Gazetekars

KARS’IN  “TÜRK”ÇE SESİ "ARAS" ​​​​​​​ANKARA RÜZGÂRINA TAKILAN KARS’IN SESİ

İbrahim ÇAPAN

24 Ocak 2024 Çarşamba 15:52

KARS’IN  “TÜRK”ÇE SESİ "ARAS" ​​​​​​​ANKARA RÜZGÂRINA TAKILAN KARS’IN SESİ

044444.jpg

Kars, Anadolu’nun kuzeydoğusunda, ata babalarımızın ana vatanının Orta Asya’dan geçiş ve göç yolları arasında köprü olmuş; çeşitli kültür ve medeniyet unsurlarını sinesine sindiren kâdim kültür ve medeniyet merkezidir.

Somut olmayan kültürel emanetçisidir Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kars

Türk kültürünün etkisinin baskın bir şekilde hissedildiği kültür merkezidir Kars.

Karslı, Kars’ı her zaman kültürel birikimi üzerinden taşımıştır şahikaya.

Bir seste Ankara’dan uladı kültür köprüsüne. Hem de dolu dolu. Adı : "ARAS"

“Çocukluğun nerede geçmişse cennetin orasıdır." demiş birisi. Güzel demiş dile getiren; çünkü hepimizin cennetidir Kars.

Dergiyi, kalemlerini Aras mürekkebiyle doyuran, yüreklerinin akrebi ve yelkovanı Kars’ı gösteren, "Türk"çe ve Kars sevdâlısı iki Kars çocuğu; Selim YAPICI ve Şevket Kaan GÜNDOĞDU, tozlu raflardan indirmeye muvaffak oldular "ARAS"ı.

“Ankara’da Yayımlanan Bir Gençlik Dergisi ARAS” başlığıyla, Müteferrika Kitabiyat Dergisi’nin, Kış 2023/2 sayısında neşredildi.

Aras, Ankara Üniversitesi’nde öğrenim gören Karslı gençler tarafından aylık yayımlanmış bir gençlik dergisidir. Aras dergisi; Türkçü, Turancı söylem ve düşüncelerle yola çıkmıştır. (YAPICI-GÜNDOĞDU : 2023/2, 185)

“ARAS”ın idarî ve yazar kadrosunu şöyle tespit etmişlerdir:

Tevfik Turan Atasever, Sami Yavrucuk, Abbas Gökçe, Mustafa Erman, Abdullah Savaşçı, Ahmet Karaca, Mehmet Ateşoğlu, Fahri Ersavaş, Kurt Tarık Özhan Hatunoğlu, Erhan Löker, ve İnci Kartalkaya gibi başta Ankara Üniversitesi olmak üzere ülkemizin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören birçok amatör yazar ve şâirin yazılarını kabul etmiştir. Öte yandan dergi, Cevat Rifat Atilhan, M.Emin Resulzâde, Mirza Bala, Hüseyin Nâmık Orkun, Mehmet Sâdık Aran, Fethi Tevetoğlu, Basri Gocul ve Selahattin Ertürk Hocaoğlu gibi devrin tanınmış simalardan da yazı ve şiir almayı başarmıştır.

“ARAS”ın Amacı :

Aras, ilk sayısında çıkış amacını : “Bu dâvâ tefrikacılıkla Türklük bağrında yara açmaya teşebbüs eden veya memleket dertlerine göz yumarak ‘Neme lâzım!’ diyenlerin değil, Türklüğü bir bütün kabul ederek memleket meselelerini benimseyen uyanık neslin dâvâsıdır. Bu dâvâ, Bozkurtların, Kürşâdların, Mehmetlerin dâvâsıdır. Bu dâvâda kalkanımız imân, kalemiz milliyet, kılıcımız Aras olacaktır. Tanrı Türkü Korusun!” şeklindeki cümleleriyle açıklamıştır.” (YAPICI-GÜNDOĞDU: 2023/2, 187 )

“ARAS”ın Kapanışı :

Aras, kapanışının sinyalini son sayısında yayınladığı: “ Sizlere belki de acı bir bir haber veriyoruz. “Aras” bu sayıdan sonra dört aylık bir dinlenme tatiline başlıyor. Bu kararımıza bilhassa:

1) Okuyucularımızın ekserisinin muhtelif okullarda bulunmaları ve tatil münasebetiyle memleketlerine dönmeleri,

2)  “Aras”ı çıkaranlarında üniversiteli gençler olup tatil dolayısıyla dağılmaları sebep oluyor.” Şeklindeki uzun mesajla aslında, ışıkları çoktan karartmış ve bir daha yayınlanmamak üzere perdeyi kapatmıştır. (YAPICI-GÜNDOĞDU : 2023/2, 193 )

Aras Dergisi Sayıları :

Sayı 1, Ocak 1952

de6bd1bd-a747-4841-856c-45365258507a.jpeg

Sayı 2, Şubat 1952

832bc19e-d206-410a-b315-bf1b84f0e853.jpeg

Sayı 3, Mart 1952

03-026.jpg

Sayı 4, Nisan 1952

Sayı 5, Mayıs 1952

Sayı 6, Haziran 1952 . (YAPICI-GÜNDOĞDU : 2023/2, 193-196 )

“ARAS”ı bize ulaştıran; kaleminiz, kâğıttan düşmesin ayrı Selim YAPICI ve Şevket Kaan GÜNDOĞDU

*Müteferrika Kitabiyat Dergisi, Selim YAPICI- Şevket Kaan GÜNDOĞDU,”Ankara’da Yayımlanan Bir Gençlik Dergisi “ARAS”, Sayı : 64, Kış 2023/2

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER