Kars’ta gönüllüler farkındalık için kara yolunda çöp topladı
Kars Dağcılık ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneğinin (KARSDAK) gönüllüleri Ardahan – Kars – Erzurum kara yolunda bulunan kavşaklarda temizlik çalışması yaptı. Toplanan çöpler arasında tıbbi atıkların da bulunması dikkat çekti.
08 Kasım 2021 Pazartesi 11:41
Volkan KARABAĞ
Kara yolunda bulunan kavşaklardaki trafik ışıklarında duran araçların sürücüleri veya yolcu koltuğunda oturan kişilerin çevreye attıkları atıkların temizlenmesi için gönüllü 10 kişi, çevre bilincini arttırmak ve farkındalık yaratmak için temizlik yaptı.
Ardahan – Kars – Erzurum kara yolunda bulunan otogar bölgesindeki kavşakta başlayan temizlik çalışması Ani Ören Yeri kavşağı, Digor yolu kavşağı ve Sanayi kavşağında da devam etti. İlk 15 dakikada 6 torba çöp toplayan gönüllülerin temizlik çalışması yaklaşık 2 saat sürdü.
“ÇÖPLERİ YERLERE ATMAZLARSA MUTLU OLURUM”
KARSDAK’ın en genç gönüllüsü olan 10 yaşındaki Ayşe Güneş, çöp artıklarını toplamak için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Kullanılmış maske, yedikleri yiyeceklerin paketleri, cam, plastik şişeler ve sigara atıkları ile karşılaştım. Sürücüler çöplerini yere atmasınlar, çöp kutuları var çöplerini onlara atsınlar , eğer çöp kutusu yoksa ellerinde tutarak çöp kutusu bulduklarında atabilirler, yere atmasınlar. Hayvanlar bu çöpleri yiyecek bir şey zannedip onları yiyebiliyor ve ölüm tehlikeleri olabiliyor. Çöpleri yerlere atmazlarsa mutlu olurum.” dedi.
“BU KADAR ÇÖP TOPLAMAMIZ BENİM ÇOK ZORUMA GİTTİ”
Gönüllülerden 12 yaşındaki Zeynep Nur Güneş ise, insanların attıkları çöpleri toplamaya geldiklerini kaydederek, “Burada insanlar hayvanlara, doğaya özellikle de kendilerine çok büyük zarar veriyorlar. İnsanlar bu alanlara çok büyük çöpler atmış 15 dakika içerisinde bu kadar çöp toplamamız benim gerçekten çok zoruma gitti. Bu kadar çöp neden atıyorlar ki?” diye konuştu.
“BU ÇÖPLERLE BİZ DOĞAYA VE KENDİMİZE ZARAR VERİYORUZ”
15 dakikada topladıkları çöplerin doğaya çok zarar verdiğini dile getiren KARSDAK sporcusu ve gönüllüsü 15 yaşındaki Ümmügülsüm Güneş, “Yaptığımız bu farkındalık etkinliğinin insanlara katkı sunacağına inanıyorum. Çünkü insanlar bizi görerek belki attıkları bu çöplerin doğaya zararlarını anlarlar ve onlarda katkı sunarlar. Bu çöplerin bize de çok zararı var yani kimyasal maddeler bitkileri etkiliyor ve biz bu bitkileri öğün olarak tükettiğimizden bu da bizim vücudumuzu etkiliyor. Bu çöplerle biz doğaya ve kendimize zarar veriyoruz.” ifadesini kullandı.
“ŞEHİR VE MEMLEKET HEPİMİZİN, TEMİZ TUTMAMIZ LAZIM”
Gönüllülerden Ali Kemal Özkan ise, insanlarımızın duyarlı olması gerektiğine vurgu yaparak, özellikle kavşaklarda trafik ışıklarında duran sürücülerin araçlarında bulunan çöpleri tıbbi atıkları, malzemeleri, pet şişeleri ve kullanılmış maskeleri dahi attıklarını gördüklerini kaydederek, “Bu gerçekten görülmemesi ve yapılmaması gereken bir şey, halkımızın duyarlı olması lazım. Şehir hepimizin, memleket hepimizin, temiz tutmamız lazım. Biz de bir farkındalık oluşturabilmek için bugünkü faaliyetimiz çöp toplama faaliyeti oldu. Umarım bundan halkımız etkilenir ve çöpleri çöp konteynerleri olmayan yerlere bırakmazlar.” şeklinde konuştu.
“TIBBİ ATIKLARI GÖRMEK BENİ AÇIKÇASI ÇOK ÜZDÜ”
Kars’ı çok sevdiğini, temiz tutulması gerektiğini ve insanları bilinçlendirmenin çok önemli olduğunu ifade eden gönüllülerden Göğüs Hastalıkları Doktoru Prof. Dr. Sema Canbakan “Biz örnek bir davranış sergileyelim ve bundan sonra hep birlikte Kars’ı temiz tutalım istedik. Bugün burada olduğum için mutluyum ama sürücülerimiz dikkatli olmalılar, ellerindekilerini atmamaları gerekiyor. Hatta topladığım çöpler içerisinde insülin enjektörleri, tıbbi maskeler yani bunlar tıbbi atık. Bunları görmek beni açıkçası çok üzdü.” dedi.
Başlatılan temizlik kampanyası hakkında açıklamalarda bulunan KARSDAK Başkanı Özfer Koçak ise “Şehrin girişlerinin kirliliği bizi rahatsız ediyordu, biz de bir duyarlılık oluşması anlamında, yoldan geçenlerin çöpleri atmaması, temizlik görevlilerimize katkımız olması amacıyla kampanya başlattık. Bizim amacımız buraların temizliğinden ziyade buraların kirletilmemesi çok önemli. Bu bilincin yayılmasını istedik. Bu şehir bizim tabi ki, bize dedelerimizden miras kalmadı, burası bizim çocuklarımızın emaneti. Çocuklarımız da buraya geldi onlarla beraberiz ve onlara da temizlik bilincini aşılamak istedik. Vatandaşlarımızın bundan sonraki yolculuklarında, şehirdeki yürüyüşlerinde yere tükürmemeleri, sigara izmariti atmamaları, seyir halindeyken camlarını açıp poşetlerini atabiliyorlar ama bunların sonucunda poşetlerce çöpler meydana geliyor.” ifadesini kullandı.