Kars Turizminin Dünü Bugünü ve Ehliyetsiz Bizler…
Yıldırım Öztürkkan, Kars’ta yetkililer tarafından bir türlü çözülemeyen bir konuyu kaleme aldı.Belgelerinin olduğu halde Kars’ı neden tanıtamadıklarını sordu. İstanbul Fatih Belediyesi’nin uygulamasını ve Çanakkale’deki 695 alan kılavuzunu örnek gösterdi.
23 Ocak 2019 Çarşamba 16:27
Kokartlı rehber olmadıklarını fakat "Alan Kılavuzu" olabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da belge aldıklarını yazan Yıldırım Öztürkkan, bir yetkilinin “Çok güzel araba kullanıyorsunuz ama ehliyetiniz yok” söylemine cevap olarak bakın neler yazdı :
Doğu Ekspresi ile günlük asgari 500 kişi gelmekte diğer tur operatörlerinin getirdikleri konuklarla birlikte şehrimizi en az 800 kişiye yakın kişi ziyaret etmekte.
Üstün bir hizmet anlayışıyla olumsuz hava şartları nedeniyle gece gündüz yoları kar ve tipi nedeniyle kapanmamasını sağlayan, başta Karayolları, Havayolları en ağır şartlarda Doğu Ekspresi’ni Kars’a ulaştırmaya çalışan Gar Müdürlüğü, gece gündüz asayişi en iyi bir şekilde sağlamaya çalışan güvenlik güçlerinin fedakarca çalışmalarını göz ardı etmemek gerekmektedir. Tabi bunların koordineli bir şekilde çalışmasını sağlayan, Milletvekillerimiz, Kars Valisi sayın Türker Öksüz de Kars turizmi için yoğun çaba sarf etmektedirler. İşte turizmin bu denli canlı olması bu nedenledir. Eğer bu hizmetler aksamış olsa kulaktan kulağa yayılan olumsuzluklar turizmi bıçak gibi keser. Düşünebiliyor musunuz, Kanlı Tabya Harp Müzemizi bir yılda 86 bin kişi gezmiş.
Otellere gelince, artık eski den olduğu gibi birkaç otel değil. Gelen bütün konukları ağırlayacak mükemmel otellerimiz ve bunlara Kars’ın tüm yemek lezzetlerini sunabilecek restoranlarımız var.
Tarihi alanlarımıza gelince : Başta Karsımızın manevi sultanı Ebul Hasan Harakani, Ortaçağın ünlü şehri Anı Ören Yeri, 46 Tabya, Kars Kalesi, Taş Köprülerimiz, Kars Şehri Baltık Mimari örnekleri, 3 müze, Çıldır Gölü, Aygır Gölü, Kuyucuk Gölü, Asboğa Gölü , 71 endemik bitki ve yaban hayatı, dağcılık faaliyetleri, Sarıkamış ve kayak merkezleri, Digor Beş Kilise, Mren, Kızılvenk, Oğuzlu, Horomos Manastırları, Susuz, Sarıkamış Şelalesi. Anı Değirmendere Şelaleleri, Kozluca Bagnayır Manastırları, Mağazbert Kalesi ve peri bacaları Malakan Evleri, Boğatepe Peynir Müzesi, Kars il hudutları içinde 67 kale kalıntısı, Azat, Çamuşlu, Çallı, Dereiçi, Alem Yazılı Kayaları, Selim cirit oyunları, Sarıkamış Ormanları ve Milli Parkı, tarihi harp sahaları ve Yahni Dağları, Selim Mukaddes Balık Gölü, Kağızman Meyve Bahçeleri, Sarıkamış Allahuekber Şehitliği, Donmuş Çıldır Gölü üzerin de atlı kızak keyfi ve buz altında balık tutma, v.b. Bunlar kentimizin Tarihi ve Coğrafi zenginliğidir.
Tek eksiğimiz yukarıda saydığım yerleri layıkıyla anlatacak rehber var mı ? Yok.
Kars’ta bu işi dört dörtlük yapan konuya vakıf yıllardır tanıtım yapan dört kişi var, onların da “Kokartı” olmadığı için dışlanmaktadır. Oysa “kokart” bu bölgeyi tanıtmaz. Bu bölgenin tanıtılması ve turizmin çeşitliliği ve onlara doğru bilgilendirme yapacak rehber lazım. Buraya dışarıdan gelen rehberleri bir gün yetkililer lütuf edip uzmanlar tarafından dinletilse kafadan aklına geleni söyleyen kokartlı rehberlerin hikayelerine siz de güleceksiniz.
Rehberler odası yetkililerini getirip, Anı’da ve şehir de konukların önünde denetleme yaptıracağınıza rehberlerin Kars’ın tarihi bilincine sahip mi onları denetlemek gerekmez mi? Bu rehberler bu bölge rehberi mi ? Onların anlattıkları bilgilere internette ulaşmak kolay, konuklar hikaye dinlemek için gelmiyor. Artık eski devir değil. Kars’ın tarihi güzelliği dün ne ise bugünde aynı, konuklara rehberlik hizmetinde de kalite olması lazım. Bu da ancak konuya vakıf bu bölgeyi bilen eleman lazım, alan kılavuzu lazım. Bir yetkili ile konuştum ne dedi biliyor musunuz? “Çok güzel araba kullanıyorsunuz ama ehliyetiniz yok.” Ehliyeti olup ta kaza yapanları da görüyoruz. Devletimiz Doğu ve Güneydoğuda istihdamı artırmak adına açtığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Kırsal Turizm Etkinlikleri” adı altında 88 saatlik kurs sertifikası var olmaz mı? Çanakkale’nin 25 Tabyası var ve buraları anlatacak 695 “alan kılavuzu” var. Kokartlı rehberlerden bahsetmiyorum. İstanbul Fatih Belediyesi her yıl 450 kişiye “Turizm Sertifikası” veriyor ve İstanbul’u anlatıyorlar. İnternetten sorgulayınız, diğer vilayetlerimiz de oluyor da Kars’ta niye olmuyor. Yukarıda saydığım, Kars’ın tarihi ve coğrafi güzelliklerini anlatacak rehber var mı ? Şimdi soruyorum. Dışarıdan gelip Kars’ta 46 tabyayı ve bölgedeki 67 kaleyi Anı şehrinin 17 kapısını gösterip, Tigran Honents Kilisesi’ni 200 sayfa, Anı şehrini 350 sayfa anlatımla tanıtım yapabilecek bir rehberiniz var mı…? Ben bu şehri 45 yıl konuklara anlattım. 500 bin kareyi geçen Kars fotoğraflarıyla Kars’ı tanıttım. Kars ile ilgili gördüğünüz her 3 fotoğraftan 2’si bana ait bu çabamızın turizme katkısı yok mu?
Yetkili dedi ya ; “Çok güzel araba kullanıyorsunuz.” kalın sağlıcakla…
Yıldırım Öztürkkan
Fotoğraf Sanatçısı
Araştırmacı Yazar