gidip oralarda sergilenecekti, iyi ki yakalandı ve iyi ki bölge müzesinde sergilenmekte, bölgenin tanıtımı için kullanılmakta.” ifadesini kullandı.
Bugün başlayan sergi 31 Mart tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.