Gazetekars

Kars’ta 29 Kur’an Kursu var

Yenişehir Mahallesi’nde Havaalanı yolu üzerindeki 120 yataklı Yatılı Kız Kur’an Kursu’nun temel atma töreninde konuşan İl Müftüsü İlyas Gümüş, Kars’ta Kur’an Kursu sayısının 29 olduğunu söyledi.

01 Mayıs 2011 Pazar 11:18

Kars’ta 29 Kur’an Kursu var

İl Müftüsü İlyas Gümüş, “Kars il merkezinde Müftülüğümüz bünyesine bağlı 3’ü şehir merkezinde 3’ü de köylerde olmak üzere toplam 6 adet gündüzlü Kız Kur’an Kursu mevcuttur. 1 adet de Yatılı Erkek Kur’an Kursumuz mevcut bulunmaktadır. İl genelinde Kur’an Kursu sayımız 29’dur. Bir İl’e göre bu rakamlar çok azdır. Bundan dolayı Yatılı Kız Kur’an Kursumuzun olmayışı bizde bir borçluk duygusu oluşturdu. Bundan dolayı arsa arayışına girdik. Kars Belediyemize müracaatta bulunduk. Belediyemiz bize inşaat alanın bulunduğu bu arsayı 2 parselden oluşan 7 bin 575 metrekare olan bu arsayı sembolik bir bedel karşılığı metre karesi 1 TL’den Türkiye Diyanet Vakfı Kars Şubesine satın aldık. Türkiye Diyanet Vakfımıza devir ettik. Akabinde alınan bu arsa üzerinde projelendirme çalışmalarına hemen başladık. Hazırlanan bu projenin ardından 31.12.2010 tarihinde belediyemizden inşaat ruhsatını alarak resmi prosedürü tamamladık. 05.04.2011 günü kaba inşaat ihalesini de şu anda inşaatımızı yapmakta olan Sanguoğulları firması kazandı. Bugünde temelini atmak üzere huzurlarınızdayız. Bu inşaat alınan firma tarafından 31.10.2011tarihinde kaba inşaatı tamamlanarak müftülüğümüze teslim edilecektir.” dedi.

Kur’an Kursu binasının özellikleri hakkında da bilgi veren Gümüş, “Kurs binamızın bir tarafı yatakhane bölümü, diğer tarafı da eğitim-öğretim ve yönetim bölümüdür. Binamız bodrum, zemin, 1. kat, 2. kat ve 3. kat olmak üzere toplam 5 kat ve çift asansörlü olarak planlanmıştır. İnşaatın toplam kapalı alanı 4 bin 500 metre karedir. Bodrum katta mutfak, çamaşırhane, sığınak, mescit ve lavabolar, kazan dairesi ve su deposu bulunmaktadır. Zemin kat yatakhane bölümü 3’er kişilik 10 oda, tuvaleti ve banyosu da içinde olacaktır. Zemin kat idare bölümünde 150 kişilik yemekhane ve revir, idare odası, sekreter, danışma ve ziyaretçi odaları mevcuttur. 1. kat yatakhane bölümü 3’er kişilik 10 oda, tuvaleti ve banyosu da içinde mevcut olacaktır. 1. kat eğitim-öğretim bölümü, 4 derslik sınıf, etüt odası, kütüphane, öğretmenler odası mevcuttur. 2. kat yatakhane bölümü, 3’er kişilik oda, tuvaleti ve banyosu içinde mevcuttur. 2. kat eğitim-öğretim bölümünde, 4 derslik bir sınıf, lokal, öğretmen odası, bilgisayar odaları mevcuttur. 3. kat yatakhane bölümü, yine 3’er kişilik 10 oda ve tuvaleti, banyosu içinde mevcut olacaktır. 3. kat eğitim-öğretim bölümünde 500 kişilik konferans salonu fuaye, WC’ler mevcuttur.” diye konuştu.   

Gümüş daha sonra şunları söyledi: “Çok yoğun iş temposuna rağmen Serhat şehrimiz Kars’a zaman ayıran bizleri onurlandıran çok değerli Diyanet İşleri Başkanımız Sayın prof. Dr. Ahmet Görmez hocamıza sonsuz teşekkürlerimi arz ederim. Diyanet İşleri Başkan yardımcımız Sayın prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz hocama şükranlarımızı arz ederim. Diyanet İşleri Başkanlığından gelen diğer misafirlere de teşekkür ediyorum. Arsa alımından arsanın projelendirilmesine varıncaya kadar yapılan işin her safhasında engin tecrübesiyle bizlere yol gösterip maddi- manevi desteğini bizlerden esirgemeyen değerli Valim Sayın Ahmet Kara’ya çok teşekkür ediyorum. İnşaatımızın bugüne gelmesinden en çok emeği geçen arsayı tahsis eden Kars Belediye Başkanımız Sayın Nevzat Bozkuş Bey’e, Belediye meclis üyelerine ve belediye çalışanlarına, inşaatımızın teknik sorununu üstlenen bayındırlık İl Müdürümüz Sayın Ömer Bolat Bey’e ve mühendis ekibine, projemizin çiziminden inşaat ruhsatına kadar, inşaatın bu safhaya gelmesine kadar bize gönüllü danışmanlık hizmeti veren Emekli Bayındırlık İl Müdürümüz Sayın Hüsamettin Beyefendiye teşekkürlerimi sunuyorum. Mimarlık projeyi ücretsiz çizip bize teslim eden Anakara’dan Torunoğlulları mimarlığın sahibi Tünay Kocaoğlu Bey’e, statik projeleri, elektrik projelerini ve makine projelerini tamamlayan Ahmet Koçar ve ekibine, bugüne kadar her türlü yardımlarını esirgemeyen Kars daire amirlerine teşekkür ediyoruz. Arsanın alınmasından bugüne kadar bizleri madden ve manen destekleyen Karsımızın hayırsever halkına Teşekkürü bir borç biliyor ve sonsuz teşekkür ediyorum.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER