Gazetekars

Kars’ta ekonomik koordinasyon kurulu toplandı

Kars’ta Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz başkanlığında toplandı.

23 Aralık 2022 Cuma 17:07

Kars’ta ekonomik koordinasyon kurulu toplandı

Tacettin DURMUŞ

Toplantıda açılış konuşması yapan Vali Türker Öksüz, ekonomi toplantıların şehrimiz için önemi olduğuna dikkat çekerek, Kars’ın ekonomisinin tarım, hayvancılık ve turizm ile birlikte küçük ölçekli sanayiye dayalı olduğunu hatırlattı.

Bu toplantı ile Kars’ın ekonomik seyrini ve önemli hususları gözden geçirme fırsatı bulduklarını söyleyen Vali Öksüz, ekonomik faaliyetlerin özel sektör, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından piyasa şartları içerisinde devam ettiğini dile getirdi.

OSB’DEKİ BACASI TÜTEN İŞYERLERİNİN SAYISINI ARTTIRMALIYIZ!’

Şehirde ekonominin tarafları arasındaki koordinasyonun önemine değinen Vali Türker Öksüz, “Konunun tüm tarafları olarak gerek kamu tarafı gerek özel sektör ve sivil toplum tarafıyla koordinasyonun sağlanması halinde, bazı çözülmemiş sorunları çözmek mümkün olabiliyor. Onun için bu toplantılar önem arz ediyor. Kars’ın ekonomisinin tarım, hayvancılık ve turizm ile birlikte küçük ölçekli sanayiye dayalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir yandan sanayi gelişimizi sürdürüyoruz. Bir başka toplantı vesilesiyle de gözden geçirdik; Besi Organize Sanayi Bölgemizde bir takım faaliyetler yürütülüyor ve fabrikalar üretim yapıyor. Bu bir şehir için önemlidir. Şehirde fabrika bacalarının tütmesi kesintisiz şekilde faaliyetlerine devam etmesi önemli ama bir yandan da yeni alanlara girmek zorundayız. Biz istiyoruz ki organize sanayimizde çoğu süt ve süt ürünleri ağırlıklı olmak üzere 73 tane faaliyette bulunan tesis var. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Daha da fazla olması lazımdır. Bir taraftan da 700 kişi istihdam ediyoruz. Bu bir bu sayı şehir için çok az. Bizim bunu birkaç katına çıkarmamız lazım. Büyük ölçekte sanayi kuruluşlarını buraya getirmemiz lazım. Bunun için el birliği ile çalışmamız gerek. 1. Organize Sanayide bizim yerlerimiz hemen hemen doldu. Birkaç tane parselimiz kaldı. Gelen yatırımcılara tahsis edebiliriz. Ama 2. Organize Sanayi Bölgesinde de çalışmalar devam ediyor. İnşallah 2024 yılında yatırımcılara tahsis edilecek duruma gelecektir. Alt yapısı, kamulaştırması tamamlanmış bir şekilde yatırımcılara sunmayı hedefliyoruz.

ORGANİZE SANAYİDE ARITMA TESİSİ KURULMASI YÖNÜNDEKİ ÇALIŞMALAR DA SÜRÜYOR

Organize Sanayide arıtma tesisi kurulması yönündeki çalışmalar da sürüyor. Projelerimiz son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde arıtma tesisinin ihalesini yapmış olacağız. Diğer taraftan da Kars’ın genel arıtma tesisinin ihale süreci de devam ediyor ve Ocak ayının sonuna doğru ihalesi yapılmış olacak.

BESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZDEKİ İŞLETME ALANLARINI DOLDURMALIZ!

Besi Organize Sanayi Bölgemiz de de besi işletme alanları var. Sanayi parseli ve biyogaz parseli var vs. Burada yatırımcılara 12 tane parsel tahsisi yapmışız ve çalışmalar sürüyor ama el birliği ile buranın faaliyetlerine de işlevlik kazandırmamız lazım. El birliği ile buradaki işletme alanlarını doldurmamız lazım. 100 ve 200 başlık besi işletme alanlarımız var. Dolayısıyla buraları doldurmak zorundayız. Türkiye’deki besi organize bölgelerinin bazıları tam kapasiteyle çalışıyor. Bazıları 5-10 senedir faaliyette olmasına rağmen işlevlik kazanamamış ama Kars’ta kazanabilir. Kars hayvancılığın yoğun yapıldığı yer. Ama nedense tam olarak orayı tahsisinde istediğimiz ölçüde bir noktaya gelemedik. Bununla ilgili bence 2023 yılında hep birlikte çalışmamız lazım. Bu işletme alanları dolmalı ve oradaki biyogaz tesislerine, çeşitli talepler geliyor bize bazıları maalesef çok ciddi talepler değil, geliyorlar, başvuruyorlar vazgeçip gidiyorlar. Ama biz hepimiz gayret etmemiz lazım. Biz oradaki besi işletme alanlarına talip olan orada yatırım yapmak isteyenlere karşı TKDK’nın proje desteğinden faydalanması içinde birlikte arkadaşlarımız çalışmalar yaptılar. Hem organize sanayi yönetimimiz hem TKDK, bir uyumsuzluk olmasın oraya başvuranlar parsel tahsisleri yapıldıktan sonra hemen gidip TKDK’dan destek alabilsinler istiyoruz. Orada yatırım yapabilsinler.

ŞEHRİN MERKEZİNDEKİ BU HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİ OSB’YE KAYDIRMA GİBİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR

Şehrin merkezindeki bu hayvancılık faaliyetlerini oraya kaydırma gibi bir sorumluluğumuz var. Artık bunlara çalışmamız lazım. Burası bir şehir. Kent merkezinde besi işletme alanlarının en az sayıda olması lazım ve uygun yerlerde olması lazım. Bizim bunları yavaş yavaş oralara katalize etmemiz gerek. Bunu başarabilirsek bence büyük bir iş yapmış oluruz. Alt yapısı tamamlanmış vaziyette besi organize sanayinin inşallah en verimli şekilde faaliyete devam eder diye düşünüyorum. Orada yatırım yapan yatırımcılarımız var. İnşallah onlarda bir an önce tamamlanır diye düşünüyorum.

KARS’TA KIŞ TURİZMİ VAKTİ!

Bütün bunlar sürerken Turizm bizim can damarımız ekonomimizin temel direklerinden biri artık. Hayvancılık da buranın zaten olmazsa olmazıdır. Hayvancılık ve turizm birbirini karşılıklı besleyen aslında 2 önemli sektördür. Bu konuda bizim iş birliği yapmamız lazım. Turizm sezonu geldi, biraz kar yokluğundan dolayı bir sıkıntımız var ama inşallah gelecek hafta itibari ile kar gözüküyor. Otellerimizin doluluk oranı şuan yüzde 40 seviyelerinde inşallah kar yağışı ile birlikte sezonu açarız.” Dedi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Muhammed Enes Çıkrık, Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Uğur Özerden, SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca, İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut, Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ender Cihantimur, Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey-OSB Müdürü Filiz Çalış, TKDK İl Müdürü Bekir Güre, Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş katıldı. Ayrıca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, MÜSİAD Başkanı İsmail Gürsoy, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Kars Küçük Sanayi Sitesi Başkan Vekili Muhsin Ağçay, Kars Ticaret Başkanı Metin Durmuş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Bakırhan, Kars Serbest Muhasebeci Müşavirler Oda Başkanı Tunay Akdeniz, Kars Turum Birik Başkanı Halit Özer ve KOSGEB Müdür vekili Erdem Değirmenci toplantıda hazır bulundu.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER