Gazetekars

Kars’ın Şeker Gibi Fabrikası Var

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Kars Şeker Fabrikasının çalışması için katkılarından dolayı başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan olmak üzere tüm destek veren herkese teşekkür etti.

31 Ağustos 2016 Çarşamba 14:08

Kars’ın Şeker Gibi Fabrikası Var

Kars’ta 2016/17 kampanya döneminde pancar alımı 26 Eylül, işleme kampanyası ise 28 Ekim 2016 tarihinde başlayacak. Yaklaşık 90 bin ton pancarın işlenmesi bekleniliyor.

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli gazetecilere yaptığı açıklamada bu yıl çiftçilerin desteğiyle pancar üretiminin iyi olduğunu, işlenecek olan pancar miktarının 90 bin ton olacağını ve 13 bin ton şeker üretimi yapılabileceğini belirtti.

2014 yılında fabrikanın da çalışmadığını dile getiren Necli, “2013 yılında 7 bin 500 pancar üretiminden şimdi 70 bin pancar üretimine çıktık. Bu bizim için büyük bir başarı.” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZ 190 TL İKEN TONA 215 TL ALDILAR”

Necli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere 2014 yılında Kars Şeker Fabrikası çalışmadı. Fabrikamızda ekibimizle birlikte bir karar aldık ve köylere giderek yüksek tempoyla fabrikamızın kapanmaması, bu ışığın sönmemesi için birlik, beraberlik içerisinde çalışmalar yürüttük. Çiftçilerimizin de bize destek sağlamasıyla birlikte yaptığımız çalışmalarla 2015 yılında fabrikamızın çalışmasını sağladık. O zamanda söylemiştik, 2014 yılında fabrikamızı çalıştırsak Kars Şekerinin önünü açarız. Nitekim çok şükür ki öyle oldu. Buralar zor yöreler, buralarda çalışmak çok zor. İklim şartları nüfus göçü gibi zor durumlar göz önünde bulundurulduğunda Kars’ta pancara yönelen çiftçilerimiz pancar taban fiyatı 190 TL iken tona 215 TL gibi çok ciddi para aldılar. Bu yıl ise pancar taban fiyatı henüz açıklanmamakla birlikte geçen yılki tempolu çalışmanın verimini Kars yöresinde 60 bin ton pancar elde edilerek alacağız. 2013 yılında 7 buçuk ton olan ton olan Kars pancarı 60 bin tona çıktı. Bu demek oluyor ki Ağrı fabrikası çalışmayacak, oradan gelecek olan 45 bin ton pancarla birlikte günlük kapasitemiz bin 700 ton olan fabrikamızda toplamda 90 bin ton pancar ile 60 gün kampanya yapacak. İşgünü olarak bakıldığında bu süre 120 güne tekabül ediliyor. Terfiler ve tayinler dolayısıyla işçilerimizde bir takım sıkıntılar var ama yine hep birlikte Kars Şeker Fabrikası çalışanları olarak el ele vereceğiz, fabrikamızın çalışması için omuz omuza kazasız, belasız bir çalışma yürüterek en az 13 bin ton şeker elde edeceğiz.”

“HEDEFİMİZ 13 BİN TON ŞEKER”

2016 yılında 13 bin ton şeker elde etmeyi hedefleyen Kars Şeker Fabrikası Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu yöresinin şeker ihtiyacını karşılayacak. Bu konuya ilişkin de açıklamada bulunan Necli, “13 bin ton şeker elde etmeyi hedefliyoruz. Bu da demek oluyor ki elde edilen bu şekerle Kars Şeker Fabrikası Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu yöresinin şeker ihtiyacını karşılayacak. Kendi şekerimizi kendi halkımıza sunmanın mutluluğu içerisindeyiz.” dedi.

"BU SENE REKOLTE ÇOK YÜKSEK"

Kars’ta 70 bin ton pancar elde edileceğini fakat bunun tesellüm edileninin 60 ton olacağını dile getiren Necli, “Allah kısmet ederse 26 Eylül tarihinde pancar alımına başlayacağız. İnşallah geçen yılki gibi törenle, kurbanlar keserek, dualarla fabrikamızı açacağız. Bu sene Rekolte çok yüksek. Bilindiği üzere Kars’ta iklim geceleri soğuk, gündüzleri ise sıcak olarak seyrediyor. Bu da şekerdeki vejetasyon dönemi dediğimiz dönemin daha verimli geçmesini sağlıyor ve digestiyonu yükseltiyor. Geçen yıl Karslı çiftçimiz polar şeker varlığının çok yüksek olması nedeniyle Türkiye’de en yüksek pancar parasını aldı.” dedi.

“PANCAR ÜRETİCİLERİNE AVANSLARI DAĞITILDI”

Bu yıl pancar üreticilerine avans olarak 2 milyon 975 bin TL dağıtıldığını dile getiren Necli, “Bu dağıtılan avansların içerisinde sulama bedeli, gübre, söküm ve pancarı kendisi getiren çiftçilere de nakliye tazminatı ödeyeceğiz. Bu da pancar tarımının ülkemizdeki planlı tek tarım olduğunu söylemek mümkün. 1926 yılından bu güne kadar bu sistem böyle devam etmiştir ve bu da ülkemiz ekonomisine de direkt olarak etki ediyor. Çiftçilerimiz pancar ekmek suretiyle aile tarımı olan pancarı ailesinin geçim kaynağı olarak kullanıyor. Göçün de önüne geçilmesi adına büyük faktör olan bu alanda yelpaze o kadar geniş ki lastikçiden, mazotçusuna kadar ekonomiye katkıda bulunuyor. Kars yöresinde asgari ücretle geçinebilen aile göç ettiği takdirde ülkemize 3 bin dolar gibi paraya mal oluyor ve bu da kayıplara neden oluyor.” şeklinde konuştu.

"BU MEMLEKETE SAHİP ÇIKMAK FAALİYETLE, HİZMETLE OLUR"

Necli isteğini de dile getirerek, “Biz istiyoruz ki Anadolu’nun bu ücra köşesine 1993 yılında bu fabrikayı kuran büyüklerimiz, siyasilerimiz bu yöreyi kalkındırmak için kurmuşlar. Biz fabrikamızın çalışması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Taşeronundan işçisine, ustasından müdürüne kadar herkes unvanını bir tarafa bırakacak ve fabrikaya sahip çıkacak. Bu memlekete sahip çıkmak faaliyetle, hizmetle olur. Bizim başka bir beklentimiz yoktur. Biz istiyoruz ki tek fabrikası kalan bu ilimizde bacasını tüttürelim, bayrağını dalgalandıralım ve yöremizin insanına katkı sağlayalım. İnşallah bu anlamda muvaffak olmaya yaklaştık. Çiftçilerin pancar ekebilmek adına bir dahaki yıl için tarla kiraladıklarını, bunun çok sevindirici bir durum. Bu sene 60 ton pancar üreten çiftçilerimiz bir dahaki yıl için 170 bin ton pancar üretebilmek adına tarla kiralıyorlar. Bu oldukça sevindirici bir durumdur. Pancar tarımı aile tarımıdır. Aile ne kadar nüfus yoğunluğuna sahipse karlılığı o derece artıyor.”

“22 EYLÜL BİR MİLAT OLACAK”

Yeni hasat makinesi alındığını da söyleyen Necli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş ile yaptığımız görüşmelerde sona vardık ve Allah kısmet ederse 22 Eylül gibi pancar hasat makinesi Kars’a geliyor. Bu Kars için bir ilk, 6 sıralı olan pancar hasat makinesi bildiğiniz biçerdöverin yaptığı işi yapıyor. Bu makinenin gelmesi için biz de destek veriyoruz ama Kars Ziraat Odası yoğun gayret sarf etti. Gemi ile yurt dışından gelen bu makine ülkemize yaklaşmak üzere ve 22 Eylül gibi pancar hasat makinesi fiilen Kars’a gelmiş olacak. Bu makinenin gelmesi sonrasında bir tarlada çalışma yürüterek Kars Ziraat Odası öncülüğünde yapılacak açılışla hizmete sunulacak. 6 bin dekar arazinin pancar hasat makinesiyle sökümü az bir maliyete çiftçilerimizin hizmetine sunulacak ve kalan fark çiftçilerimizin cebine girmiş olacak. Çiftçimiz ne kadar fazla kazanırsa pancar üretiminin artacağına inanıyoruz.”

“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ ÖNEMLİ”

Son olarak; ‘İlçelerimizde bulunan sulama birliği başkanlarımız da büyük bir özveriyle çalışıyorlar’ diyen Necli, “İlçelerimize gittiğimizde sulama birliği başkanlarımızın yoğun gayretlerine şahit oluyoruz. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu birlik, beraberlik devam ettiği müddetçe Kars Şeker Fabrikası sonsuza kadar ayakta kalacaktır.” dedi. 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER