Kars’ta 1. Kafkas Kadın Doğum Sempozyumu yapıldı
1. Kafkas Kadın Doğum Sempozyumuna katılan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Dr. Volkan Kurtaran, gebelerin gebeliklerinin her döneminde mRNA ve inaktif olarak her türlü Kovid-19 aşısı güvenle yaptırabileceklerini söyledi.
03 Şubat 2022 Perşembe 09:53
Volkan KARABAĞ
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Kars Şubesi ve Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalının iş birliği ile Kars’ta 1. Kafkas Kadın Doğum Sempozyumu yapıldı.
Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen 1. Kafkas Kadın Doğum Sempozyumu saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Konferansta Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç, “Hem bilimsel içeriği hem de sosyal açıdan düşündüğümüzde son derece mahrem bir konu olan, kadınlarımız açısından da oldukça gizemi bulunan bir konuyu ele alan bir kongre olması nedeniyle yöremizin kadınları açısından da önemli sorun ya da sorunsallara da ışık tutacağı, çözüm önerilerinin sunulacağı bir kongre olacağını tahmin ediyorum.” dedi.
Doğu’nun en ücra köşesi Kars’ta bilimsel bir program hazırlamanın ve buna Kovid zamanında bu kadar katılımcı sağlamanın gerçekten zor bir durum olduğunu ifade eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Kocatürk ise, “Bu toplantıda işlenecek tüm konuların bilimsel manada tüm akademisyenlere ve uzman hekimlere faydalı olacağından hiç şüphem yok. Ümidim ve beklentim önümüzdeki yıllarda da bu toplantıların giderek artması. Çünkü gerçekten bu tür bilimsel toplantılar sadece bilimsel olarak değil, aynı zamanda sosyal olarak da hekimleri ve meslektaşlarımızı bir araya getiren önemli bir olay.” ifadesini kullandı.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Dr. Volkan Kurtaran içerisinde bulunduğumuz Kovid-19 pandemi döneminde gebelerin aşı olup olmayacağı konusuna değinerek, “Hem anne hem de onun karnındaki bebeğiyle uğraşıyoruz. Dolayısıyla Kovid’te en sıkıntılı branşlardan birisi Kadın Doğum oldu. Sıkıntıların da en büyüğü kadın doğum yapılan yerlerde doğum salonlarının çok kalabalık olması, doğumlar doğum salonları denilen yerlerde yapılıyor biliyorsunuz. Bu nedenle bulaş riskinin çok fazla olması sıkıntımızın en büyüğü. Bu durumda bize en büyük destek aşıdır. Aşı, vatandaşlarımızın arasında “gebeler aşı olmalı mı, olmamalı mı?” konusu tartışıldı. Ama biz Türk Jinekoloji Derneği olarak şunu öneriyoruz ki; gebeliğin her dönemimde başlangıçtan itibaren gebelerimiz muhakkak Kovid aşılarını yaptırabilirler. Hiçbir sakıncası yok. Ne bebeğe bir sakıncası var ne anneye bir sakıncası var. Maalesef aşıdan başka gebelerin Kovid ile savaşacağı başka bir elimizde silah yok. Aşı cinslerine gelince gebelere her türlü aşı yapılabilir, mRNA ve inaktif aşılar olabilir ama yeter ki gebelerimiz güvenle gebeliğin her döneminde aşılarını yaptırsınlar.” dedi.
Kovid-19 hastalığının anneden bebeğe geçişinin olmadığına da değinen Kurtaran, “Kovid’in anneden bebeğe geçtiğine yönelik herhangi bir bulgu şuana kadar saptanmadı, yayınlanmadı, elimizde böyle bir veri yok. Şuan ki bilgilerimize göre anneden bebeğe Kovid geçişi yok. Dolayısıyla Kovid döneminde bebekler daha güvende gözüküyorlar şuanda.” şeklinde konuştu.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Kars Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Refik Ersin Eroğlu ise, “Amacımız bu toplantıyı yaparken Kafkas Üniversitesi adına bilimsel bir şeyler ortaya koyarken, Kars başta olmak üzere çevre illerde yaşayan vatandaşlarımızın kadın sağlığı konusunda gerekli sağlık hizmeti almasını sağlamak olduğunu vurgulamak isterim. İlkini pandemi sürecinde yaptık, yoğun pandemi sürecinde Omicron’un baş gösterdiği bugünlerde kadın sağlığı, anne sağlığı ve bebeklerin en iyi şekilde doğuma hazırlanması ve doğum sürecinin gerçekleştirilmesi olduğunu belirtmek istiyorum. Bu toplantıyı yapmamızda başta Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve çok değerli katılımcılara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Sempozyum Prof. Dr. İsa Aykut Özdemir’in “Edometrium Kanserinde Laparoskopik Cerrahinin Yeri”, Dr. Esra Kartal’ın “Gebelikte Servikal Kanser”, Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Ayşe Türker’in “Kadın Doğurganlığı ve Kanser”, Dr. Öğr. Üyesi Refik Ersin Eroğlu’nun “Gebelik Sırasında Adneksiyal Kitlelere Daha İyi Bir Yaklaşım ve Yönetim”, Dr. Hande Sezer’in “Gebelikte Sık Görülen Malignitelere Kapsamlı Bir İnceleme” ve Dr. Öğr. Üyesi Samet Kırat’ın “Çocukluk ve Adölesan Kanser Hastalarına Jinekolojik Sorunlar” konulu sunumlarıyla devam etti.
Ayrıca Kurtaran ve Eroğlu sempozyum öncesi Kars başta olmak üzere Ardahan, Ağrı ve Iğdır’da yaşayan vatandaşların kadın sağlığı konusunda gerekli sağlık hizmeti almasını sağlamak adına hastaneleri ve doktorları da ziyaret etti.