Gazetekars

Kars'ta KOTODER Korosu Kuruldu

Kars'ta kurulan KOTODER korosunda öncelikli olarak Kars türküleri okunuyor.

24 Mart 2011 Perşembe 07:26

Karsta KOTODER Korosu Kuruldu

Levent KARAÇAY

Uzun yıllar Halk Müziği Korosundan yoksun olan Kars’ta “Nostalji Halk Müziği Korosu” oluşturuldu. Salih Şahin’in girişimleri ile oluşan koroda bilinmeyen Kars Türkülerine ağırlık veriliyor.

Gazeteci-Yazar ve Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin’in girişimleri ile geçtiğimiz aylarda kısa adı KOTODER olan Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneği kurulmuştu. Bu alanda boşluğu doldurmak ve sahip çıkmak amacı ile kurulan dernek faaliyetlerine başlarken “Kars Nostalji Halk Müziği Korosunu” da kurarak çalışmalara başlandı.

TRT Kars Eski Radyosunda bağlama grup şefliği yapan ve babası Kars Halk Müziğine önemli katkıları bulunan Şahin Karaşahin’den adeta görevi devralan Salih Şahin, Kars Halk Müziğinin günden güne kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek bu boşluğu doldurmak için yeni bir koro oluşturdu. KOTODER bünyesinde oluşan koroda TRT Kars Radyosunun “Serhattan Sesler Korosunda” çalışan ve zamanımızda yöresel halk müziğine gönül veren yaklaşık 30 kişi eski heyecanı yakalamak için yoğun bir çalışmaya başladı.

Kars türkülerini oyunlarını ve ozan havalarını bir düzene sokmak, derlemek ve yaymak amacıyla kısa adı KOTODER olan Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneğini kurduklarını ve dernek başkanlığını üstlendiğini belirten Gazeteci Yazar ve Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin,  çalışmaları hakkında şöyle dedi, “ Birçok Kars Türküsünün, oyunlarının ve ozan havalarının başka yörelere ve kişilere mal edilmesi, tahrip edilmesi bizi Kars ve kültürümüz açısından üzüyor. Bu alanda sahipsizlik var. Kars’ta,   Kars Türkülerini bilenler sayı ile gösteriliyor. Oyunlarımız ve ozan havalarımız da bir düzensizlik içindedir. Bu kültürümüzün yok olmaması, belirli bir düzene girerek yaygınlaşması ve gelecek nesillere sağlıklı kaynak oluşturulması için KOTODER’i kurduk.

Belediye Eski İşhanı’nda Şahin Sazevi Dershanesinde koro çalışmalarımıza da başladık. İçimizde TRT Kars Radyosu Serhattan Sesler Korosunda Çalışmış bazı eski sanatçılar ile yeni ses ve sazcılar, ozanlar ve halk dansları eğitimciler de var. Nostalji koromuzda özellikle bilinmeyen ve unutulan Kars ve çevresine ait türküleri okuyoruz. Yakında konser vermeyi düşünüyoruz. Bazı TV kanallarına program yapacağız. Hedefim ileride yurt dışına da konserler düzenlemek. Kars Halk Müziğini eski seviyesine getirmektir. Bu alanda kabiliyetli kişileri de aramıza bekliyoruz...”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER