Gazetekars

Kars'ta çığ uyarısı

Meteoroloji Kars Bölge Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü ekipleri, son günlerde etkili olan kar yağışı ile birlikte çığ tehlikesine karşı, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

18 Ocak 2012 Çarşamba 08:50

Karsta çığ uyarısı

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Gümüşhane, Bayburt, Artvin ile Trabzon ve Rize'nin iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari ve Van'da devam eden kar yağışının oluşturacağı taze kar örtüsünün, kuvvetli lodosla birlikte eğimin fazla olduğu alanlarda meydana getirebileceği çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

ÇIĞ GELİRSE NE YAPMALI?

Meteoroloji yetkilileri, çığ gelmesi durumunda vatandaşların korunması için şu bilgileri verdi: "Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli arazilerde ve vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin yamaçtan aşağıya doğru hızla kayması ile oluşur. Çığın oluşması fark edildikten sonra mümkün olduğunca hızlı ve soğukkanlı olunması gerekir. Çığın başlangıç anında dışarıda bulunuluyor ise güvenli yerlere, büyük ve sabit kayalar, yamaç aşağı girintiler ve benzeri yerlere çok hızlı bir şekilde karar verip geçmek gerekir.

Diğer taraftan, bağırarak veya başka ses kaynakları ile korna, çan, ıslık, siren kullanarak, diğer insanları uyarmak, eğer çığa yakalanma kesin ise veya o anda kayak yapılıyorsa, kayak sopaları ve bastonlar bileğe bağlı olmaması gerekir. Kayakları çıkarıp atmak, sabit bir ağaç yeterince güvenilir olmasa da çığın büyüklüğüne göre çare olabilir."

Öte yandan, kaya veya başka bir cisme tutunmaya çalışmanın yanında kırılmış ağaç ve kaya parçalarından uzak kalmak gerektiği de hatırlatılıyor. Yerden de destek alarak yüzme hareketi yaparak akan karın üstünde kalmaya çalışmak, ağzı sıkıca kapatmak, eğer mümkünse kafa karın altında kaldığı anda uzun süre nefesi tutmaya çalışmak da isteniyor.

Önerilen diğer bir yöntem de akış sırasında oturma pozisyonu almak. Bu yöntemde bacaklar ve kollar birbirlerine yapıştırılır ve çığ durmadan kısa süre önce, bacaklar ile yeri sertçe iterek, eğer zemin altta ise veya zemin üzerindeki kar sertleşmeye başlamamış ise kalkmaya çalışmak. Çünkü çığ durduktan sonra, betonumsu bir özellik kazanacak olan kar içinde, değil kalkmak parmağı oynatmanın bile imkansız olacağına dikkat çekildi.

Çığ durmadan önce mutlaka bir el ile yüzün önünde ağız ve burnu kapatacak şekilde, diğer elin de başın üstünde yüzeye doğru uzatarak tutmak ve kar altında kalınan zaman boyunca hayati önem taşıyacak olan nefes alınan boşluğu hava kesesi genişletmek ve bu arada başı sağa sola çevirmeye çalışmanın da faydalı olduğu ifade edildi.

Karda ses iletimi az olmasına rağmen, eğer yüzeye yakın olunduğu hissedilirse ya da öyle olabileceği varsayımını ihmal etmemek için bağırmanında faydalı olduğu aktarıldı.

BİR ARACIN İÇİNDE ÇIĞA MARUZ KALINDIĞINDA NE YAPILMALI?

Bir aracın içinde çığa yakalanılması durumunda ise motor durdurulması, ışıkların söndürülmesi, araçtaki oksijen miktarını korumak için sigara içilmemesi ve kibrit yakılmaması gerekiyor.

Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü, eğer araçta bir çubuk veya benzeri bir alet var ise bunu kar içinde yukarı doğru batırıp, kurtarmaya gelecek olanların çubuğu görmelerinin sağlanmasının önemini de hatırlatarak, son olarak çevrede karı kazmak gerektiğini ifade ediyorlar. Ancak, kazarken kişi kendini kesinlikle güvende hissetmiyorsa, araç içinde kalmanın daha emniyetli olduğu uyarısında bulunuldu.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER