Kars'ta kapitalizm sorgulandı
Kars Devrimci 78'liler Derneği, Kars’ın sorunlarını panelde masaya yatırdı.
21 Mayıs 2010 / 17:20
Panelde Kars’taki göç nedenleri, işsizlik ve çözüm önerileri ve Kars’ın sosyal ekonomik yapısı ele alınarak, kapitalizm sorgulandı.
Panelde Kars’taki güç’ün nedeni ve havancılığın neden atağa geçemediği özellikle modern tarıma neden geçilemediği gibi önemli konular irdelendi.
Araştırmacı Ekonomist Yazar İbrahim Okçuoğlu, Ekonomi Uzmanı Muzaffer Koçak, Mali Müşavir Ömer Emin Dereci panele konuşmacı olarak katıldı.
Kars Sanat Merkezi’nde düzenlenen panelin açılış konuşmasın yapan Kars Devrimci 78'liler Derneği Başkanı Celalettin İlyan; “Bilindiği gibi ülkemizde 1960'lı yıllardan sonra devrimci bir gelişim süreci başlanmış, buna bağlı olarak sınıfsal içerikli sendikal örgütlenmelerin yanı sıra halkın yönetimde söz hakkı sahibi olmak yönünde düşünce ve fikirlerin giderek toplumsal kabul gördüğü bir süreç yaşanmıştır” dedi.
İlyan sözlerini şöyle sürdürdü;
“Bu tehlikeyi gören emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileri, gelişmelerin önünü kesmek ve Sovyet tehdidi karşısında oluşturduğu yeşil kuşak projesinin hedeflerini daha da genişleterek, gelişen Devrimci ve Halk hareketini yok etmek amacıyla oluşturduğu sivil ve resmi Faşist güçlerle Devrimci Harekete ve onun nezdinde halka saldırılarını yoğunlaştırmıştır.
Sonuçta 12 Mart muhtırası ile Devrimci Hareketleri tasfiye etmeye çalışmış ve dönemin Devrimci Önderlerini katletmiştir.
1970'li yıllarda geçmişinin kökleri üzerinde yaşam mücadelesi, toplumsal etkinlik bakımından daha da etkin bir halde gelişme göstererek, toplumda üretenlerin YÖNETEN OLMA, İNANÇ ve anlayışının gelişmesinden, toplumsal örgütlülükten kaygılanmaya başlayan uluslararası güçler gelişmelerin önünü kesebilmek ve uluslararası sermayenin uygulamaya koymak istediği Neo-Liberal politikaları hayata geçirebilmek için, Halkın muhalif ve örgütlü gücünü kırması zorunlu hale gelmişti.
Bu amaçla 12 Eylül koşulları yaratıldı ve 1980 yılının 12 Eylülünde ABD'nin emriyle darbe yapıldı. Bu darbe sürecinde 78 kuşağı diye adlandırılan kuşak Faşizmin en vahşi saldırı ve işkencelerine maruz bırakıldı.
78'liler geçmişte kendisini Ülkesine ve Halkına karşı sorumlu hisseden bir anlayışla Emperyalizme karşı mücadele vermiş bu mücadelede ağır bedeller ödemiş bir kuşaktır.
78 kuşağı kendine yapılan haksızlıktan aklanarak çıkmış bir kuşaktır. Bundan sonraki süreçte, Ülkesine ve Halkına yapılan işkencenin, zulmün hesabını sormak anlayış ve sorumluluk içerisinde siyasal yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.
12 Eylül sonrası süreçte İlimizdeki Devrimciler uzunca bir süre dağınık ve mücadeleden uzak yaşamak zorunda kaldı. Bu durum sorumluluk duyan tüm arkadaşlarımızı rahatsız ediyordu. Bu anlamda 2008-2009 yıllarında yeniden dernek kurma çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık bir yıllık tartışma ve değerlendirme sonucunda 15 Mayıs 2009 tarihinde Derneğimiz Kars 78'liler Derneği adı altında yasal prosedürlerde dahil olmak üzere faaliyete başladı. Kuruluşundan sonra geniş katılımlı bir panel düzenlendi ayrıca Dayanışma yemekleri ve toplantıları belirli aralıklarla hayata geçirildi.
01–11–2009 tarihinde olağan genel kurul yapılarak Derneğin adı Kars Devrimci 78'liler Derneği olarak değiştirildi. 30 yıl sonra ilk olarak derneğin Öncülüğü’nde 12 Eylül günü, 12 Eylül protesto Mitingi düzenlendi. Daha sonra gelişen olaylar karşısında ve Tekel direnişi döneminde aktif destek eylemleri düzenlendi. Yapılan düzenlemelere destek alındı, 1 Mayıs kutlamalarına yoğun destek ve katkı sunuldu.
Bundan sonraki süreçte Ülkemizi ve halkımızı ilgilendiren siyasal, sosyal toplumsal olayları Devrimci anlayışla değerlendirip egemen sınıfların uygulamak istedikleri politikaları bertaraf etmek amacıyla her türlü çalışmalar yoğunlaştırılarak sürecektir ” dedi.