Gazetekars

Kars’ta meydan kavgaları bıktırdı

Kars’ta son zamanlarda yaşanan kavga ve şiddet olayları, ünlü İstanbul Kabadayısı Kürt İdris’in başından geçtiğine inanılan rivayeti akıllara getirdi.

25 Temmuz 2011 Pazartesi 16:03

Kars’ta meydan kavgaları bıktırdı

Hiç yere nedenlerle çıkan şiddet olaylarında taş ve sopalar konuşuyor. Zaman zaman da silahların karıştığı kavgalarda can kaybı yaşanıyor. Yaşanan gerginlikler husumete dönüşünce, taraflar her karşılaştığı yerde yeni bir olaya imza atıyor.

Gazeteci Tacettin Durmuş’un Ölçek Gazetesi’nde yayınlanan haber-analizi şöyle:

“Rivayete göre; “İstanbul’da ünlü Kars’lı Kabadayı Kürt İdris’e, “Senin İstanbul’da işin ne? Gidip Kürt İdrisliğini Kars’ta yap” diyorlar Kürt idris ise; Kars’ta herkes Kürt idris, ben Kars’ta Kürt idris olamam” diye cevap veriyor.

Kars’ta neredeyse her gün birkaç noktada meydana gelen kavgalar, Türkiye’nin en huzurlu kentleri arasında sayılan Kars’ta vatandaşları ve Emniyet güçlerini de rahatsız ediyor. Ufak tefek anlaşmazlıklar nedeniyle duyarsız ve anlayışsız insanların bir anlık öfkesi tartışmaya ve akabinde kavgaya dönüşüyor. Kavgaya tarafların yakınları da karışınca adeta meydan muharebesi yaşanıyor. Sonuçta taraflar arasında bir husumet olayı yaşanıyor ve artık başlıyor bir düşmanlık. Araç parkı, köpek, alacak verecek meselelerinden çıkan kavgalar Emniyet’in Kent merkezinde ki çeşitli noktalara yerleştirdiği MOBESE ve Kamera sistemleri sayesinde erken fark edilip, müdahale edilse de zaman zaman kavganın boyutu büyüyünce Polis olaya müdahalede zorluk çekiyor. Kavga daha sonra karakolda, hastanede ve adliye koridorlarında devam ediyor.

POLİS OLMASA KARS’TA BİRÇOK KAVGA ÖLÜMLE SONUÇLANIR.

Kars’ta son zamanlarda sıkça meydana gelen kavgalarda polis olaylara üç-beş dakikada müdahale edebiliyor. Böylece çok fazla yaralanmalar ve ölümler yaşanmıyor. Bu kavramda MOBESE sistemi de büyük rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl hizmete sokulan MOBESE ile kentin önemli kavşak ve kritik noktaları 24 saat gözetleniyor. Meydana gelen olaylarda yaşananları kayıt eden MOBESE sistemi sayesinde olaylar her en kadar erken çözülse de, sonrasında yaşanan husumetler aynı olayları bir çok kez gündeme getiriyor. Emniyet Müdürlüğü ayrıca şehrin kilit yerlerine kurduğu sabit noktalar, devriye halinde bulunan resmi ve sivil ekip ve istasyonlar ile uygulamalar da Kars’ın güvenliği ve huzuru için önem arz ediyor. MOBESE kameralarından ve vatandaşların ihbar etmeleriyle birlikte herhangi bir olaya müdahalede gecikmiyor ve bu nedenle olayların büyümesi de önlenmiş oluyor.

ÖNCEKİ GÜN AYNI ANDA İKİ YERDE ÇIKAN KAVGA POLİSİ ALARMA GEÇİRDİ.

Kars’ta önceki gün Faikbey Caddesi ve Ali Gaffar Okkan Bulvarı üzerinde çıkan taşlı, sopalı ve bıçaklı kavgalar polisi alarma geçirdi. İki ayrı yerde aynı anda meydana gelen kavgaya müdahale eden polis, tarafları güçlükle kontrol altına aldı. Ali Gaffar Okkan Bulvarı üzeride çıkan kavgada bir kişi bıçakla yaralandıktan sonra polis tarafından hastaneye kaldırılırken, erken müdahale hayat kurtardı. Yine aynı gün Faikbey Caddesi üzerinde çıkan kavga ise dakikalarca sürdü. Bıçak, muşta, sopa ve kaldırım taşlarının da kullanıldığı kavgada bir kişi bıçakla yaralandı ve birçok kişi gözaltına alındı. Olayı duyarak bölgeye gelen kavganın tarafları ise kavgayı yeniden başlattı. Polis’te birçok kişiye kelepçe vurmak zorunda kaldı. Çıkan kavgalar büyünce kavganın tarafları polis tarafından her zaman olduğu gibi Asayiş Şube, Kazım Paşa Polis Merkezi ve Hastanede ayrı ayrı muhafaza altına alındı. Polis ekipleri aynı anda çıkan bir olaya müdahale halinde bulunduğu sırada üçüncü bir yerde başka bir kavga çıksa ne olacak diye düşünmek bile insanı hayrete düşürüyor. Şehrin en işlek caddesi Faikbey’de üzerinde meydana gelen kavga vatandaşları, esnafı, sürücüleri ve olaya tanık olan turistleri bile dehşete düşürdü ve halk arasında infial oluşturdu. Kavgaya tanık olan vatandaşlar ise Kars’ta her gün kavgaların yaşanmasından şikâyet ederek bu kavgaların sadece polisiye tedbirlerle önlenemeyeceğine işaret ettiler. Çıkan arbedelere tanıklık eden vatandaşlar, “Polis ne yapsın, yasaya göre polisin eli kolu bağlı, müdahale edemiyor, cop bile kullanamıyor. Eskiden olacaktı ki…” Gibi yorumları getirdiler.

KARS’TA AKLİ DENGESİ BOZUK ŞAHIS BİLE DARP EDİLDİ

Kars’ta sadece kavga olayları değil, son zamanlarda artarak devam eden kadına karşı şiddet, cinsel istismar, gasp, hırsızlık gibi muhtelif olaylar da yaşanıyor. Yine geçtiğimiz Kazım Paşa Caddesi üzerinde akli dengesi bozuk bir şahıs, kendini bilmez bir kişi tarafından darp edildi. Ayrıca yine şehrin en işlek bir caddesi üzerinde özürlü bir şahıs darp edildi. Tüm bunlara rağmen Kars “terör olayları açısından Türkiye’nin en huzurlu kenti” olmaya devam ediyor. Terör olayları konusunda ki sükûnetini asayiş ve sosyal toplum olabilme anlamında da, devam ettirmesi gerekli olan Doğu’nun uygar kenti Kars’a huzur örtüsü yakışıyor. Bu anlamda emniyet güçlerinin almış olduğu tedbir ve vatandaşlara yaklaşımı da Karslılara huzur veriyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER