Kars’ın taşımalı eğitimi TBMM’de
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ın taşımalı eğitimiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını soru önergesi sundu.
06 Temmuz 2013 Cumartesi 09:36

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Kars’ın taşımalı eğitimiyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Taşımalı İlköğretim uygulamasının amacı ilgili mevzuatlarda, öğrencilerin, kaliteli bir eğitim ve öğretim görmelerinin sağlanması olarak belirtiliyor. Ancak uygulamada bu amacın gerçekleşmediği görülmektedir. Devam etmekte olan bu uygulama, öğrenciler ve aileleri için bir eziyete dönüşmüştür.
Söz konusu uygulamanın Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaygın olduğu düşünüldüğünde, eğitim hizmetlerinin kalitesiz olduğu yerlerde, söz konusu uygulama ile aynı sorunun varlığını koruduğu, uygulamanın çözüm değil yeni sorunlar ortaya çıkardığı görülüyor.
Uygulama hakkındaki yönetmelikle, öğrencileri taşıma kapsamına alınan köy ve köyaltı yerleşim birimlerinde, İlkokul öğrenci sayısının 10’dan az olması şartı yer alıyor. Şu an taşımalı eğitim sisteminin uygulandığı köylerin birçoğunda ilkokul öğrenci sayısı 10'un üzerindedir.
Taşımalı eğitimin neden olduğu sorunların en fazla görüldüğü illerden biri de Kars'tır. Kars'ın birçok köyünde öğrenci sayısı belirlenen rakamın üzerinde olmasına rağmen taşımalı eğitim sistemi uygulanmaktadır.
Taşıma Merkezi İlköğretim Kurumu olarak tayin edilen okullarda, sınıfların öğrenci mevcudu çoğu yerde 50'nin üzerinde olmaktadır. Bu şekildeki kalabalık olan sınıflar bir hayli fazladır. Çocuklar araçlarda balık istifi gibi taşınmaktadır. Araç içerisinde şoförden başka bir yardımcı ya da görevli yoktur. Öğrencilerin evlerinden ayrı kaldığı süre bir günü bulduğundan yeterli beslenememektedirler. Taşımalı ilköğretim sistemi kapsamında öğrencilerin beslenmeleri hakkında düzenli bir hizmet yoktur. Evinden uzakta olan öğrenci geç saatlere kadar aç kalmakta ya da yetersiz beslenmektedir. Okullarda uygun lavabolar ve kesintisiz su bulunmadığı için öğrenciler bu konuda çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar. Okullarda el temizliği ve diğer ihtiyaçlar için kullanılacak temizlik malzemeleri de yoktur.
Bu durumda taşımalı eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Böylesi sorunlu olan bir sistemde faciaların yaşanması an meselesidir. Okulların tatil olduğu yaz döneminde taşımalı eğitim amaçlı kullanılan araçların bakımları yapılmalıdır.
Köyler için öğrenci taşımaya uygun ve araç başına koltuk sayısı kadar öğrenci düşecek sayıda araç tahsis edilmelidir. Öğrenci taşıyan servislerin eğitimli kişiler tarafından kullanılması sağlanmalıdır. Öğrenci taşıma işlemi, öğrencilerin köy köy dolaştırılması yerine, en fazla aynı istikamette olan köylerdeki öğrencilerin aynı servislerle taşınması şeklinde gerçekleşmelidir.
Bu bağlamda;
1-Bu uygulamanın kaldırılması hakkında bir projeniz var mıdır? Taşımalı eğitim sisteminin devamı için öngörülen bir süre var mıdır? Bu sistemin ortadan kalkması için hangi koşulların gerçekleşmesi gerekiyor?
2-Kars ilinde kaç köyde taşımalı eğitim sistemi uygulanıyor? Bu köyler açık isimleri ile birlikte hangileridir?
3-Her köy için isimleri ile beraber ayrı ayrı olmak üzere, 2013 yılında kaç öğrenci taşımalı eğitim uygulaması kapsamında eğitim görecektir? İlkokul, orta okul ve imam-hatip orta okulları için bu rakam ayrı ayrı olmak üzere kaçtır?
4-Taşımalı eğitim sistemi kapsamında eğitim gören öğrencilerin içinde engelli olan öğrenci sayısı kaçtır?
5- Taşıma Merkezi İlköğretim Kurumu olarak tayin edilen kaç okulda engelliler için özel birimler vardır? Bu birimlerin donanımı hakkındaki ayrıntılar nedir? Söz konusu okullarda bu branşta çalışan öğretmen sayısı kaçtır?
6-Kars ili için bu kapsamda kullanılan taşıma aracı sayısı,ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokulu uygulamasında ayrı ayrı olmak üzere kaçtır?
7-Özel eğitim uygulamasının kapsamı Kars ili için hangi eğitim düzeylerini kapsıyor? İl genelinde özel eğitim uygulaması kapsamına giren kaç öğrenci vardır?
8-Kars için 2012ve 2013 Mali Yılı bütçesinden ilköğretim taşıma giderleri içinödenek tahsis edilen ödenek miktarı ne kadardır?
9- Taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında 22 yılda Kars ilinde meydana gelen trafik kazası ya da taşıma işlemleri yapıldığı sırada yaşanan ve öğrencilerin yaralanmasına yol açan kaza sayısı kaçtır?
10-22 yıl içerinde Kars ili genelinde bu taşımalı eğitim sistemi uygulamasında kaç öğrenci hayatını kaybetmiştir? Bu kazaların yaşandığı köyler nedir? Bu kazalar hangi yıllar içerisinde gerçekleşmiştir?
11-Taşımlı eğitim sistemi uygulamasında öğrenciler her hangi bir ödeme yaptırılıyor mu? Öğrencilerin beslenmesi için verilen ücretiz bir hizmet bulunuyor mu?
12-Kars ilinde Taşıma Merkezi İlköğretim Kurumu olarak tayin edilen kaç okulda uygun lavabolar, kesintisiz ve kullanılabilir su, gerekli temizlik malzemeleri bulunuyor?